Статии

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>

Подправката калофер

Дори най-божественото ястие не би било същото без подправки. Те просто са неизменна част от „оръжията” на добрия кулинар и придават по-богат вкус. Една такава подправка е калоферът (или калоферче). У нас той е по-познат като балсамова хризантема. Калоферът представлява ароматно тревисто растение с жълти цветове. Отглежда се като градинско цвете и почти не се използва в кухнята. С качествата на подправката обаче са добре запознати в Северна Америка и някои европейски страни.

Прочетете (641 думи, 3 снимки, време за четене - 4 мин)

Най-добрите подправки за пиле

Подправките, подходящи за пиле, са разнообразни, но и най-често срещаните от тях могат да придадат на ястието неповторим аромат и вкус.

Прочетете (182 думи, 2 снимки, време за четене - 1 мин)

Най-добрите подправки за риба

Приготвянето на риба е част от кулинарното изкуство, която, както се оказва, изобщо не е лесна. Само по себе си месото на водните създания е по-особено, както по качества, така и за приготвяне.

Прочетете (229 думи, 3 снимки, време за четене - 2 мин)

Индийските подправки

Тук ще намерите полезна информация за известните у нас къри, кимион, канела,шафран, мускатно орехче, но ще научите и подробности за екзотичните подправки асафетида, фенхел и калинджи. Всичко за индийските подправки - какви са лечебните им свойства и как да се възползваме от тях - само в тази ценна статия!

Прочетете (1772 думи, 13 снимки, време за четене - 9 мин)

СОСЪТ НАЙ-ВАЖНИЯТ ИНСТРУМЕНТ НА ГОТВАЧА

Сега се използва по-рядко, но все пак е запазил своето значение като „създател“ или „регулатор“ на вкуса на блюдото. Французите казват: архитектът прикрива своите грешки с фасадата, готвачът – със соса.

Прочетете (1354 думи, 7 снимки, време за четене - 7 мин)

Горчицата

Медиците твърдят, че 1 чаена лъжичка горчица на ден значително подобрява храносмилането, избавя от запека, изчиства кожата, а при диабет намалява съдържанието на захарта в кръвта. Смята се също така, че жената може да стане много по-плодовита, ако често яде синапени семена, от които се приготвя горчицата.

Прочетете (591 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Лененото семе - безценно лечебно средство

Благодарение на уникалния си състав този природен продукт се смята за продукт, който оздравява организма на човека. В народната медицина лененото семе се използва при кашлица като отхрачващо и противокашлично средство. Назначава се и като слабително средство при запек, особено при хроничен колит.

Прочетете (579 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Ароматът на ментата – еталон на свежест

Ароматът на мента повдига настроението и стимулира работата на мозъка. А отварите и настойките от мента са не само приятни, но и много полезни средства от народната медицина. Това растение се прилага като лекарство външно и вътрешно под формата на настойки и чай.

Прочетете (547 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Каперсите - вкусните цветни пъпки

Осолените и мариновани каперси имат пикантен, тръпчив, киселоват, леко синапен вкус и придават приятен аромат и вкус на храната. Кухните на различните народи включват осолените и маринованите каперси в рибни и месни ястия за придаване на пикантност. Те са съставна част от много средиземноморски сосове и маринати, често се използват като подправка на различни салати.

Прочетете (1171 думи, 3 снимки, време за четене - 6 мин)

Кайенският пипер зарежда с енергия

Това е една от най-лютите подправки в света. Носи името си в чест на “огнените” чили чушлета, които растат край река Кайен във френска Гвиана. Тази подправка е известна като “червен пипер”, но под кайенски пипер обикновено се разбира прашец в смес с други подправки - чесън, мащерка, карамфил, ароматен пипер, кимион и дори прах от сушен лук. Негова родина е тропическа Америка.

Прочетете (403 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Макът - добрият приятел на здравия сън

Макът е едногодишно тревисто растение с лоша слава. Тя идва от факта, че някои хора използват неразумно упойващите му свойства. Независимо от това то има и редица безценни качества, заради които медицината го ползва.

Прочетете (631 думи, 3 снимки, време за четене - 4 мин)

Кардамонът – лесният начин за възвръщането на тонуса

Тази подправка понякога я наричат райски плод или кралски аромат. За облагородяване вкуса на ястията се ползват семената на храста, който достига височина 4 м. Вълнуващият им аромат е оценен от парфюмерията и затова етеричното масло от кардамон се добавя в одеколоните и парфюмите.

Прочетете (323 думи, 1 снимки, време за четене - 2 мин)

Босилекът

За родина на това ароматно растение се смята Южна Азия. В хербарните книги се отбелязва, че в Европа то е попаднало чак през XVI век, но много бързо спечелило симпатиите на европейците със своя благоуханен аромат. Смята се, че босилекът е подправка, достойна за вниманието на крал.

Прочетете (622 думи, 4 снимки, време за четене - 4 мин)

Копърът облекчава хипертонията

Тази подправка е много популярна в нашата страна. Не минава нито една пролет, лято или есен без таратор на трапезата, добре подлучен и овкусен с копър. Да не забравяме и за задушените пресни картофки пак с чесън и копър.

Прочетете (363 думи, 3 снимки, време за четене - 2 мин)

Лечебната мощ на салвията

Името на това растение произхожда от латинското Salvere - “лекувам”. То е многогодишен полухраст от семейство гъбоцветни с височина 50 см, с многобройни и гъсто покрито с листа стълба, с мощен дървенист корен.

Прочетете (598 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

 

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>