Печена цяла пуйка с билково масло на фурна

Печена цяла пуйка с билково масло на фурна - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Пуйката се изважда от хладилника един час преди печене, за да се затопли до стайна температура. Фурната се загрява на 180 градуса.

Приготвя се билковото масло, като маслото се оставя да омекне на стайна температура и се разбърква със смлян чесън, розмарин, черен пипер, мащерка и градински чай.

Пуйката се почиства от шията и вътрешностите и се подсушава много добре. Поръсва се отвътре и отвън със сол и черен пипер. Пълни се с нарязаните лимон, лук и ябълки. С пръсти се повдига кожата над гърдите, за да се разхлаби и там се поставят няколко лъжици от билковото масло.

Върху тава се слага метална решетка и пуйката се поставя отгоре. Билковото масло се разтопява за 30 секунди в микровълновата и с помощта на четка цялата пуйка се намазва. Пече се в загрята фурна за около 15 минути на 500 грама или докато пуйката достигне температура 165 градуса, измерва се с готварски термометър.

Около средата на готвенето се проверява и ако е започнала да придобива златист загар, се покрива с фолио за да не загори.

Пуйката се изважда от фурната и се покрива с фолио. Оставя се по този начин за около половин час преди да се сервира.

Време за приготвяне:

120 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 702 г
Калории 1237 кал
Въглехидрати 6 г 2%
Мазнини 74 г 56%
Белтъчини 128 г 43%
Холестерол 490 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: