Статии

Преглед: Брой:
Страница 1

Черен пипер

Малките тъмни зрънца са особено важни за човешкото здраве. Може би всичко се дължи на химичния им състав. Главните компоненти на черния пипер са горчивият гликозид пиперин, етерично масло, скорбяла, витамин Е и С. Какво може да лекува тази неочаквано добра комбинация?

Прочетете (555 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Куркумата – слънчевият корен

Независимо че тази подправка от XIX век се използвала от химиците, никой не я възприемал като лекарствено средство. Рядко лекарите се сещали да оцветят с нея лечебните мазила, а химиците – хартията. И едва през последните десетилетия интересът към нея като подправка и лечебно средство в цяла Европа рязко нарасна. А качествата на куркумата съвсем не са за подценяване.

Прочетете (416 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Копърът облекчава хипертонията

Тази подправка е много популярна в нашата страна. Не минава нито една пролет, лято или есен без таратор на трапезата, добре подлучен и овкусен с копър. Да не забравяме и за задушените пресни картофки пак с чесън и копър.

Прочетете (363 думи, 3 снимки, време за четене - 2 мин)

Ароматът на ментата – еталон на свежест

Ароматът на мента повдига настроението и стимулира работата на мозъка. А отварите и настойките от мента са не само приятни, но и много полезни средства от народната медицина. Това растение се прилага като лекарство външно и вътрешно под формата на настойки и чай.

Прочетете (547 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Канелата се бори с диабета

Канелата съдържа етерични масла, също и канелен алдехид, евгенол, смола, нишесте, дъбилни вещества. Тя действа благоприятно върху работата на цялата храносмилателна система, в частност, върху работата на стомаха, подпомага отделянето на стомашен сок, събужда апетита.

Прочетете (500 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Босилекът

За родина на това ароматно растение се смята Южна Азия. В хербарните книги се отбелязва, че в Европа то е попаднало чак през XVI век, но много бързо спечелило симпатиите на европейците със своя благоуханен аромат. Смята се, че босилекът е подправка, достойна за вниманието на крал.

Прочетете (622 думи, 4 снимки, време за четене - 4 мин)

Горчицата

Медиците твърдят, че 1 чаена лъжичка горчица на ден значително подобрява храносмилането, избавя от запека, изчиства кожата, а при диабет намалява съдържанието на захарта в кръвта. Смята се също така, че жената може да стане много по-плодовита, ако често яде синапени семена, от които се приготвя горчицата.

Прочетете (591 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Розмаринът

Това уханно растение е расло по склоновете на планините и хълмовете на Ливан заедно с лавандулата, хвойната, салвията. За древните гърци било свещено. В Европа го пренесли монаси. Сега розмаринът се използва активно в средиземноморската кулинария, в Англия, САЩ, Скандинавия и Германия.

Прочетете (526 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Лененото семе - безценно лечебно средство

Благодарение на уникалния си състав този природен продукт се смята за продукт, който оздравява организма на човека. В народната медицина лененото семе се използва при кашлица като отхрачващо и противокашлично средство. Назначава се и като слабително средство при запек, особено при хроничен колит.

Прочетете (579 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Мащерката няма противопоказания

Бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, овчарска мерудия, ябълкиня, яребичина - това са многото имена на една и съща билка, която често участва и в приготвянето на ястия. Но не какви да е ястия, а само умопомрачителни!

Прочетете (451 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Лечебната мощ на салвията

Името на това растение произхожда от латинското Salvere - “лекувам”. То е многогодишен полухраст от семейство гъбоцветни с височина 50 см, с многобройни и гъсто покрито с листа стълба, с мощен дървенист корен.

Прочетете (598 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Макът - добрият приятел на здравия сън

Макът е едногодишно тревисто растение с лоша слава. Тя идва от факта, че някои хора използват неразумно упойващите му свойства. Независимо от това то има и редица безценни качества, заради които медицината го ползва.

Прочетете (631 думи, 3 снимки, време за четене - 4 мин)

Индийските подправки

Тук ще намерите полезна информация за известните у нас къри, кимион, канела,шафран, мускатно орехче, но ще научите и подробности за екзотичните подправки асафетида, фенхел и калинджи. Всичко за индийските подправки - какви са лечебните им свойства и как да се възползваме от тях - само в тази ценна статия!

Прочетете (1772 думи, 13 снимки, време за четене - 9 мин)

Най-добрите подправки за риба

Приготвянето на риба е част от кулинарното изкуство, която, както се оказва, изобщо не е лесна. Само по себе си месото на водните създания е по-особено, както по качества, така и за приготвяне.

Прочетете (229 думи, 3 снимки, време за четене - 2 мин)

 

Преглед: Брой:
Страница 1