По-общо:

Видове застройки за супа:

Най-основно има четири варианта за застройка на супи – студена, топла, варена и яйчена.

Студена застройка – за тази застройка не е нужно темпериране. Необходими са 1 или 2 яйца и 1 чаша кисело мляко. Киселото мляко може да се замени с лимонов сок или оцет. За да се приготвя тази застройка, супата се сваля от котлона и се оставя да се охлади леко. Яйцето се разбива и се разбърква с киселото мляко. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя към супата.

Топла застройка – тази застройка придава на супите по-плътен и наситен вкус. Необходими са 1 яйце, 1 чаша кисело мляко, 1 лъжица брашно и 1 лъжица масло. Супата се сваля от котлона. В малка тенджера или тиган се загрява масло и брашното леко се запържва. Яйцето се разбива с киселото мляко. Прибавят се на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към запърженото брашно. Застройката се налива към супата, на части и при непрекъснато бъркане.

Варена застройка – тази застройка трябва да се темперира и придава на супата по-плътна консистенция. Необходими са 1 яйца, 1 чаша кисело мляко и 1 лъжица брашно. Яйцето се разбива с киселото мляко. Брашното се размива в малко студена вода с 1 щипка сол, докато се получи каша. Смесват се заедно и от супата се налива 1 черпак, като застройката се бърка непрекъснато. Така няколко пъти се добавя бульон от супата, докато застройката се темперира. След това се налива в тенджерата супата, разбърква се и се сваля от котлона.

Яйчена застройка – това е една от най-често приготвяните застройки. Необходими са 1 яйце и няколко лъжици кисело мляко. Яйцето се разбива с 4-5 лъжици кисело мляко. Постепенно се добавя по малко бульон от супата и се бърка непрекъснато. По този начин се темперира. След това застройката се налива в тенджерата със супата при непрекъснато бъркане.

Как се прави застройка за супа

Застройката е причината супата да изглежда и се усеща на вкус по-плътна. Често се намират трудности при застройването, защото супата може лесно да се пресече и това я прави първо неприятна на външен вид и второ вкусово. Има различни видове застройки за супи и тънкости, които веднъж усвоени, спомагат за лесното застройване на супата.

Варена застройка

Продукти:

200 г кисело мляко
2 жълтъка
1 с.л. брашно
3 капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

Всичко това се смесва и се слага да заври. Добавят се 1-2 черпака от бульона на супата при застройката. Слага се да ври 3-4 минути, след което се изсипва в супата и се разбърква.

Застройка с кисело мляко и яйце

Продукти:

1 с.л. брашно
краве масло
200 г кисело мляко
1 яйце

Начин на приготвяне:

Брашното се забърква в маслото, след което се сваля от огъня. Добавя му се 1 черпак от бульона на супата, след което и киселото мляко с разбитото яйце. Всичко се връща на котлона, за да се свари, след което се сипва в супата. Тънкостта е в прибавянето на застройката към самата супа: първо, тенджерата пълна със супа, трябва да е махната от котлона и да не ври и също трябва да се уеднаквят температурата на застройката и тази на супата. Температурата трябва да се уеднакви, за да се избегне пресичане. При поднасяне, супата може да се поръси с нарязан пресен магданоз.

Застройка с прясно мляко

Продукти:

1 яйце
1 ч.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

В купа се смесват продуктите и всичко се разбърква добре. След като всичко е готово, сместа се затопля леко на котлона и се разбърква непрестанно. След като се затопли, се прибавя постепенно към супата при непрестанно бъркане. Супата се оставя да ври за още пет минути и се премахва от котлона.

Застройка с готварска сметана

Продукти:

2-3 с.л. готварска сметана
1 яйце

Начин на приготвяне:

Жълтъкът от яйцето се разбива с 2-3 с.л. готварска сметана. Може да се използва и заквасена сметана за по-плътен и леко кисел привкус. След което се разреждат постепенно с малко бульон от супата. Когато застройката се темперира (да се уеднаквят температурите на супата и застройката), тя се прибавя постепенно в супата.

Застройка без мляко

Продукти:

изцеден сок от лимон
1 яйце

Начин на приготвяне:

Жълтъкът на яйцето се разбърква с изцеден сок от лимон и сместа се прибавя към супата. Лимонът спомага за това супата да не бъде пресечена. Също така тази застройка е по-здравословна и по-лека от тези с прясно мляко, брашно, сметана и т.н.

Застройка без яйце

Продукти:

2 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се смесва с брашното. Сместа се разбърква, докато се разбият всички бучки и сместа стане гладка. Слага се един черпак от топлата супа и се разбърква, така се добавя от топлата супа, докато се уеднакви температурата. Застройката се излива в супата и супата се връща на котлона за около 5 минути.

Най-често допусканите грешки при застройване на супа са:

Използва се цяло яйце. За застройване на супа не се използва цялото яйце, а само жълтъкът. Ако пък се използва цяло яйце – се добавя малко хладка вода или сол.

Различна температура. Към жълтъка и млякото се прибавя от бульона на супата, за да се уеднакви температурата на двете смеси и да се избегне пресичане на супата и образуване на така познатите парченца в нея.

Бързина. Застройката за супа се сипва бавно и на тънка струйка в супата, при непрестанно бъркане.

Не се изключва котлона. Когато застройката е добавена към супата, котлонът се спира и тенджерата със супа се оставя за кратко на котлона, а след това се премахва и се оставя да се поохлади.

Автор: Николая Станкова

Рецепти за застройка за супа

248 резултата

Традиционна супа топчета с телешка кайма, ориз и застройка - класическа рецепта

Традиционна супа топчета с телешка кайма, ориз и застройка - класическа рецепта - снимка на рецептата

Продукти:

Калроии и макроси:

335 ккал. 38г въглехидрати, 22г протеини и 10г мазнини
47% / 27% / 28%

Рецепта:

Телешката кайма (300 г) се оформя на топчета, които се овалват в брашно (50 г)....

Натиснете за да отворите цялата рецепта

Рецепта Супа от гъби с целина и прясно мляко

Супа от гъби с целина и прясно мляко

След 30 минути супата се сваля от огъня и се застройва с жълтъка , разбит в прясното мляко и лимоновия сок и се посолява на вкус.
Рецепта Телешка супа с картофи, моркови и фиде, застроена с яйце и кисело мляко

Телешка супа с картофи, моркови и фиде, застроена с яйце и кисело мляко

Супата се оставя да ври за още 15 минути....Накрая се застройва с разбитото в киселото мляко яйце и се посолява на вкус.
Рецепта Селска лучена супа

Селска лучена супа

Ако супата се окаже прекалено гъста, се налива и топла вода....Застройва се с разбитите киселото мляко и яйца .
Рецепта Вкусна пилешка супа с месо от бутчета, естрагон, картофи и фиде и застройка от кисело мляко и жълтък

Вкусна пилешка супа с месо от бутчета, естрагон, картофи и фиде и застройка от кисело мляко и жълтък

Щом всички съставки на супата са сварени, тя се отстранява на котлона и в нея на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя застройката от разбитите с вилица кисело мляко и яйчени жълтъка ....Повече за полезните съставки на соевия сос, както и всичко за разнообразните продукти на

Супа топчета с кайма, лапад, спанак, картофи, ориз, фиде и застройка от кисело мляко, брашно и яйце

Към застройката се добавя 1 черпак от супата, разбърква се и сместа се връща обратно.

Супа от гъби и грах със застройка от жълтък

Нарязаните наситно гъби, моркови и лук се задушават в олиото и малко вода за 10 минути....Прибавя се грахът и след като омекне, супата се сваля от огъня....Застройва се с жълтъка, разбит в лимоновия сок .

Рибена супа / чорба от лаврак със застройка от прясно мляко и жълтък

Супата се подправя с девесил и се сваля от котлона....Приготвя се застройка от прясното мляко и жълтъка и се изсипва в рибената чорба.

Класическа пилешка супа с ориз и замразени зеленчуци в мултикукър (със застройка)

Когато програмата свършиш, застройката се темперира с няколко черпака от супата.

Агнешка супа (чорба) със спанак, гъби, агнешки дреболии, зелен лук, чушки, фиде и застройка от жълтък и кисело мляко

Накрая застройката се слага в супата и котлонът отново се включва за 3-4 минути.

Супа от патешки фенери

Слага се да ври на тих огън за около 20 минути....От киселото мляко и яйцето се прави застройка....Сипва се при супата и се оставя на изключен котлон 5-10 минути.

Супа Яйла - турска оризова чорба със застройка от жълтък, кисело мляко и брашно

На тънка струя се изсипва застройката към ориза....Сместа се слага в супата и се вари още около две минути.

Супа от лапад със застройка от кисело мляко и яйца

Добавя се малко по малко от супата в застройката и се бърка....Задушават се за още 2-3 минути и се сипва вода.

Картофена супа с чубрица и сметанова застройка от заквасена сметана и брашно

Малко преди да е готова супата, лукът се изважда и се добавя настърганият домат .

Чорба от коприва със зеленчуци, фиде и застройка от кисело мляко и яйце

После застройката се добавя към супата с постоянно разбъркване.

Супа от коприва с лук, моркови и фиде и застройка от кисело мляко и яйце

Сложете малко от супата в застройката и разбъркайте.

Селска агнешка супа с гъби и застройка от кисело мляко и яйца

Супата се готви още 15-20 минути и се отстранява от огъня.

Супа топчета по селски с домати от консерва, ориз и варена застройка

Добавя се сол и черен пипер и супата се кипва....Добавя се застройката, приготвена от киселото мляко, яйцето и част от горещия бульон.

Супа от заешко с броколи, целина и печени чушки

Към вече образуваната основа за застройката се наливат 2-3 черпака от заешкия бульон....Към вече полуготовата супа се добавят дробчетата и бъбреците на заека и се варят.

Асеновградска агнешка чорба с ориз и застройка

Агнешките дреболии се измиват под течаща вода и се сваряват за кратко, след което се нарязват на ситно....От яйцата, киселото мляко, брашното, черният и червеният пипер се прави застройка....Към нея се добавя малко по малко от топлата супа при непрекъснато бъркане.

Супа от свинско месо с домати, лук и фиде и застройка от кисело мляко, яйце и брашно

След полуомекване на месото се прибавят дребно нарязаният лук, нарязаните на кубчета корени за супа и един домат....Супата се вари до готовност още 15-20 минути, отстранява се от огъня и се застройва с предварително подготвена варена застройка от млякото, яйцето и брашното, смесени в отделен съд.

Супа от свинско месо, картофи, целина и застройка от сметана и кашкавал

Супата се застройва, като кашкавалът се разтопява на слаб огън в малка тенджерка....Оставят се да врят за десет минути.

Супа / чорба от пилешки дреболии с домати от консерва, фиде и застройка от яйце

Добавя се маслото и супата се застройва с яйце....Заливат се с вода и се сваряват на тих огън за 15-20 минути, докато омекнат.

Супа от броколи, картофи, праз лук и застройка с кисело мляко и яйце

Към застройката се добавя от супата, при непрекъснато бъркане.

Курбан чорба от агнешки главички и дреболии със застройка (супа)

Подправя се със сол и черен пипер и супата се доваря....Сваля се от котлона и се застройва със смес от яйцето и киселото мляко.

Супа топчета със застройка от топено сирене, яйце и кисело мляко

Застройката се налива в супата и се прибавя фидето.

Бистра супа от свинско месо със зеленчуци и застройка само с жълтък

Когато застройката се темперира, се налива в супата и тенджерата се сваля от котлона.
Още