Френски багети от бяло и ръжено брашно, овесени ядки и мед в машина за хляб (домашна хлебопекарна)

Френски багети от бяло и ръжено брашно, овесени ядки и мед в машина за хляб (домашна хлебопекарна) - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Багетите са специалитет на френската кухня. Приготвят се както обикновен хляб, но преди да се изпекат, се оформят в малки порции в продълговата форма.

Продуктите се слагат в съда на хлебопекарната в следния ред - водата (315 мл.), солта (1 1/2 ч.л.), медът (2 с.л.), бялото (380 г) и ръженото (70 г) брашно и накрая сухата мая (1 1/2 ч.л.). Машината се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След 15 минути се добавят натрошени овесените ядки (45 г).

Когато програмата завърши (след около час и половина), тестото, което е удвоило обема си, се изсипва върху набрашнен плот. Разделя се на 8 парчета. От всяко от тях се оформя продълговата багета - около 10 см дълга. Слагат се върху тава, постлана с хартия за печене, и се оставят на топло за 30 минути да втасат. Може да се пъхнат и във фурна на 50 градуса.

Когато втасат, багетите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути, докато добият кафеникава коричка.

Време за приготвяне:

200 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 105 г
Калории 230 кал
Въглехидрати 48 г 84%
Мазнини 1 г 4%
Белтъчини 7 г 13%
Холестерол 0 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: