По-общо:

Как се прави застройка за супа

Застройката е причината супата да изглежда и се усеща на вкус по-плътна. Често се намират трудности при застройването, защото супата може лесно да се пресече и това я прави първо неприятна на външен вид и второ вкусово. Има различни видове застройки за супи и тънкости, които веднъж усвоени, спомагат за лесното застройване на супата.

Варена застройка

Продукти:

200 г кисело мляко
2 жълтъка
1 с.л. брашно
3 капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

Всичко това се смесва и се слага да заври. Добавят се 1-2 черпака от бульона на супата при застройката. Слага се да ври 3-4 минути, след което се изсипва в супата и се разбърква.

Застройка с кисело мляко и яйце

Продукти:

1 с.л. брашно
краве масло
200 г кисело мляко
1 яйце

Начин на приготвяне:

Брашното се забърква в маслото, след което се сваля от огъня. Добавя му се 1 черпак от бульона на супата, след което и киселото мляко с разбитото яйце. Всичко се връща на котлона, за да се свари, след което се сипва в супата. Тънкостта е в прибавянето на застройката към самата супа: първо, тенджерата пълна със супа, трябва да е махната от котлона и да не ври и също трябва да се уеднаквят температурата на застройката и тази на супата. Температурата трябва да се уеднакви, за да се избегне пресичане. При поднасяне, супата може да се поръси с нарязан пресен магданоз.

Застройка с прясно мляко

Продукти:

1 яйце
1 ч.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

В купа се смесват продуктите и всичко се разбърква добре. След като всичко е готово, сместа се затопля леко на котлона и се разбърква непрестанно. След като се затопли, се прибавя постепенно към супата при непрестанно бъркане. Супата се оставя да ври за още пет минути и се премахва от котлона.

Застройка с готварска сметана

Продукти:

2-3 с.л. готварска сметана
1 яйце

Начин на приготвяне:

Жълтъкът от яйцето се разбива с 2-3 с.л. готварска сметана. Може да се използва и заквасена сметана за по-плътен и леко кисел привкус. След което се разреждат постепенно с малко бульон от супата. Когато застройката се темперира (да се уеднаквят температурите на супата и застройката), тя се прибавя постепенно в супата.

Застройка без мляко

Продукти:

изцеден сок от лимон
1 яйце

Начин на приготвяне:

Жълтъкът на яйцето се разбърква с изцеден сок от лимон и сместа се прибавя към супата. Лимонът спомага за това супата да не бъде пресечена. Също така тази застройка е по-здравословна и по-лека от тези с прясно мляко, брашно, сметана и т.н.

Застройка без яйце

Продукти:

2 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се смесва с брашното. Сместа се разбърква, докато се разбият всички бучки и сместа стане гладка. Слага се един черпак от топлата супа и се разбърква, така се добавя от топлата супа, докато се уеднакви температурата. Застройката се излива в супата и супата се връща на котлона за около 5 минути.

Най-често допусканите грешки при застройване на супа са:

Използва се цяло яйце. За застройване на супа не се използва цялото яйце, а само жълтъкът. Ако пък се използва цяло яйце – се добавя малко хладка вода или сол.

Различна температура. Към жълтъка и млякото се прибавя от бульона на супата, за да се уеднакви температурата на двете смеси и да се избегне пресичане на супата и образуване на така познатите парченца в нея.

Бързина. Застройката за супа се сипва бавно и на тънка струйка в супата, при непрестанно бъркане.

Не се изключва котлона. Когато застройката е добавена към супата, котлонът се спира и тенджерата със супа се оставя за кратко на котлона, а след това се премахва и се оставя да се поохлади.

Автор: Николая Станкова

Рецепти за застройка за супа

208 резултата

Рецепта Традиционна супа топчета с ориз и застройка - класическа рецепта

Традиционна супа топчета с ориз и застройка - класическа рецепта

В тази застройка се налива постепенно от бульона, като непрекъснато се бърка, за да не се пресече яйцето....Супата се посолява.
Рецепта Супа от лапад със застройка от кисело мляко и яйца

Супа от лапад със застройка от кисело мляко и яйца

Добавя се малко по малко от супата в застройката и се бърка....Задушават се за още 2-3 минути и се сипва вода.
Рецепта Супа от гъби и грах със застройка от жълтък

Супа от гъби и грах със застройка от жълтък

Нарязаните наситно гъби, моркови и лук се задушават в олиото и малко вода за 10 минути....Прибавя се грахът и след като омекне, супата се сваля от огъня....Застройва се с жълтъка, разбит в лимоновия сок .
Рецепта Супа топчета с кайма, лапад, спанак, картофи, ориз, фиде и застройка от кисело мляко, брашно и яйце

Супа топчета с кайма, лапад, спанак, картофи, ориз, фиде и застройка от кисело мляко, брашно и яйце

Към застройката се добавя 1 черпак от супата, разбърква се и сместа се връща обратно.
Рецепта Супа от заешко с броколи, целина и печени чушки

Супа от заешко с броколи, целина и печени чушки

Към вече образуваната основа за застройката се наливат 2-3 черпака от заешкия бульон....Към вече полуготовата супа се добавят дробчетата и бъбреците на заека и се варят.
Рецепта Супа от гъби с целина

Супа от гъби с целина

След 30 минути супата се сваля от огъня и се застройва с жълтъка , разбит в прясното мляко и лимоновия сок и се посолява на вкус.
Рецепта Асеновградска агнешка чорба с ориз и застройка

Асеновградска агнешка чорба с ориз и застройка

Агнешките дреболии се измиват под течаща вода и се сваряват за кратко, след което се нарязват на ситно....От яйцата, киселото мляко, брашното, черният и червеният пипер се прави застройка....Към нея се добавя малко по малко от топлата супа при непрекъснато бъркане.
Рецепта Селска лучена супа

Селска лучена супа

Ако супата се окаже прекалено гъста, се налива и топла вода....Застройва се с разбитите киселото мляко и яйца .
Рецепта Супа от свинско месо с домати, лук и фиде и застройка от кисело мляко, яйце и брашно

Супа от свинско месо с домати, лук и фиде и застройка от кисело мляко, яйце и брашно

След полуомекване на месото се прибавят дребно нарязаният лук, нарязаните на кубчета корени за супа и един домат....Супата се вари до готовност още 15-20 минути, отстранява се от огъня и се застройва с предварително подготвена варена застройка от млякото, яйцето и брашното, смесени в отделен съд.
Рецепта Супа топчета по селски с домати от консерва, ориз и застройка

Супа топчета по селски с домати от консерва, ориз и застройка

Добавя се сол и черен пипер и супата се кипва....Добавя се застройката, приготвена от киселото мляко, яйцето и част от горещия бульон.
Рецепта Вкусна пилешка супа с месо от бутчета, естрагон, картофи и фиде и застройка от кисело мляко и жълтък

Вкусна пилешка супа с месо от бутчета, естрагон, картофи и фиде и застройка от кисело мляко и жълтък

Щом всички съставки на супата са сварени, тя се отстранява на котлона и в нея на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя застройката от разбитите с вилица кисело мляко и яйчени жълтъка ....Повече за полезните съставки на соевия сос, както и всичко за разнообразните продукти на

Супа от патешки фенери

Слага се да ври на тих огън за около 20 минути....От киселото мляко и яйцето се прави застройка....Сипва се при супата и се оставя на изключен котлон 5-10 минути.

Супа от свинско месо, картофи, целина и застройка от сметана и кашкавал

Супата се застройва, като кашкавалът се разтопява на слаб огън в малка тенджерка....Оставят се да врят за десет минути.

Супа / чорба от пилешки дреболии с домати от консерва, фиде и застройка от яйце

Добавя се маслото и супата се застройва с яйце....Заливат се с вода и се сваряват на тих огън за 15-20 минути, докато омекнат.
Още