Подправката калофер

Дори най-божественото ястие не би било същото без подправки. Те просто са неизменна част от „оръжията” на добрия кулинар и придават по-богат вкус. Една такава подправка е калоферът (или калоферче). У нас той е по-познат като балсамова хризантема. Калоферът представлява ароматно тревисто растение с жълти цветове. Отглежда се като градинско цвете и почти не се използва в кухнята. С качествата на подправката обаче са добре запознати в Северна Америка и някои европейски страни.

Счита се, че калоферът произхожда от Средиземноморските райони. В Средновековието растението е широко разпространено и се използва главно за медицински цели, но няма как да пропуснем фактът, че то е намирало приложение и в традиционната кухня на Древен Рим. В английския език подправката е позната под няколко наименования, като най-популярното е costmary. Според някои изследователи това показва, че името на растението е посветено на Дева Мария (Virgin Mary в английския). Калоферчето е познато в английския език и като sweet Mary (сладката Мери), което пък било свързано с Мария Магдалена. Дали е така, или не – не знаем. Няма да пропуснем да отбележим обаче още една любопитна подробност, отново свързана с библейските дела. В миналото са наричали калоферчето Bible leaf (библейско листо), защото вярващите използвали растението, за да отбелязват страниците си в Библията и да ги освежат с аромата на билката. Интересно е да се отбележи, че преди доста години калоферът е бил използван и в приготвянето на ароматни тоалетни води.

Ако оставим настрана историята, е важно да се отбележи, че всеки претендиращ да бъде добър готвач не трябва да изключва калофера от колекцията си с подправки. Листата на растението се използват при приготвянето на супи, както и на други варива – боб, леща, грах. Не трябва да се пропуска и това, че листенцата са много добра добавка и към месните ястия, особено към агнешкото. Подправката често се добавя и към луканки и суджуци. Калоферът се отличава с прекрасния си аромат, но и с подчертано горчивия си вкус и затова не трябва да се прекалява с него. Той може да бъде добър заместител на подправката розмарин.

Освен като подправка най-вече за супи, може да използвате калофера и за други цели – например да си направите чай. Сварете билката, за да се насладите на една истинска напитка от природата. Може да комбинирате калоферчето и с градински чай и маточина например. При всички случаи тялото ви ще се зарадва на този лековит еликсир. За любителите на бирата - калоферът се използва и тук, за да придаде един по-особен вкус. Подправката е безценна и при приготвянето на салати, та дори и на сладкиши, като в този случай е важно да се знае, че се поставят няколко листа от растението, които се махат след изпичането. Калоферче може да добавите и към домашно приготвеното сладко, както и към ястия с риба тон и морски дарове. Всичко е въпрос на собствения ви вкус и най-вече въображение.

Освен, че придава уникален вкус на вашите кулинарни творения, калоферът е и много полезен. Листата на растението съдържат витамин С, калций, магнезий, минерални соли, калий и фосфор. Билката е естествено лекарство. Отварите от калоферчето са подходящи за лечение на глисти, невроза, колит, ревматизъм, камъни в жлъчката и бъбреците. Препоръчва се 1 ч.л. от сушен калофер да се кисне 10 минути в 300 мл гореща вода., след което отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 100 мл преди хранене. Важно е да се подчертае обаче, че въпреки положителните си ефекти, растението трябва да се приема в умерени количества, защото при прекомерна употреба става токсично. Затова преди да посегнете към калофера за медицински цели се консултирайте с лекаря си.

Накрая ще си позволя да ви дам един съвет. Следващият път, когато видите в градината си балсамовата хризантема или калоферчето, си припомнете тази статия. Сигурна съм, че тогава няма да оставите растението просто да краси двора ви, а веднага ще го придърпате и в кухнята.

Автор:

Симона Медарова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез