Италиански крем за десерт Забайоне (Zabaglione) с жълтъци

Италиански крем за десерт Забайоне (Zabaglione) с жълтъци - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Това е един от най-зрелищните десерти в Италия - кадифен яйчен крем. Според една легенда, рецептата идва от Торино през около 16-ти век и първоначално е била наречена „Crema di San Baylón“ , на името на предполагаемия си създател - францискански монах Паскуал Байлон Юберо, покровител на сладкарите. Има още различни истории за произхода на десерта, но независимо от тях, той си остава изцяло италианска класика, приготвена по абсолютно същия начин в цялата страна чрез разбиване на яйчни жълтъци със захар върху водна баня, докато се получи гладък крем. Кремът може да се консумира, както топъл с бишкоти или бисквити амарети, така и охладен и да се сервира върху пресни плодове като ягоди, малини или боровинки.

Жълтъците и захарта се слагат в купа и се добавят настъргана лимонова кора, щипка канела и екстракт ванилия. Налива се виното Марсала.

Тенджера се пълни наполовина с вода и се загрява, като се оставя водата да къкри. Купата се слага върху тенджерата, като дъното й не трябва да докосва водата. Продуктите се бъркат, докато яйчният крем утрои обема си и се сгъсти.

Когато кремът достигне желаната консистенция, купата се сваля от тенджерата и се разбърква за още 1-2 минути. Приготвеният италиански крем може да се сервира както топъл, така и охладен.

Време за приготвяне:

40 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 61 г
Калории 165 кал
Въглехидрати 16 г 66%
Мазнини 5 г 28%
Белтъчини 3 г 8%
Холестерол 218 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: