Слезът - дивата роза на двора

Това ярко растение може да се сравни само с делфиниума, който може да се види обикновено в южната част на дворовете. Слезът по всяка вероятност е най-високата цветна култура. И тя е незаменима в големите пространства на задния план. Обикновено го комбинират с цъфтящите по това време флоксии или го садят на група върху зелената трева.

ПРОИЗХОД И ОСОБЕНОСТИ

Розовият слез или малвата (Althaea rosea, Alcea rosea) е от семейство малвови и произхожда от Балканите и остров Крит. В градините на Европа той се появява в средата на XV век. Самият вид не буди интерес, но в културата сега са разпространени само няколко градински форми. Растението е двугодишно, като първата година образува розетка от едри, лопатести и по края назъбени, опушени листа, на втората - прави неразклонени цветоносни стъбла с височина от 60 (при джуджетата) до 250 см. Има също и едногодишни форми, които цъфтят същата година при условие на ранен посев. Цветовете са едри, с диаметър 10-15 см, кадифени или обикновени, на къси дръжки, събрани в гигантски класовидни съцветия, наброяващи до 150 цветове. Окраската им е бяла, жълта, червена, бордо, черно-червена, текстурата им е блестяща, копринена. Цъфтежът е от юли до септември на втората година, при едногодишните форми той е в същите срокове за година след посяването.

СОРТОВИ ГРУПИ

В каталозите се предлагат няколко сортови групи: Chater’s Double Strein - височина на растението до 200 см, цветовете му са напълно кадифени, приличат на божури, представени са всички окраски; Majorette Mixed - сортова група джудже с височина на растението 60-75 см и едри полукадифени цветове във всички окраски; сортът Nigra се отличава с прости, шоколадово-кестеняви, черни в центъра цветове; Pinafore Mixed – са ниски растения с височина 90-100 см, компактна форма, образуват до 6 цветоноса на едно растение, цветовете са полукадифени или прости, блестящи, с „око” и гофрирани листенца във всевъзможни окраски, при посева в началото на пролетта цъфтят обилно от средата на лятото; Powder Puffs Mixed – височина на растенията 150-200 см, цветове във всички окраски, напълно кадифени; Single Mixed – височина на растенията 150 см, цветовете са прости, подобни на хибискус, във всички окраски и блестяща текстура; Summer Carnival – височина на растенията 150-180 см, цветовете са напълно кадифени, при посева в края на зимата цъфтят през лятото на първата година, но могат да се отглеждат и като другодишни.

ГРИЖИ

Слезът е студоустойчиво растение, светлолюбиво, понасящо засухата. Той напълно проявява своите декоративни качества върху дълбоко обработена, добре наторена, несуха почва. Сее се през последната декада на месец май или в началото на юни, след 2-3 седмици се пикира през 25-30 см. Растенията се засаждат на разстояние 35-40 см през август, а най-добре през пролетта на втората година. При прекопаването и саденето е необходимо да се запази почвата с месестите корени. Само при това условие слезът бързо ще дръпне на ръст и ще цъфти добре. Сортовите групи, чието цъфтене е възможно през първата година, се садят от разсад в началото на март, а през май се пресаждат. Растенията трябва да се привързват към колчета, вбити в земята. Грижите са обичайните – при суша поливане, на всеки две седмици подхранване с минерални торове.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез