Домашни гръцки питки / хлебчета / пърленки

Домашни гръцки питки / хлебчета / пърленки - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Сложете в купата на миксера маята, захарта и водата и разбъркайте, за да се разтвори маята. Оставете настрана за 5-10 минути, докато маята шупне. Добавете брашното и солта и разбъркайте с куката за тесто за 6-8 минути.

След като смесите известно време, тестото за вашия хляб трябва да стане еластично и леко лепкаво. Когато е готово, намажете тестото със зехтин, поставете в купа и покрийте с найлоново фолио и кухненска кърпа. Оставете го да престои на топло място поне 20 минути или докато удвои размера си.

Разделете втасалото тесто на 6 топки с еднакъв размер. Оставете топките от пита хляб да почиват 15 минути, преди да ги оформите.

За да оформите питките, можете или да използвате точилка или да го разтегнете с ръце, около 20 см в диаметър. С точилка ще стане по-хрупкава пита, докато с ръка ще разтегнете по-мека и пухкава.

За по-традиционен вид на вашите гръцки питки, натиснете здраво тестото с върховете на пръстите си или с вилица оформете дупчици.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън и добавете съвсем малко зехтин и избършете излишъка. Печете всеки питка за около 3 минути от всяка страна, докато леко се оцвети, но е все още мека. Ако тиганът ви има капак, поставете капака, докато ги печете, за да запазите влагата.

Време за приготвяне:

60 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 111 г
Калории 235 кал
Въглехидрати 49 г 85%
Мазнини 1 г 4%
Белтъчини 7 г 13%
Холестерол 0 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: