Мини козунаци за хлебопекарна със стафиди и сушени кайсии

Мини козунаци за хлебопекарна със стафиди и сушени кайсии - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Тези прекрасни мини козунаци с формата на гъбка се приготвят много бързо с помощта на домашна хлебопекарна, която участва само в процеса на месене и първоначално втасване. Може да се направят и без нея, стига да имате търпение да месите на ръка. Трябват ви и малки керамични съдинки за сладкиши, в които да се опекат козунаците.

В тавичката на домашната хлебопекарна се слагат продуктите в този ред - мляко (60 мл.), яйца (3 бр), масло (80 г), сол (1 1/2 ч.л.), захар (50 г), бяло брашно (430 г) и суха мая (1 ч.л.). Добре е всички продукти да са на стайна температура, а брашното предварително да се пресее през сито, за да е по-пухкаво козуначеното тесто. Хлебопекарната се пуска в режим на месене и втасване на тесто за хляб. След сигнал за добавяне на допълнителни продукти (или ако няма такъв, след 10 минути) се добавят стафидите (50 г) и сушените кайсии (50 г), нарязани на ситни кубчета.

Когато програмата свърши, тестото трябва да е поне двойно по-голямо. Изважда се от хлебопекарната и се изсипва върху леко набрашнена повърхност.

Отделно се приготвят формичките - от хартия за печене се изрязват за всяка една кръгло дъно и правоъгълник, който да опише вътрешната стена на съдинката. Намазват се с олио, за да полепне добре хартията за печене.

Козуначеното тесто се разделя на 6 парчета и се поставя в съдинките, като се внимава да не са пълни догоре, защото при повторното втасване тестото отново ще си удвои обема. Формичките се слагат във фурна на 50 градуса да втасват поне 30 минути. После се изпичат за 15 минути на 200 градуса, като се гледат, защото коричката много лесно изгаря. Готови са, когато отгоре станат медено-кафяви на цвят.

Вадят се от фурната и много лесно се изваждат от формичките, а хартията за печене се отстранява. Докато са топли, се намазват с четка с подсладена вода и веднага се поръсват с кристална захар, която да полепне по коричката.

Малките козунаци са чудесен вариант за великденските празници. Те биха зарадвали не само децата, но и възрастните на празничната трапеза.

Време за приготвяне:

220 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 149 г
Калории 489 кал
Въглехидрати 80 г 66%
Мазнини 14 г 26%
Белтъчини 11 г 9%
Холестерол 124 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: