История на пицата и тайните за нейното приготвяне

Неаполитанският специалитет с кръгла форма, покорил целия свят и достигнал до небцето на всеки почитател на вкусната храна, става популярно ястие през XVIII век. Първата пицария, която поставя основите на всички следващи пицарии, се казва "Antica Pizzeria Port' Alba" и е открита в Неапол през 1830 година. Заведението налага стила, включващ задължителните за всяка пицария пещ, дълга маса, върху която да се разстила тестото и витрина, благодарение на която посетителите могат да видят отдалеч не само пиците, но и продуктите, които се използват за приготвянето им.

Откъде идва името?

Римляните имат богат принос за откриването и популяризирането на пицата. Някога те консумирали кръгъл хляб, обогатен с билки и зелени подправки, наречен "плацента". Именно благодарение на него идва и името на любимото на много по света ястие - от латинската дума "пицеа", с която обозначавали препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. През Средновековието с думата "пица" се наричали всички разновидности на този кръгъл хляб, независимо от продуктите, които се добавяли в него.

Защо става така популярна?

Смята се, че едни от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в така популярно ястие и буквално да покори света, са способността й да се приготвя лесно и да е винаги различна. Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и е подходяща за бедни и богати.

Културно богатство за цял свят

Поради голямата популярност и неоспоримите факти, доказани след проучвания, че пицата е любимо ястие на децата между 6 и 14 години в не една и две страни, кара италианския министър на земеделието през 2001 година да предложи на ЮНЕСКО това ястие да се обяви за нематериално културно наследство на човечеството. Да, на човечеството! Защото пицата е ястие, покорило цял свят.

Тайната

Най-важното за приготвянето на една истински вкусна пица е нейното тесто. Майсторите, които го приготвят, се наричат "пицайоли" (pizzaioli) и са специалисти в това да направят тестото на ръка, без да използват никакви кухненски прибори, дори точилка. Те замесват тестото, използвайки единствено задължителните четири съставки - брашно, вода, сол и мая. След това пицайолите хвърлят тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си, постигайки впечатляващ баланс. Така тестото става абсолютно равномерно, а разпределянето на продуктите върху него е въпрос на вкус и предпочитания.

Най-популярните видове

Видовете пици за безброй много, но има няколко основни, от които тръгва цялата история на пицата. Най-известните, които задължително трябва да опитате в този живот са:

Маргарита

Тя е най-евтината и обикновена от всички видове. Съдържа пресни домати, популярното италианско сирене моцарела, което е основен продукт в салата Капрезе, свежи листа босилек, сол, пипер и тънка струйка зехтин.

Неаполитана

Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа - типични за региона продукти.

Прошуто

Както става ясно и от самото й име, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Добавя се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота. Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна.

Куатро стаджони

В превод името й означава четири сезона и това е така, защото тя обединява четири пици в една. Освен класическите продукти домати, моцарела и зехтин, тя включва и шунка, артишок, гъби, черни маслини и аншоа.

Куатро формаджи

В превод името й означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгондзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва тънка струйка зехтин.

Фрути ди Маре

Тази пица предразполага за развихряне на въображението. Освен класическият доматен сос, тази пица се поръсва със счукан чесън и ситно накълцан магданоз, а върху тези продукти обилно се поръсват морски дарове, каквито ви душа иска. Накрая се поръсва зехтин и пицата става вълшебна.

Диаволо

С тази пица шега не бива, особено ако не си падате по лютото. Поръсва се доматен сос, поставят се тънки резени колбас, добавя се моцарела и задължително се слагат люти чушлета, за предпочитане "пеперончино". За по-плътен и богат вкус често се добавят и каперси.

Ал Тоно

Както можете да се досетите и от заглавието, пицата съдържа риба тон. Върху доматеният сос се поставят парченца риба тон, моцарела, пармезан и босилек. Няма да сгрешите, ако добавите черни маслини и лук.

За лакомници

Ако с предходните редове сме събудили апетита ви, то нека за финал ви споделим коя е най-голямата пица в света, която сами не можете да изядете, независимо колко сте лакоми. Направена е през 1978 година и е част от Рекордите на Гинес с удивителния си диаметър от 24,4 метра и тежестта от 8,500 килограма. Разделена е на 60 318 порции, а за нейното приготвяне най-голяма заслуга има майстора на пици Лоренцо Амато, собственик на пицария в Ню Йорк.

Огладняхте ли? Май е време да разгледате рецептите за пица!

Коментари за статията:

Автор Мнение

Петър Календерски

2015-05-07 12:45:53

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез