Ганаш - другото име на насладата

Ганаш е поредното доказателство, че насладата от живота може да бъде намерена навсякъде. Дори и в кухнята. Ганаш е крем, представляващ смес от шоколад и затоплена сметана. На пръв поглед – нищо особено, но това чудодейно произведение на кулинарното изкуство може да се използва като глазура, мус или пълнеж, а с негова помощ се приготвят най-различни вкусотийки – от трюфели до торти.

Франция vs. Швейцария

Ганашът е причината и за избухването на една мини война на кулинарния фронт между французи и швейцарци. И едните, и другите твърдо отстояват позицията, че именно тяхната държава е родина на шоколадовата смес. Според някои сведения кремът е започнал да се приготвя в средата на XIX век, като майсторите на десерти са го използвали за направата на трюфели. Този факт накланя везните в полза на Швейцария в битката за произхода на ганаша, имайки предвид, че страната е родината на трюфелите. Въпреки това други твърдят, че идеята за създаването на сместа е възникнала в сладкарница „Саравдим” във френската столица Париж. Независимо от тези дебати, едно е сигурно – рецептата за ганаш се разпространява със светкавична скорост из цяла Европа. Нека обаче оставим настрана международната кулинарна политика.

Важно е съотношението!

Ключов момент при приготвянето на ганаша е съотношението между шоколада и сметаната. Пропорцията 1:3 (една част сметана, три части шоколад) е идеална за глазура на торти, с една част сметана към две части шоколад пък се създават чудесни трюфели. Традиционно кремът се прави от сладко-горчив или средносладък шоколад и понякога може да се получи леко остър вкус. Но не се тревожете, ако това не ви допада. Имате свободата да приготвите вкусната смес от какъвто шоколад пожелаете – тъмен, млечен, бял. Освен това може да добавите и някакъв алкохол (ром, бренди, коняк) или други вкусове като ванилия или бадеми. Дали ще консумирате ганаша в студено или топло състояние, изборът е ваш, но и в двата случая ще останете доволни.

По-лесно е да приготвиш ганаш, отколкото пай

Може и да не ви се вярва, но ганашът е далеч по-лесен за приготвяне от пая например. Освен това създаването на вкусния шоколадов крем отнема и по-малко време – около 10-15 минути. Следвайте инструкциите и се убедете сами.

Необходими са ви:

  • около 250 грама средносладък или сладко-горчив шоколад на парченца;
  • ¾ чаша бита сметана;
  • 2 супени лъжици масло;
  • 1 супена лъжица ром (може и бренди, ванилов екстракт или какъвто друг вкус пожелаете)

1. Поставете парченцата шоколад в стоманена купа.

2. Затоплете сметаната и маслото на средна температура.

3. Щом сметаната започне да ври, изсипете я върху шоколада и я оставете върху него за 5 минути.

4. Разбъркайте и ако желаете, добавете ром.

5. Изсипете сместа рърху торта или друг сладкиш, докато е още топла и течна.

Ганаш за устните

Насладата от ганаша може да бъде изпитана не само с вкусните сладкиши, а и с козметиката. През 2003 в кухнята на Патриша Уест се ражда Ганаш за Устни. Жената тъкмо се е възстановила от лечението на рак и е решила да създаде естествен балсам за устни за себе си и приятелките си. Уест се вдъхновява да добави естествен какаов екстракт към продукта си, а впоследствие се решава да използва истински шоколад от любимата си марка Scharffen Berger. Така балсамът за устни придобива различен цвят и става по-ароматен. След като тества продукта и събира мнения от приятели и съседи, Патриша Уест официално регистрира марката Ganache for Lips (Ганаш за устни).

Ако сте успели да изчетете статията докрай, без да ви се прииска да изтичате до кухнята и да започнете да приготвяте ганаш, поздравления! Сега вече можете да се впуснете в кулинарни приключения и да сътворите един истински шедьовър. Бон апети!

Автор: Симона Медарова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез