За какво можем да използваме портокалите

Настърганите кори на тези ароматни цитрусови плодове са идеалното средство за ароматизиране на сладкишите и кейковете. Знаем ли обаче как да съхраняваме и да ползваме по-дълго приготвения аромат? Най-добре е да се настържат няколко кори. Част от тях да се постави на дъното на чисто и подсушено бурканче от детски храни и да се поръси с кристална захар. Тази процедура се повтаря, докато се напълни бурканчето. След това то се затваря плътно и се оставя на студено в хладилника. Когато ви е необходим портокалов аромат, трябва просто да отворите бурканчето и да ползвате толкова, колкото ви е нужно от неговото съдържание. Практиката е показала, че настърганите портокалови кори могат да престоят в хладилника повече от месец.

От портокалите, както и от лимоните, в домашни условия може да се приготви чудесен сироп, който ще ви тонизира през зимата. За целта се взема 1,5 кг портокали и 1,5 кг лимони. Плодовете се смилат, изсипват се в тенджера и се заливат със студена вода, така че да бъдат покрити от нея. Оставят се да престоят едно денонощие. След това течността се прецежда, към нея се добавя 1,5 кг захар. Оставя се да престои още едно денонощие, като от време на време се разбърква. Следва още едно прецеждане и наливане в бутилки, затваряне и оставяне на прохладно и тъмно място..

Цитрусовите плодове могат да се използват и като добавка в основните ястия. Те отлично подобряват вкуса на тлъстите меса. Неслучайно е толкова популярно ястието патица с портокали. Патицата е една от най-тлъстите птици. Има едно правило при употребата на портокала в този случай. Неговото участие в готвенето е към края, за да се запазят витамините. Най-добре е да се добави месестата част от портокала, нарязана на малки парченца, три минути преди ястието да се снеме от огъня.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез