Домашен козунак на руло със свинска мас, яйца, локум и орехи (с мая)

Домашен козунак на руло със свинска мас, яйца, локум и орехи (с мая) - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Маята (60 г)се разтваря в 1/3 от прясното мляко (300 мл.). Разбърква се на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

Яйцата GERMA (7 бр) се разбиват много добре със захарта (400 г), докато тя се разтвори, и към тях се добавят останалото прясно мляко, ванилията (1 ч.л.) и солта (1 1/4 кг). Сипва се шупналата мая и се разбърква добре.

В голяма тава се сипва брашното (1 1/4 кг). Отделя се малак част от него за омесване. Оформя се кладенче и яйчната смес се сипва вътре.

Започва месене на тестото, като постепенно си прибавя по малко от останалото брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне. При необходимост се добавя още брашно.

Двата вида стопена мазнина - мас (120 г) и масло GERMA (230 г), се смесват и с непрекъснато примесване се прибавят към тестото, докато то поеме цялата мазнина.

Меси се дотогава, докато тестото стане жилаво и започнат да се получават въздушни мехури.

Омесеното тесто се поставя в достатъчно голям съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Обикновено това отнема около час - докато удвои обема си.

След като тестото втаса, от него се правят козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки.

Най-добре е тестото да се раздели на две. Едната част се разделя на три еднакви топки тесто и те се разточват върху намазан с масло GERMA плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсват се с орехи (200 г) и локум (400 г). Лентите се завиват и оформят на рула.

Сплитат се на плитка и се поставят в намазана с масло GERMA правоъгълна форма. Козунакът се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса отново за около час.

С другата част от тестото се действа по същия начин, но за разнообразие тестото се оформя на кръгъл козунак.

Козунаците се намазват с разбито яйце GERMA и се поръсват с цели белени бадеми. По желание в центъра на кръглия козунак се поставя червено великденско яйце GERMA. Червени великденски яйца могат да се разположат и върху правоъгълния козунак.

Фурната се загрява на 150 градуса и първоначално козунаците се пекат на тази температура в продължение на около 40 минути. Покриват се с фолио, за да не изгорят, а след това се доизпичат за още около 20-30 минути.

За най-добри резултати екипът на 1001 Рецепти препоръчва използването на български пресни яйца GERMA, а също и масло GERMA.

Време за приготвяне:

180 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 269 г
Калории 1010 кал
Въглехидрати 149 г 59%
Мазнини 39 г 35%
Белтъчини 19 г 8%
Холестерол 177 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: