Чабата - класически италиански хляб

Чабата - класически италиански хляб - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Чабатата е класически италиански хляб. Той има характерна структура - вътрешността му е пълна с големи кухини, образували се от многократното встасване на тестото.

Приготвянето му не е лесно, но си заслужава!

1. Първо се приготвя т. нар. бига - това е малка порция течно тесто, което встасва отделно. Смесват се брашното (125 г), захарта (1/2 ч.л.) и маята (1/2 ч.л.) в голяма купа и се разбъркват, докато се добавя малко по малко вода. Купата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за няколко часа или най-добре за цяла нощ.

2. Към бигата се добавят останалите съставки - брашното (375 г), сухото мляко (1 с.л.), зехтинът (2 с.л.), солта (1 ч.л.), захарта (1 ч.л.) и маята (1 ч.л.). Разбъркват се добре и бавно се добавя водата (250 мл.). Когато се получи меко тесто, купата се покрива и се оставя на топло за 2 часа. Купата трябва да е голяма, защото тестото трябва да утрои обема си.

3. Върху намазнена хартия за печене се изсипва тестото и с набрашнени ръце се оформят две дълги парчета. Тестото е изключително лепкаво, затова трябва да се внимава.

4. Двете чабати се оставят да втасат отново за 45 минути на топло. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20-25 минути, докато получат златиста коричка. Познават се, че са готови, когато при почукване с пръст върху коричката се чува звук, сякаш отвътре са кухи.

5. Чабатите се изваждат от фурната и се оставят да изстиват върху кухненска решетка.

Ако имате домашна хлебопекарна, можете да я използвате за двата цикъла на втасване - първо на бигата, а после и на чабатите, а след това се продължава по стъпка 3.

Време за приготвяне:

490 минути

Хранителни стойности:

Порция 469 г
Калории 1002 кал
Белтъчини 27 г
Мазнини 10 г
Въглехидрати 196 г
Холестерол 0 мг

Сподели: