Какво е сьомгова пъстърва

Сьомговата пъстърва е хибрид между видовете пъстърва и сьомга, който е създаден в бивша Югославия след дългогодишни усилия. След продължителна селекция, учените са създали вид, който успешно се размножава в реките и водоемите. След събитията в съседната държава, проектът продължава да се развива само около Доспат.

Сьомговата пъстърва носи отличителните белези на американската пъстърва, но е по-едра от нея, месото й е червено, подобно на сьомгата, нараства по-бързо и дори може да достигне размерите на сьомга. Има много по-малко кости и повече месо, по-мазна е от пъстървата, но по-малко от сьомгата.

Въпреки че на външен вид месото прилича с на това на сьомгата, вкусово е доста по-различно. Червеният цвят се получава от пигменти слагани във фуража, за разлика от норвежката сьомга, която се храни с раци и скариди, които имат каротин.

Сьомговата пъстърва също е богата на омега-3 мастни киселини и е изключително полезна. В България добива все по-голяма популярност заради добрият вкус и далеч по-приемливата цена.

Рецепти със сьомгова пъстърва

12 резултата

Рецепта Печено филе от сьомгова пъстърва с копър и босилек на фурна под фолио за Никулден

Печено филе от сьомгова пъстърва с копър и босилек на фурна под фолио за Никулден

Сьомговата пъстърва се покрива с фолио и се пече 15 минути при 200 градуса и след това още 15 минути на 180 градуса с отстранено фолио. Рибата се поднася веднага с гарнитура от свежа салата според сезона.
Рецепта Печена цяла сьомгова пъстърва пълнена с розмарин и чесън с хрупкава коричка на фурна

Печена цяла сьомгова пъстърва пълнена с розмарин и чесън с хрупкава коричка на фурна

Сьомговата пъстърва се почиства и се поставя в тава за печене, заедно с няколко скилидки чесън и резенчета лимон. Напълва се с розмарин и се овкусява със сол и пипер.
Рецепта Пълнена цяла сьомгова пъстърва с ароматни подправки печена на фурна с картофи и розмарин

Пълнена цяла сьомгова пъстърва с ароматни подправки печена на фурна с картофи и розмарин

Сьомговата пъстърва се зашива с подходящ конец и се поставя в тавичка, като около нея се подреждат картофите...Рибата се декорира със стръкове пресен лук и розмарин и се сервира гореща.
Рецепта Печена задушена сьомгова пъстъва с ориз и джинджифил във фолио или плик на фурна

Печена задушена сьомгова пъстъва с ориз и джинджифил във фолио или плик на фурна

Няколко парчета от вътрешността на сьомгата се нарязват на ситно.
Още