Деликатесен маринован паламуд в зехтин

Деликатесен маринован паламуд в зехтин - снимка на рецептата

Рецепта:

Паламудът се почиства от главата, перките, опашката и вътрешностите. Накисва се в слабо солен разтвор за 2-3 часа, за да излезне кръвта. След това се отцежда и се подсушава. Прибира се във фризер за 48 часа, за да се премахнат всички микроорганизми. След това преди да се продължи с мариноването се оставя да се размрази бавно в хладилник.

Коремът на паламуда както и всеки отвор се пълни със сол. Покрива се изцяло в торба със сол и се оставя така за 48 часа, под лек наклон, за да се отцежда. След като рибата се е осолила, се изплаква със студена вода и се подсушава старателно.

Рибата се връзва като се прекарва през опашката или гръбнака. Покрива се с марля и се оставя на студено и проветриво място да виси за поне 48 до 72 часа. След това паламудът може да се нареже на котлети.

В широк буркан се слагат част от подправките, няколко резена лимон и малко чесън. Отгоре се слага рибата и отново подправки, лимон и чесън и така до изчерпване на котлетите. Залива се със зехтин или олио, който да стига около 1-2 пръста над пълнежа в буркана.

Бурканите се затварят и се оставят в студено помещение или хладилник за 4-5 дена.

Време за приготвяне:

40 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 71 г
Калории 85 кал
Въглехидрати 5 г 23%
Мазнини 3 г 32%
Белтъчини 10 г 46%
Холестерол 30 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: