Сладко от зелени орехчета с гасена вар

Сладко от зелени орехчета с гасена вар - снимка на рецептата

Продукти:

за порции

Рецепта:

Кората на орехите се обелва и се пускат веднага в студена вода. Трябва да престоят в нея 7-8 дни, като всеки ден се подменя с нова и студена.

С времето променят цвета си от светло на тъмно зелени. На полседния ден се измиват добре.

Всеки орех се продупчва по дължина с метален шиш.

Приготвя се варова вода, като се смесват на литър вода 2 сл гасена вар. Разбърква се и се прецежда.

В получената смес се слагат орехите и престояват поне 5 часа. След това се измиват добре и се слагат в тенджера с вода. Щом водата заври се изхвърля и се подменя с нова. Процедурата се повтаря три пъти.

В друга тенджера се смесват захар (1 кг), вода (1/2 л.), карамфил (2 цветчета) и канела (1 пръчка). Бърка се докато заври и захарта се разтвори. Добавят сварените орехи и варенето продължава на умерен огън. Продължава докато в орех може да се забие и извади игла без да го повдигне.

Сместа се оставя за едно денонощие да престои. След това орехите се прехвърлят в буркани, а сиропът се сгъстява до такава степен, че капка от него да остава върху чиния, запазвайки формата си. Непосредствено преди свалянето от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква, така че да се разтвори. Сиропът се налива в бурканите. Затварят се и се захлупват с капачката надолу.

Време за приготвяне:

120 минути

Калории, макроси и хранителна стойност:

Порция 130 г
Калории 356 кал
Въглехидрати 84 г 92%
Мазнини 3 г 8%
Белтъчини 1 г 2%
Холестерол 0 мг

Сподели:

Подобни рецепти и идеи: