Истината за яйцето златно или обикновено?

Кой е казал, че старата като света история за кокошката, снесла златното яйце, е приказка? Нищо подобно! Сега, както и в най-далечните времена, пернатите кудкудякащи приятелки снасят и „обикновени”, и „златни” яйца.

САМО ХРАНИТЕЛНИТЕ КАЧЕСТВА НА КОКОШИТЕ ЯЙЦА НАИСТИНА ИМ ПРИДАВАТ ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕННОСТ

Съвременните учени твърдят, че кокошето яйце е пълноценен източник на всички хранителни вещества, необходими за нормалната дейност на организма на човека.

Протеините, които се съдържат в яйцето на кокошката, в сравнение с протеините на другите продукти с животински произход практически напълно се усвояват от организма. Съотношението на всички незаменими киселини в протеините на яйцето е най-оптимално. В състава на мазнините на яйцето влиза много полезното вещество лецитин, което регулира количеството холестерол в организма. Яйцата са богати на минерални вещества, особено на желязо и цинк. Те имат достатъчно количество мастноразтворими витамини – витамин А е в такова количество, каквото е и в кравето масло, а съдържанието на витамин D е много по-високо, както и съдържанието на витамините от група В.

Суровият белтък на яйцето се усвоява зле, тъй като в него има някои съединения, които потискат действието на храносмилателните ферменти. Но дори при непродължителното варене тези вещества се разрушават, и белтъкът се усвоява от организма почти напълно – до 98%. Само че да се вари или да се пържи дълго яйцето също невинаги е полезно – усвоимостта на белтъка се нарушава, поради неговата денатурация.

Напоследък зачестиха заболяванията от салмонелоза – болест, която се разпространява главно заради кокошите яйца. И затова – за да предпазите вашето отроче, най-добре е да варите по-дългичко яйцето.

Жълтъкът на яйцето съдържа над 30% мазнини под формата на особена емулсия и затова лесно се усвоява от организма. Почти всички витамини и минерални вещества на кокошето яйце са съсредоточени в жълтъка, при това в лесно усвоима форма. При топлинната обработка на яйцето се съхраняват всички ценни хранителни вещества в неизменен вид.

ЖЪЛТЪЦИТЕ СА ПОЛЕЗНИ И ЗА МОМЧЕТО, И ЗА МОМИЧЕТО

Още на възраст 5-6 месеца в менюто на бебето може да се въведе жълтък от сварено кокоше яйце. Белтъкът за дребосъците до 1 годинка е неприемлив, тъй като той се отличава с голяма алергенност.

В началото опитайте да дадете на вашия малчуган мъничка порцийка, буквално 1/16-а част от жълтъка. Поставете я в чаена лъжичка и добавете или мъничко кърма, или мъничко вода, или смес от двете, или отвара (според типа хранене). Проследете дали при детето не възниква каквато и да било нежелателна алергична реакция (сърбеж, запек, лющене на кожата, оток). При добра поносимост на продукта в рамките на една седмица увеличете постепенно количеството жълтък до 1/2 на ден. Към тези порции в употребата на жълтъка се придържайте, докато детето навърши една годинка.

“… НА ОБЯД БЪРКАНИ ЯЙЦА, А ЗА ВЕЧЕРЯ ОМЛЕТ?”

В менюто на здравото дете на възраст до 1 годинка може всекидневно да се включва по половин жълтък. Само че ако решите да давате на дете на една годинка яйце с белтък или омлет, тогава порцията не бива да надвишава половината от цялото яйце. Закуската, която включва яйчени ястия, се допуска само 2-3 пъти седмично, не по-често. Към това правило си струва да се придържате, докато детето ви навърши 3 годинки. Организмът на детето от 3 до 7 години вече нормално възприема яйчените ястия, но режимът си остава същият – не по-често от 2-3 пъти седмично. Омлетът или бърканицата от 2 яйца не бива да се поднася преди да е настъпила 7-ата година от раждането на малчугана.

Яйцето се усвоява най-лесно от организма сутрин. Макар че всички съвети се отнасят до правилното хранене на децата, които не страдат от хранителни алергии или индивидуална непоносимост към протеините, въвеждането на яйцето в менюто на такива деца трябва да се прави само след консултация с лекар. Както виждате, скъпоценните по своята хранителност яйца изискват умел, а не чак толкова сложен, както изглежда на пръв поглед, подход. Бъдете сигурни, че ако спазвате тези правила, вие без заплаха за здравето на детето, ще въведете в менюто на чедото си този вкусен и полезен продукт.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез