Лагана – гръцки плоски питки със сусам (хляб)

Лагана – гръцки плоски питки със сусам (хляб) - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Лагана е традиционен гръцки плосък хляб, който обикновено се свързва с Чистия понеделник - първия ден от Великия пост. Хлябът се прави с пшенично брашно и въпреки, че е предимно безквасен и не включва млечни продукти или олио, съвременните разновидности често се приготвят със зехтин и мая. Хлябът е с овална форма и плосък, като горната част обикновено се притиска с пръсти, за да се направят малки вдлъбнатини. Точният произход на този древногръцки хляб все още е неясен, но първото му писмено споменаване датира от 5 век пр.н.е., когато се споменава в поема, написана от гръцкия поет Аристофан, докато името „lagana“ произлиза от древния гръко-римски термин „laganon“ – тънък плосък хляб.

В голяма купа се смесват половин чаша брашно, захар, вода и мая. Сместа се разбърква добре и се оставя да престои около 10 минути. Останалото брашно се разбърква със солта. След това се добавя към сместа с маята и тестото се разбърква с миксер с приставка за тесто за около 5 минути.

Добавя се растителното масло и се меси още 2-3 минути, докато се поеме в тестото. Купата се покрива с найлоново фолио и с чиста кухненска кърпа. Оставя се да втаса за около 4 часа или докато удвои размера си.

След това тестото се разделя на две топки. Приготвят се два листа хартия за печене. Всяка топка тесто се омесва поотделно и се оформя като овал. Трябва да е с дебелина приблизително сантиметър и половина. Оформените питки се покриват отново с фолио и кухненска кърпа и се оставят да втасат за 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса. Върху питките се правят вдлъбнатини с пръсти и отгоре се намазват със смес от царевичното нишесте и водата. Поръсват се със сусам и се пекат на средната решетка за около 20 минути или до апетитен златист загар. След това гръцките питки се оставят да изстинат и се поднасят.

Време за приготвяне:

20 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 137 г
Калории 352 кал
Въглехидрати 72 г 83%
Мазнини 3 г 8%
Белтъчини 9 г 11%
Холестерол 3 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: