Италия - От бедняшката пица до изисканото панетоне

Ако трябва да определим характера на италианската кулинария само с едно изречение – вероятно най-подходящото ще бъде „симфония от аромати”. За нейното многообразие и оригиналност допринася фактът, че страната е съставена от съществували някога по-малки държави. Но макар кухнята на отделните региони да се различава една от друга, все пак в нея се откриват някои общи черти:

  • италианците обичат рибата и морските продукти;
  • обожават ордьоврите, популярни с името антипасти, които съдържат специални подправки, възбуждащи апетита;
  • на особена почит във всеки италиански дом е пастата.
Вкусната пица - вълшебството на италианската кухня
Вкусната пица - вълшебството на италианската кухня

Винаги пресни зеленчуци

Приготвянето на италианските блюда се старае да не потиска натуралния вкус на продуктите. Готвачите особено ценят пресните зеленчуци и свежите зелени подправки. Богатият асортимент на паста не означава, че тя е изместила другите класически гарнитури. Почти всички ястия от паста, които у нас са известни като основно ястие, в Италия се поднасят между отделните хранения. Затова като гарнитура към основното ястие обикновено се поднасят картофи или любимият на всички италианци ориз.

Зехтин, масло и пармезан В различните региони на Италия се готви с различни мазнини. В Тоскана и Ломбардия предпочитат маслото пред зехтина, който е основната съставна част на средиземноморската диета. А на запад в областта Емилия Романа, където е разпространено свиневъдството, се готви предимно със свинска мас. В тази част на Италия се произвежда известната пармска шунка и мортаделата.

Любителите на италианската кухня в цял свят знаят, че тя е немислима без пармезана. В настърган вид това популярно сирене присъства на всяка италианска трапеза. С него посипват супите и блюдата от паста.

Типичната италианска салта Капрезе
Типичната италианска салта Капрезе

Телешкото – любимото месо на италианците

Северна Италия произвежда най-голямата част от месото в страната. Тук се отделя извънредно внимание на преработката на млякото, затова за месо се отглеждат предимно бикове. На север е актуално и телешкото, което за цялото население е на почит. Някои специалисти твърдят, че никоя друга европейска страна не употребява такова огромно количество телешко месо.

Преди царевицата било просото

В равнината, където тече река По, се простират обширни оризови полета, но там също така добре се развива и царевицата. От нея италианците варят кашата полента, която се поднася към месни ястия или се сервира с доматено пюре, понякога с масло, но в никакъв случай не минава без настъргано сирене. От римската империя италианците наследили просената каша, но столетия след това, когато от Америка била донесена царевицата в Европа, полентата изместила интереса на италианците от просото. Тя е това, което ние наричаме качамак, а румънците - мамалига. От просо или от неузряло жито в миналото се приготвяла и познатата ни днес пица. Тя била измислена от низшите слоеве на неаполитанското общество. Нейната популярност нараснала чак след 1945 г., когато я „открили” и оценили американските войници.

Вино и панетоне

За разлика от Неапол с неговата бедняшка пица, Милано внесъл своя принос към общата трапеза под формата на националния италиански кекс, който станал любим на всички слоеве от населението – панетоне. Той се приготвя от сладко тесто с мая и се пече в цилиндрична форма. Няма италианска Коледа или Великден без панетоне.

Паста с чери доматчета и пресен босилек
Паста с чери доматчета и пресен босилек

Когато говорим за италианската кухня, не можем да отминем италианското вино – то е националната напитка на тази страна и присъства задължително на масата заедно с каната с вода, която се поднася винаги с основното ястие. Лозарството било разпространено в Италия още от антични времена. Едва ли има друга страна по света, която да цени виното толкова много.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез