Статии

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>

Chilli Hills спасява “Българския морков”, който всъщност е чушка

Единственият български сорт люти чушки, известен по света като “Български морков”, през годините губи славата и разпространението си в родината и е застрашен от изчезване. Противно на това, неговите качества са високо ценени от почитателите на пикантните храни. Фермата за люти сосове и подправки на Chilli Hills приема това предизвикателство за своя кауза и стартира кампаниятa „#bulgariancarrot - да спасим Българския морков”.

Прочетете (525 думи, 6 снимки, време за четене - 3 мин)

Ганаш - другото име на насладата

Ганаш е крем, представляващ смес от шоколад и затоплена сметана. На пръв поглед – нищо особено, но това чудодейно произведение на кулинарното изкуство може да се използва като глазура, мус или пълнеж.

Прочетете (598 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

История на пицата и тайните за нейното приготвяне

Неаполитанският специалитет с кръгла форма, покорил целия свят и достигнал до небцето на всеки почитател на вкусната храна, става популярно ястие през XVIII век.

Прочетете (790 думи, 5 снимки, време за четене - 4 мин)

Най-популярните италиански сирена

Италия е страна, богата както на разнообразна паста - класиката на тази национална кухня, така и на качествени сирена. В зависимост от регионите, Италия предлага различни видове сирена, които се произвеждат и консумират по разнообразен начин.

Прочетете (472 думи, 2 снимки, време за четене - 3 мин)

Как се е разпространил чаят по света?

Чаят става традиционна напитка в Китай още през Х в. Широката му употреба започва в Япония чак през XVIII в., а в Западна Европа чаят бил внесен за първи път от португалците през 1517г. и през 1610г.- от холандците. Половин век по-късно английският крал получава като подарък два фунта чай и скоро става любима напитка на англичаните. Чаят се консумира само от определени хора, като кафето продължава да е основният избор на жителите.

Прочетете (229 думи, 1 снимки, време за четене - 2 мин)

1 метър шоколадова наслада

Шоколадът – тази така изкушаващо звучаща дума. Безспорно това е един от най-примамливите продукти за малки и големи. Хапнем ли, веднага усещаме прилив на енергия и настроението ни се повишава. Освен, че е божествено вкусен, шоколадът е и много полезен.

Прочетете (298 думи, 3 снимки, време за четене - 2 мин)

15 неща, които не знаете за захарта

От скучните часове по химия може би повечето от вас помнят само от какво се състои захарта. От тази статия обаче определено ще ви стане сладко! А ако подкрепяте масовото мнение, че захарта е изключително вредна, ви предлагам 15 неща, които не знаете за нея.

Прочетете (519 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

История на производството на сладоледа

Не знам колко от вас са се замисляли как точно се произвежда българският сладолед, но аз се разрових в старите книги на баба и намерих много интересна информация относно историята на производство.

Прочетете (673 думи, 4 снимки, време за четене - 4 мин)

Пътят на картофа

Декоративно цвете, лекарство против всички болести, отрова, която изтребва насекомите, средство за почистване на петна, универсален тор, хранителна суровина, от която се приготвят хляб, пюре, нишесте, алкохолни напитки, мая и т.н. Всички тези достойнства се приписват на обикновения картоф. Днес е трудно да се повярва, но някога в Европа хората дори не подозирали за неговото съществуване.

Прочетете (1422 думи, 1 снимки, време за четене - 8 мин)

Пиперът – по-скъп от златото

Пиперът, който днес наричаме черен, расте в Източна Индия и на островите на Малайския архипелаг, който днес влиза в състава на Индонезия. Растението черен пипер е особен вид храст, чиито клонки се катерят понякога и по много високи дървета.

Прочетете (776 думи, 3 снимки, време за четене - 4 мин)

МОЖЕ ЛИ ПРОКИСНАЛА РИБА ДА БЪДЕ ДЕЛИКАТЕС

Принципно не, но шведите са на друго мнение. Много от нас са опитвали покритото със зелена плесен сирене рокфор, но за шведския национален специалитет сюрстрьоминг май не всеки е чувал. По своите вкусови качества той може да претендира за високи позиции в рейтинга на деликатесите, а по аромат - да се сравни единствено с китайския специалитет гнили яйца и кралския плод дуриан.

Прочетете (711 думи, 1 снимки, време за четене - 4 мин)

Що е то бисквит?

Думата бисквит идва от италиански - biscotto, или френски - biscuit, а може би от далечния латински- bis - двойно и coctus - варен. Сладкото тесто и сладкият хляб, приготвени от брашно, захар и яйца, като тяхното тегло или обем е малко повече от брашното – ето това е бисквитът или пандишпанът. Бисквитът има много разновидности, в които се използват или цели яйца, или само белтъци, или само жълтъци. Или се сменя брашното – пшенично, овесено, оризово, царевично, а понякога вместо брашно се използват печен картофи, смлени ръжени сухари или орехи, смлени на прах.

Прочетете (455 думи, 3 снимки, време за четене - 3 мин)

Опитайте „червеното” злато на Русия

Червеният хайвер за първи път украсява руската трапеза в средата на XVII век. Днес той заема почетно място в семейството на деликатесите.

Прочетете (1910 думи, 1 снимки, време за четене - 10 мин)

Соята - едно от великите открития на китайците

Първите европейци, попаднали в средновековен Китай, много се учудвали на един загадъчен продукт. Местните жители, които не познавали млякото, приготвяли огромно количество сирене. Как е възможно това – недоумявали пътешествениците.

Прочетете (1113 думи, 4 снимки, време за четене - 6 мин)

Вредни ли са усилвателите на вкуса

Технолозите бързо съобразяват, че сега вкусът може не само да се подобрява, но и да се имитира. Колкото по-дълго се съхранява продуктът и колкото по-активно се обработва, толкова по-малко са оставащите в него нуклеотиди, дразнещи рецепторите, а това означава, че вкусовите усещания и ароматът отслабват. Но достаточно е да се подобри продуктът с глутамат и той отново придобива желания обем и дълбочина. А дали така храната е полезна?

Прочетете (1371 думи, 4 снимки, време за четене - 7 мин)

 

Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>