Козето мляко е по-полезно от кравето

Млякото от коза има много достойнства. Многобройни изследвания на учени твърдят: някои деца, които не понасят кравето мляко, изключително добре приемат козето. Причината за това е, че белтъчините в него напомнят тези в майчиното.

В процеса на разграждане белтъчините на което и да е мляко в организма се съсирват. В стомаха те се превръщат в съсирек - гъста маса. Само че млякото на козите, както и майчиното, се превръщат в много по-мека формация, отколкото при кравето мляко. В резултат от това се получава “топка”, която е по-малка по размери и плътност.Тя значително по-лесно се преработва, отколкото продуктите от разграждането на кравето мляко.

И още: в козето мляко отсъства онзи белтък, който в кравето мляко често предизвиква алергия у децата. В най-ранна възраст тя понякога води до тежкото заболяване атоничен дерматит. А по-късно алергията може да премине в бронхиална астма. Храненето с козе мляко значителна намалява не само симптомите на болестта, но и вероятността от усложнения.

Обичайните детски хранителни смеси на основата на краве мляко нерядко пораждат у малките деца колики. Смесите на основата на козето мляко са способни да ги избавят от подобен проблем.

По последни научни данни това мляко се понася по-добре от децата, които страдат от различни нарушения на храносмилането. При това малчуганите, които се хранят със смеси на основата на козето мляко, растат и наддават на тегло не по-зле от тези, които се хранят с краве мляко.

Козето мляко също така значително превъзхожда кравето по количеството витамин А, който укрепва зрението и кожата. А освен това съдържа повече витамин РР, който благоприятства окислителните процеси в организма.

Но има едно “но”. В козето мляко има малко желязо. Само че неголямото количество желязо, което се съдържа в кърмата, почти напълно се усвоява от организма на децата. В козето мляко в сравнение с кравето има по-малко фолиева киселина и някои витамини от група В. Това означава, че не трябва да се използва козе мляко като единствена храна за децата през първата година от живота им.

Майчиното мляко винаги е било и си остава извън всякаква конкуренция. Децата на изкуствена храна, които страдат от повишена чувствителност към кравето мляко, изборът не е много голям. Соевото мляко също нерядко става причина за алергия при бебетата. Така че има един сигурен вариант - козето мляко или детско хранене на основата на козе мляко.

Не иска да яде? Търсете причината!

- Моят син е на пет годинки и няма никакъв апетит. Налага се да го храним насила. Каква може да бъде причината за липсата на апетит при децата?

- Няма смисъл детето да се храни насила, тъй като това може да доведе до формирането на трайно отвращение към една или друга храна и дори да се превърне в неблагоприятен фон за по-нататъшното психическо развитие.

Причините за липсата на апетит могат да бъдат много на брой - поражение на централната нервна система по време на бременността или на раждането (по-често), заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, язвена болест, дискинезия на жлъчоизвеждащите пътища). Глистните инвазии обикновено влошават процесите на храносмилането, което в крайна сметка рефлектира върху апетита на детето. При ферментопатиите, когато организмът не може да преработи напълно определени продукти, на първо място страда апетитът. При хронични инфекциозни процеси се влошава общото състояние на организма, което не увеличава желанието на детето да яде. Една от честите причини за липсата на апетит се смята отсъствието на дисциплина при приема на храната, когато родителите не са успели да научат рожбата си да яде в определени часове и да яде това, което трябва. В крайна сметка малчуганите постоянно разкъсват апетита си с различни бисквитки и други сладкиши. Такива навици да се похапва между храненията обикновено нарушават нормалните хранителни рефлекси.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез