Питка Къща номер 6

Питка Къща номер 6 - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори.

През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.).

Накрая се добавят маята и водата (400 мл.) на стайна температура, като водата се добавя на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури.

След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и разделя на осем равни части. Те се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър, които се намазват обилно с олио (50 мл.). Навиват се на рулa, които се поставят в намазана с олио тавичка. Поставят се на равномерно разстояние едно от друго.

Тавата отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато удвои обема си. След това питката се намазва отгоре с разбити жълтъци (2 бр) и се поръсва със сусам (2 с.л.).

Поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.

Тази питка е посветена на Къща номер 6 от SOS Детски селища в град Трявна и е поднесена на 4 очарователни деца, с които нашият екип имаше удоволствието да прекара един цял следобед в кухнята.

Време за приготвяне:

120 минути

Хранителни стойности:

Порция 143 г
Калории 375 кал
Белтъчини 9 г
Мазнини 7 г
Въглехидрати 66 г
Холестерол 36 мг

Сподели: