Пролетно прочистване на организма

5 основни правила

В преддверието на пролетта всяка жена иска да намали теглото, да освежи цвета на лицето си, да придаде на косата си обем и блясък. Всичко това може да се постигне с помощта на подходящ хранителен режим. Да се препоръча нещо конкретно за всички не може, тъй като всеки си има своите особености. И все пак съществуват универсални правила на здравословната диета. От тях лесно можете да си съставите индивидуално меню.

 • Живи бактерии за кожата

  Непременно включете в дневното си меню продукти с бифидофлора. Тя почиства червата и подобрява работата на стомашно-чревния тракт, което е много важно за кожата. Нали върху нея се отразява състоянието на нашата храносмилателна система. Проблемите с нея водят до появата на петна, пъпки и зачервявания. Всичко това може да се избегне, ако всеки ден пиете нещо, което съдържа живи бифидобактерии. Това може да бъде Активия или хранителна добавка, която съдържа тези безценни бектeрии. Преди покупката непременно обърнете внимание на датата на производство и срока на годност. Най-добре е да избирате най-пресния продукт, защото живите бактерии загиват бързо.

 • Незаменимите протеини

  Като обогатите своето меню с достатъчно количество протеини, веднага ще уцелите два заека. Първо, ще можете да отслабнете, като запазите мускулната си маса. Второ, ще поддържате своята кожа. Един от най-важните доставчици на протеини е рибата. Тя съдържа и полиненаситени мастни киселини, които също повлияват много добре на състоянието на кожата. Тези вещества се съдържат и в растителното масло. Най-добре е да предпочетете зехтина. Рибата, приготвена със зехтин, е много полезна за кожата. Тя е и напълно диетично ястие, което може да се препоръча за обяд. За гарнитура може да изберете ориз. Впрочем в диетата задължително трябва да включите и каши от едромляно зърно. Не бива да забравяте и за хляба. Най-добрият за вас е ръженият от едромляно зърно. Ако спазвате строго диетата си, заменете зърнените гарнитури с варени зеленчуци. На последните трябва да се отдели специално място.

 • Зеленчуци и плодове всеки ден

  Зеленчуците трябва да се приготвят така, че максимално да се съхранят витамините и микроелементите в тях. Преди всичко не забравяйте, че те се варят в емайлирана тенджера с плътно затворен капак, който предотвратява достъпа на въздух. Във въздуха се съдържа кислород, който разрушава някои вещества, като витамин С например. И не е нужно на всеки пет минути да отваряте капака, за да проверявате готовността на зеленчуците, ръчкайки с ножа или вилицата. По-добре запомнете за колко време се приготвя всеки зеленчук. Още нещо за капака – той трябва да бъде непрозрачен, защото всички зеленчуци “предпочитат” да се варят на тъмно. Светлината разлага витамините.

  Но колкото и да се стараете при термичната обработка, все пак в пресните плодове и зеленчуци има повече витамини, отколкото във варените. Затова всеки ден трябва да изяждате 600-700 г пресни плодове и зеленчуци – те напълно ще покрият потребността на вашия организъм от витамини и микроелементи.

  Изборът на асортимента все пак е индивидуален и зависи от вкусовите ви предпочитания. Но има плодове, които заслужават вашето внимание. Особено тези, които доставят витамин С, който е необходим за кожата, ноктите и косата. Прекрасен източник на това вещество е киви. Само един малък плод покрива почти цялата дневна потребност на организма от аскорбинова киселина (витамин С). Но може би не всеки обича киви. Второ, диабетиците не бива да ядат от него. И трето, този плод провокира алергия. В тези случаи е добре да обърнете внимание на цитрусовите плодове. Те също съдържат големи количества аскорбинова киселина, макар и в по-малко количество в сравнение с киви. За да получи необходимото количество от заветния витамин, човек трябва всеки ден да изяжда по 2-3 портокала. Можете да ги заместите с голям червен грейпфрут или лимон.

  Трудно е обаче всеки ден да се изяжда такова количество цитруси. Това е не само удар по джоба, но и голямо натоварване за стомаха. В лимоните и портокалите се съдържа голямо количество киселина, която е вредна при засилена секреция на стомашен сок. Така че цитрусите може да се комбинират с други източници на витамин С. Можете да наблегнете на черните боровинки – те съдържат много аскорбинова киселина. При това тя се съхранява не само в пресните, но и в накиснатите плодове. Много витамин С има в сладките червени чушки, магданоза, зелето. И, разбира се, не бива да забравяме ябълките. Имайте предвид обаче, че много витамин С се съдържа в киселите ябълки и въобще в късните сортове. Така че ранната пролет ябълките непременно трябва да бъдат включени в менюто на всеки от нас.

 • Сяра и силиций за косата и ноктите

  Голямо количество от тези елементи има в доматения сок. Той задължително трябва да се включи в дневното меню.

  Тук обаче е важно да се спазва порционността. Не бива като залп да се изпият няколко чаши наведнъж. По-добре е удоволствието да се разтегли в рамките на целия ден – половин чаша на закуска, половин чаша на обяд и една чаша вместо вечеря. Това е полезно не само за ноктите, но и за фигурата.

  Към „силициево-серните” продукти се отнасят морските дарове – скариди, миди, раци и калмари. Те са прекрасен източник на протеини и на всички възможни микроелементи. Месото им може да се препоръча абсолютно на всички за всеки ден. Разбира се, тук идва едно голямо „НО” – цената. Тези продукти не са по джоба на всеки. Е, все пак не бива да се отчайваме – нали морското зеле (хай-дай) съществува. По съдържание на микроелементи то е съизмеримо с мидите, калмарите и раците. Само дето няма протеини. Но те могат да се набавят с месо. Ако към него се приготви гарнитура от морско зеле, организмът ще получи практически всичко, което се съдържа в морските дарове.

 • Не всяко месо е еднакво полезно

  Животинските мазнини и плътните бульони трябва да се избягват. За предпочитане са немазното телешко, заешко, пуешко или пилешко месо. От птичето месо най-полезно е бялото – протеините от него се усвояват чудесно. Много важен е и начинът на обработка на продукта – по-добре е месото да се мели, тъй като каймата се смила по-лесно, отколкото цялото парче. Месното ястие е добре да се „полива” със сок – портокалов или ананасов. В него се съдържа достатъчно количество витамин С, който улеснява всмукването на много от микроелементите, които се съдържат в месото. Впрочем аскорбиновата киселина е необходима за доброто усвояване на желязото. Неговата усвоимост може да се увеличи с помощта на сок от нар. Той може да се запази за 5-6 дни в хладилника. Необходимо е да се разрежда със студена преварена вода в съотношение 1:1 и да се пие със сламка, за да не може киселината да повреди зъбния емайл. Тази напитка освежава цвета на лицето, повишава жизнения тонус и прекрасно повлиява състоянието на ноктите и косата.

  На онези, които не обичат соковете, може да се препоръча червено вино, но не повече от 100-200 мл.

  От всичко казано дотук следва логичният извод, че за нормалното самочувствие е необходимо нормално, балансирано хранене. Използвайте различни продукти и не се впускайте в крайности от типа на само растителни или само месни диети. Още по-погрешен вариант е гладуването. То се отразява зле на здравето, на настроението, на външния вид. Кожата става сивкава, косите – без блясък, а ноктите – чупливи. За да изглеждаме приятно, трябва всеки ден да изяждаме по 600-700 г пресни зеленчуци и плодове, да готвим месо, риба и каши, да пием сокове и да не забравяме за морското зеле. Тогава всичко ще бъде наред.

Какво показва статистиката?

Около 55–60% от жените отдават предпочитанията си на „екстремните” диети, които са предвидени за кратък срок. Това всъщност е чисто гладуване, което позволява бързо да се стопят няколко килограма. Но за съжаление не след дълго те се връщат обратно. 12-15% от представителките на нежния пол от време на време прибягват до баласирани диети. Не повече от 5% от жените постоянно се придържат към елементарните диетични правила – не ядат мазно, сладко и тестено.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез