Тайната на здравословното хранене е в съчетаването на храните и техните количества

Донка Байкова е заместник председател на Българското научно дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София. Има над 100 публикации в научни издания. Специализирала е в Германия, Унгария и Словакия. Майка е на двама синове, които са поели трудния път на лекарската професия.

Какво означава да се храним здравословно? У нас погрешно думата диета се приема като вид наказание. А всъщност става дума за режим, за модел на хранене. При него няма лишения и мъки, а само правилно съчетаване на продуктите и ограничаване на количествата им. Моите пациенти само в началото гледат към менюто, което изготвям за тях, с известно недоверие, а после с радост ми споделят, че не са очаквали решението да е толкова просто. Особено са щастливи от факта, че любимите им храни не са забранени и че не се налага да се подлагат на глад и нечовешки лишения.

Вярно ли е, че диетите на всеки ваш пациент са индивидуални?

Когато започвам работа с човек, който е взел твърдо решение да намали теглото си, моят първи въпрос към него е: “Какво обичаш да ядеш?” И съставям диетата съобразно желанията и предпочитанията на конкретното лице. Факт е, че пациентите ми постигат невероятен успех в борбата с наднорменото тегло. Но постиженията им не са единствено в тази област. Освен, че намаляват видимо излишните килограми, те започват да се чувстват както физически, така и психически по-добре – симптомите на различните заболявания, до които води наднорменото тегло, изчезват и те отново изпитват радостта от това, че могат да се движат бързо, без да се задъхват, да работят, без да се уморяват. Всичко това променя психиката в положителна светлина, защото тези хора постепенно стават и по-привлекателни на вид и се харесват. А както знаете – за да те харесат околните, трябва първо ти да се зарадваш на собственото си отражение в огледалото. Наскоро един от пациентите ми, който цял живот е бил дебел и тромав, след като отхвърли от себе си огромен товар излишна маса, изведнъж установи, че жените го заглеждат. Как да формираме правилно отношение към храненето у децата? За тази кауза трябва да се работи още преди да се родят децата. Майката по време на бременността трябва да се храни внимателно. Постулатът на предишните поколения „Яж за двама, защото носиш дете в утробата си!” отдавна е отречен от науката и оценен като много опасен. Допустимата граница, до която може да нарасне теглото на бъдещата майка, е 8-10 кг. Всеки милиграм над тези цифри носи само вреда на плода. А след раждането просто трябва да се изработи една добра схема, която да се следва неотклонно.

Вярвате ли, че ще дойде време, когато ние - българите, ще променим навиците си, свързани с храненето? Този процес е факт. През последните години се наблюдава промяна в начина на хранене на българина. Все повече наши сънародници започнаха да внимават с употребата на солта и мазнините, което е голям успех. Не мога да не отбележа, че това се дължи на нашите информационни кампании. Ние – специалистите и вие – журналистите, сме нещо като апостолите на просвещението по отношение на здравословното хранене. Ние предоставяме информацията, а вие я поднасяте на читателите. Радвам се, че тя достига до точния адресат и променя неговия начин на мислене.

Мнозина смятат, че истинската вкусна храна няма нищо общо със здравословната.

Да, не са един и двама българите, които споделят тази мисъл. Но е добре на тези хора образно казано да им „свети лампичката”, че мазнините се превръщат във враг № 1, а злоупотребата със сладкото води дотам, че излишните захари се трансформират директно в тъканни мазнини. Ако този процес се остави без контрол, следват хипертония, диабет, риск от инфаркт и инсулт... Трябва ли заради едната лакомия сами да се подложим на тези опасности? Пък и още в старо време е казано: „Ние сме това, което ядем!” Или още по-добре звучи следната крилата фраза: „Храним се, за да живеем, но не живеем, за да се храним!”

