По-общо:

Какво представляват еклерите

Еклерът е продълговат сладкиш, направен от специално тесто, пълен с крем и обикновено полят с шоколадова глазура. Тестото, от което се прави еклерът е същото като това за профитароли. Има различни видове пълнежи за еклери – шоколадов, с кафе, с ядки, плодов, а заливката обикновено е шоколадова или карамелена, но се срещат и други вариации.

Думата „еклер“ идва от френски (Éclair) и означала мълния/светкавица. Десертът е наречен така, защото често се хапва много бързо и това дава препратка към светкавицата, която проблясва бързо.

Еклерът набира популярност и вече може да се види, пълнен с модерни пълнежи, а не с традиционните. А самите еклери могат да бъдат украсени с пресни плодове и причудливи плодови глазури. Замразени еклери също могат да се намерят с пълнежи за сладолед.

История на еклера

Еклерът възниква през 19 век във Франция. Думата „éclair“ се появява през 1860-те години, описвайки сладкиша. Някои историци по храните предполагат, че еклерите са направени за първи път от Антоан Карем - известен френски готвач. Първата препратка към този десерт се появява в статия в Vanity Fair през 1861 г., а първата известна англоезична рецепта за еклери - в книгата за готвачи в Бостънската школа за готвене през 1884 г.

Как се правят еклери

Специфичното тесто (Choux) е ключов компонент на еклера. Използва се и за приготвяне на профитероли и други десерти. Този сладкиш се издига само от действието на парата - не използва мая, сода за хляб или бакпулвер. Тестото съдържа само масло, вода, брашно и яйца. Вместо повишаващ агент, се използва високо съдържание на влага, за да създаде пара по време на готвене, която да надуе сладкиша.

Тестото за еклери се приготвя чрез загряване на мляко, вода, захар, сол и масло до кипване. Тази смес се разбърква в брашно, оставя се да охлади малко, след което се добавят яйцата. След това тестото се поставя в сладкарска торбичка или шприц и се поставя върху лист за печене в дълга форма – типична за еклерите. След това тестото се пече на силен огън, за да генерира парата и тестото „да втаса“. След това температурата на фурната се понижава, за да завърши печенето и да покафенее сладкишът.

Резултатът е въздушна, почти куха черупка, която е достатъчно хрупкава отгоре, за да може безпроблемно да се залее с глазура и да се гарнира по различни начини. След охлаждане, еклерът е готов за пълнене с различни пълнежи по желание. За предпочитане се използват по-плътни пълнежи, за да не се намокри и напои тестото с течността от крема.

Интересни факти

Автор: Николая Станкова

Рецепти за еклери

22 резултата

Домашна еклерова торта с ванилов крем (с готови еклери)

Домашна еклерова торта с ванилов крем (с готови еклери) - снимка на рецептата

Продукти:

Калроии и макроси:

299 ккал. 46г въглехидрати, 5г протеини и 10г мазнини
62% / 8% / 32%

Рецепта:

Ваниловият крем на прах (2 опак.) се сварява в подсладеното със захар (8 с.л.) прясно мляко (600...

Натиснете за да отворите цялата рецепта

Рецепта Домашни еклери с жълт крем от прясно мляко, ванилия и жълтъци (оригинална класическа рецепта)

Домашни еклери с жълт крем от прясно мляко, ванилия и жълтъци (оригинална класическа рецепта)

От готовото вече тесто с помощта на шприц се оформят еклери върху тава, покрита с хартия за печене.
Рецепта Домашни еклери с пълнеж от сладолед

Домашни еклери с пълнеж от сладолед

Върху тава се слага хартия за печене и се шприцоват малки еклери.
Рецепта Домашни еклери с ванилов крем с прясно мляко

Домашни еклери с ванилов крем с прясно мляко

Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.
Рецепта Домашни сладки еклери с крем пудинг и прясно мляко и шоколадова глазура

Домашни сладки еклери с крем пудинг и прясно мляко и шоколадова глазура

Всеки еклер се потапя в шоколадовата смес - глазура.
Рецепта Домашни еклери с кокосов крем от прясно и кокосово мляко, сметана, желатин и ванилия

Домашни еклери с кокосов крем от прясно и кокосово мляко, сметана, желатин и ванилия

Кремът се слага в шприц и се шприцова директно в студените еклери или еклерите се разрязват на горна и долна част и се пълнят обилно с крема.
Още