Статии

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>

ТАЖИН – ДА СГОТВИШ В НЕГО E ГАРАНЦИЯ ЗА ПИРШЕСТВО НА ВКУСА

Тажинът е традиционен керамичен или глинен съд за готвене, чиято родина е Мароко. Формата му е кръгла, с широка основа, ниски страни и голям конусовиден капак. Именно заради специфичната си форма, капакът връща изпарената течност от продуктите обратно в съда, което прави всяко ястие, сготвено в него, сочно, крехко и наситено с аромати.

Прочетете (443 думи, 4 снимки, време за четене - 3 мин)

30-те най-популярни вида паста

Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разноводности. Огромна част от видовете паста не могат да бъдат намерени в родината ни, но най-популярните сред тях, които можете да вкусите и закупите у нас, сме представили в тази апетитна статия. Разгледайте видовете паста, характерни всеки със своята форма, дължина и дебелина – те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.

Прочетете (788 думи, 9 снимки, време за четене - 4 мин)

Италиански ястия с географски имена

Забелязали ли сте, че много италиански рецепти носят своето наименование, благодарение на името на някой град или област в Италия? Едва ли има човек, който не е чувал за популярните сосове "Неаполитана" или "Болонезе". Доказателство за това е присъствието на тези специалитети в менюто на ресторантите от цял свят. Но защо ястията се кръщават по този начин? Това е така, защото италианците често озаглавяват кулинарните си шедьоври на града, в който те са измислени или приготвени за пръв път.

Прочетете (209 думи, 2 снимки, време за четене - 2 мин)

ЛУЧЕНА СУПА

Говори се, че великолепната лучена супа е патент на изобретателните френски кулинари. Дали това е истина, или не – няма смисъл да гадаем. Важното е, че след като веднъж била измислена, тази лесна за приготвяне гозба бързо си спечелила голяма популярност по света.

Прочетете (253 думи, 2 снимки, време за четене - 2 мин)

Паелята - откупът на булката

Гладът в Испания създал паелята преди много векове и затова почти всичките й рецепти са старинни. Тя била основна храна за испанските селяни и в нейното приготвяне вземало участие всичко, което ражда земята.

Прочетете (729 думи, 3 снимки, време за четене - 4 мин)

Киш – съвременната френска вечеря

Ястието с това странно име е извънредно популярно във Франция. Само с една забележка – то няма претенциите да принадлежи на висшата френска кулинария, а по-скоро е слабост на забързаната делова французойка, която не разполага с достатъчно свободно време. Кишът обаче не е патент на френски кулинар.

Прочетете (1229 думи, 3 снимки, време за четене - 7 мин)

За руснаците „Оливие”, а за нас – руска салата

Славата на Оливие не давала покой на неговото самолюбие. Освен това веднъж проникнал в „светая светих”, той почти веднага получил няколко предложения за работа от московски ресторанти – да стане главен готвач... но при едно условие – да научи точната рецепта на салатата „Оливие”.

Прочетете (895 думи, 2 снимки, време за четене - 5 мин)

Лястовиче гнездо - най-специалната супа на света

Любителите на екзотичната гастрономия на Югоизточна Азия познават ястия като супа от перки на акула, маринован патешки език, стек от костенурка... Но дали са чували за супата „Лястовиче гнездо”?

Прочетете (848 думи, 4 снимки, време за четене - 5 мин)

Фоа гра - синоним на гастрономичния шик и културен мит

Фоа гра се получава само от черен дроб на патици и гъски, като гъшият фоа гра се „добива” в по-малко количество от патешкия. Произвежда се в Испания, Израел, Унгария, Полша и дори в САЩ, но традиционно основният производител на този деликатес е Франция. Вкусовата разлика между гъшия и патешкия фоа гра е условна, но се смята, че гъшият има много по-сметанов вкус, а патешкият е с по-изразен аромат.

Прочетете (1122 думи, 4 снимки, време за четене - 6 мин)

Патица по пекински

Когато човек за първи път посещава Китай, непременно трябва да направи две неща – първо, да види Великата китайска стена и второ, да опита патица по пекински.

Прочетете (370 думи, 1 снимки, време за четене - 2 мин)

Сахер - Болестта на сладкар станала причина за кулинарен шедьовър

„Седемгодишната война” (1950-1957 г.) (“Виенската война на тортите”) се водила от хотел „Сахер” и сладкарницата на Демел. Основният въпрос на тази „война”, занимавал дълги години австрийския съд, бил не само въпросът кой пече „оригиналната” торта, но и въпросът за това дали кайсиевото сладко трябва да бъде отгоре, или вътре в тортата и разрешено ли е да се използва маргарин вместо масло. Войната спечелил хотел „Сахер”.

Прочетете (683 думи, 2 снимки, време за четене - 4 мин)

Праскова Мелба

Френският готвач Огюст Ескофие за първи път приготвил „Праскова Мелба” в ресторанта на лондонския хотел „Савой”. Тогава хотелът бил току-що открит, обзаведен по последната дума на модата и разположен в непосредствена близост до Ковън Гардън.

Прочетете (734 думи, 2 снимки, време за четене - 4 мин)

Родословието на лазанята

Това е едно от популярните ястия на италианската кухня, което е способно още от първото парченце да спечели любовта на всеки човек на земята. Съвременната лазаня представлява няколко слоя изсушено, а впоследствие сварено или запържено пшенично тесто, между които се слага различна плънка - от кайма до зеленчуков пълнеж или гъбено рагу. Блюдото се поръсва с настърган пармезан и се пече на фурна. И макар че сега е прието да се смята, че лазанята е истинско италианско ястие, за нейното родословие се опитват да се борят англичаните и дори скандинавците!

Прочетете (1120 думи, 2 снимки, време за четене - 6 мин)

Гювечът - ястието, при което няма провал

Най-хубавото при него е, че вероятност да не се получи добър на вкус просто няма. И това се дължи на съда, в който се готви. Неговото име е идентично с това на ястието.

Прочетете (248 думи, 1 снимки, време за четене - 2 мин)

Вариации на тема рататуй или зеленчуково рагу по европейски

Рататуй (Ratatouille) е типично провинциално угощение във френската кухня. Името му се превежда като „рагу от зеленчуци”.

Прочетете (548 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

 

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>