Напоследък виждам много млади хора с наднормено тегло. За съжаление това е масово явление. Най-затлъстялата нация в света е американската. Но и ние не сме особено далече от тях – намираме се в челните позиции на този „черен” списък. Имаме първокласници с хипертония. Всяко четвърто българче е дебело. Тревожна е тази статистика. Един човек, когото много харесвам – Андрей Слабаков, преди време каза, че откакто пресата ежедневно бълва диета след диета – коя от коя по-гъвкава и сигурна, дебелите жени са се увеличили. Може да ви звучи смешно, но зад красивия хумор има голяма доза истина.

Но група млади хора тази година много ме зарадва. Обадиха ми се ученици от Националната природо-математическа гимназия с молба да ги консултирам с цел да редуцират теглото си. И... започнахме заедно да работим. Под мой контрол те се борят за намаляване на килограмите и са много щастливи. Особено се радвам, че децата ме потърсиха сами и прегърнаха идеята за здравословното хранене от сърце. Как основните групи храни – протеини, въглехидрати и мазнини, трябва да присъстват на трапезата ни? Преди всичко трябва да сменим собствената си концепция по отношение на храненето. Време е да осъзнаем, че ние се храним, за да снабдяваме организма си с енергия. Храната е това, което е бензинът за автомобилите – гориво! Докато спим, се нуждаем от около 1500 калории, за да могат вътрешните ни органи да функционират. За движението на мускулите трябва да добавим още 500 калории. Общата ни дневна потребност от енергия е около 2000 калории. Но храната ни е нужна и за да обновяваме тъканите, ако сме зрели хора. Ако пък се намираме в период на растеж, храната трябва да ни доставя възможност и за пластичен и енергиен материал за растеж и развитие. За да има максимална усвоимост, във всеки хранителен прием трябва да включим в менюто си по един представител на всяка основна група хранителни вещества – въглехидрати, протеини, мазнини. Към тях трябва да добавим плодове и зеленчуци, които ни снабдяват с витамини и минерали – активатори, катализатори на обмяната и т.н. Без тях основните хранителни вещества – протеини, въглехидрати, мазнини, няма да могат ефективно да се използват за специфичните нужди на организма. Това е тайната на здравословния модел на хранене.

Какъв е механизмът на отслабване във вашите хранителни режими? За да се постигне отслабване, трябва да се активизира разграждането на мазнини. За периода, през който сме решили да намалим забележимо теглото си, можем да си позволим алтернативен модел на хранене – разделно, нискокалорично. Човешкият организъм така е устроен, че в него за всяко хранително вещество има запаси за около 20 дни. Именно за тези 20 дни можем да си позволим алтернативния модел на хранене. През него усвоимостта, която обикновено е 90%, спада до 38%. Препоръчително е това да се прави под контрола на специалист, за да не се стига до състояния на дефицит. От менюто, което съставям на моите пациенти, аз изключвам само картофите, гроздето, банана и пъпеша. Те са истински енергийни бомби! Всички останали продукти са разрешени.

Според една теория човешкият организъм бързо се адаптира към режима на хранене и започва да работи в посока компенсиране на загубите. Да, затова на всеки две седмици режимът трябва да се сменя с друг. По този начин ние мамим организма и не му даваме възможност да навакса изгубеното тегло.

Къде е бъдещето на диететиката? Ще бъде ли създадена универсална диета? Със сигурност такава няма да има. Бъдещето на диететиката е в нутригенетиката и нутригеномиката. Това означава, че на всеки отделен човек ще му се съставя индивидуална диета, която ще бъде съобразена с особеностите на неговите гени.

В нашата страна работи ли някой в тази насока? Тези две ултрасъвременни направления, които споменах, опипаха почвата в България по един не особено достоен начин. Първите индивидуални диети бяха предложени за сума от 1500 лв. След това за 600, а напоследък се говори за около 45 лв. Както разбирате, дозата спекулация е голяма. Но пък и повярвалите не са били чак толкова много, след като е регистриран такъв драстичен спад в цената... Българинът вече не е толкова наивен човек и слава Богу!

Какво ще пожелаете на нашите читатели? Да се хранят здравословно. Защото правилният режим на хранене означава здраве и красота! А всички заслужаваме и едното, и другото!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез