Внимателно с шоколада

Шоколадови бонбони
Шоколадови бонбони
Лекарите от средновековна Европа уверявали своите пациенти, че шоколадът успокоява черния дроб, подобрява храносмилането, облекчава сърдечните болки. Шоколад яли хората при лечение на туберкулоза, анемия, подагра, за намаляване на температурата. И сега някои лекари твърдят че съдържащите се в шоколада минерали и антиоксиданти помагат да се предотвратят редица болести.

Не кафе, а шоколад!

Специалистите съветват хората, които се грижат за здравето си, да не пият кафе, а да ядат шоколад. Той е по-полезен за сърцето, отколкото червеното вино, чая или ябълките. Намалява риска от образуване на тромби, подобрява кръвното налягане. 40 г черен шоколад носят толкова полза, колкото и чаша червено вино.

Както показват изследвания, проведени от калифорнийски медици, при правилния шоколад в кръвта се регистрира намаляване на концентрацията на левкотриена - вещество, което слепва кръвните клетки, т.е. подпомага образуването на тромби. Лечителите отдавна използват свойствата на шоколада в своята практика. Така кардинал Ришельо го лекували с шоколад от много болести.

Шоколадови изкушения с кафе
Шоколадови изкушения с кафе
Съвременните изследователи също са на мнение, че употребата на шоколад създава усещане за комфорт, повдига настроението, помага да се снеме стресът. Шоколадът повишава съдържанието на фетиламина в мозъка, който стимулира усещания, напомнящи онези, които възникват в състояние на влюбване. Шоколадът помага на жените по-лесно да се справят с “кризисните” дни, твърди д-р Дебора Уостърхауз.

Шоколадът ободрява, повишава работоспособността. И още как - той съдържа биоактивното вещество теобромин. Този алкалоид има много силно действие - 1 г от него, например, е смъртоносен за заек. Затова любителите на шоколада, особено на горчивия, трябва да помнят, че с нито един продукт не бива да се злоупотребява. А особено с такъв - в никакъв случай.

Какви опасности крие шоколадът?

Шоколадова торта
Шоколадова торта
В зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества, като оксаловата киселина, които влияят неблагоприятно върху обмяната на веществата. Добре е да знаят това страдащите от затлъстяване, подагра, захарен диабет, заболявания на черния дроб и бъбреците, хипертонична болест. Дъбилните вещества в какаовите зърна са повече от фибрите или водата - до 5,8%. Това е тревожен факт за страдащите от запек. А вече споменатият теобромин и кофеинът оказват възбуждащо действие върху сърдечния мускул и нервната система.

Как да го избираме?

Обикновено хората избират шоколад според вкуса си - независимо от рецептата и опаковката.

Според стандарта за шоколад се смята сладкарско изделие, приготвено върху основата на какаови зърна със захар, с или без добавка на някои други суровини (орехи, цитрусови плодове, стафиди, сухо мляко и др.). В шоколада не се допуска използването на мазнини, заместители на какаовото масло, с изключение на влизащите в състава на пълнежите. Натуралният шоколад винаги съдържа какаово масло.

Кафявият му цвят се придава от какаото на прах, от чието процентно съдържание зависи интензивността на цвета. На него му влияе също и наличието на млечни мазнини. Вкусът на шоколада зависи от съотношението на какаосъдържащите компоненти и захарта.

Колекция изискани шоколадови бонбони
Колекция изискани шоколадови бонбони
В списъка на съставките на натуралния шоколад какаовото масло обикновено стои на първо място. Ако производителят е посочил, че неговият шоколад е направен на базата на хидрогенизирана мазнина или растителни масла, вие имате работа не с шоколад, а със “сладко блокче”, което трябва да струва много по-евтино от натуралния шоколад.

При покупка обръщайте внимание на датата на производство и на срока на годност, както и редом с какви други продукти се намира шоколадът на лавицата в магазина. Все пак той много лесно попива страничните аромати и губи своето вълшебно ухание.

Освен това е и много чувствителен към температурните колебания и влажността на въздуха. Ако шоколадът е без добавки, неговият срок на годност е половин година, с добавка на сухи млечни продукти или с пълнеж - три месеца. Температурата на съхранение трябва да бъде в рамките на плюс 12-18 градуса. При температура над 24 градуса какаовото масло в глазурата на шоколадовите бонбони се топи.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез