Кайсии за здраво сърце и гъвкава памет

Ярките оранжеви плодове, които приличат на малки слънца, са родом от Китай. Именно от там те се разпространили по цял свят. Сега кадифените сладости се отглеждат на всички континенти. И това не е случайно – те са радост не само за всички сладокусници по света, но и много полезен продукт.

Предшественик на захарта и гарант за дълголетие

Кайсиите дълго време заменяли за жителите на планинските области на Пакистан и Афганистан всички сладости. Съдържанието на захар в тези плодове е много високо. В някои райони на Пакистан кайсията и до ден-днешен е един от основните компоненти на храненето. А доколкото по тези места има най-много дълголетници, пакистанските учени са стигнали до извода, че именно голямото съдържание на кайсии в храната подпомага дълголетието.

Химичен състав

Сочните оранжеви плодове са забележителен източник на витамин А, който е необходим за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки. Само 300 г сладки кайсии покриват дневната потребност на организма от този витамин. Освен каротин кайсиите съдържат витамини от група В (отговарят за работата на нервната система и ни пазят от депресия и безсъние), витамин С (предпазва от преждевременно остаряване и помага на организма да се справя с инфекциите), витамин РР (необходим за здравето на кожата, косата и ноктите). Но главното богатство на кайсиите са микроелементите, като калий и желязо. Затова любителите на кайсиите се отличават с бодрост и здрав тен. А огромното количество калий прави тези плодове незаменими за профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците. В кайсиите има до 260 мг%/100 г съединения от групата на флавоноидите, които укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антимикробни и лъчезащитни свойства; пектини, способни да извеждат от организма отровните вещества, тежките метали и радиоактивните елементи; минерални соли на калция (участващи в образуването на тъканите), антибактериални вещества, киселини - яблъчна, лимонена, салицилова. Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества – на кратко всичко, което е нужно за жизнените дейности на организма. Поради високото съдържание на соли на магнезия и желязото пресните и сушените кайсии се препоръчва да се включват в диетата на хипертониците и болните от анемия.

В градинските кайсии се съдържат до 28% захар, в сушените – до 85%.

Приложение в кулинарията

Кайсиите се ядат пресни и сушени. В сладкарското производство особено се ценят плодовете с високо съдържание на пектинови вещества. Без тях е трудно да се получат такива популярни лакомства, като мармалад, пастила, джем, желе или вкусен пълнеж за бонбони. Освен пектини, слънчевите плодове съдържат скорбяла, декстрин, инулин – вещества, които ги правят желан хранителен продукт.

Лечебно приложение

 • Кайсиевият сок съдържа много соли на калция и желязото, което го прави много полезен за децата и бременните жени. 150 мл кайсиев сок удовлетворяват дневната потребност на човека от каротин. Сокът се усвоява по-лесно от организма, отколкото плодовете.
 • При анемия тези плодове, които съдържат голямо количество желязо, са много полезни. 100 г кайсии оказват таков а действие върху проц еса на кръво тво рене, както 250 г пресен черен дроб .
 • Сушените кайсии (по 100-150 г на ден) са много полезни за бременните жени, децата и възрастните хора като хранително и общоукрепващо средство.
 • В пресните плодове се съдържат 305 мг% калий, а в сушените - до 1717 мг%, затова те са особено полезни за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и при аритмия.
 • Кайсиите са богати на фосфор и магнезий, които са необходими на организма за активната работа на мозъка.
 • За нормалната нервно-мускулна възбудимост е необходим калций, който изобилства в кайсиите.
 • Благодарение на голямото съдържание на магнезия кайсиите бързо и задълго понижават повишеното артериално налягане. При хипертония в сезона на узряването им се препоръчва да се ядат колкото се може повече кайсии.
 • При стомашни заболявания трябва да се прави отвара от кайсии. Тя служи като смекчаващо средство при възпаление на слизестите обвивки на стомашночревния тракт.
 • Сок от кайсии нормализира киселинността на стомаха и ефективно действа при колити, особено ако болестта се съпровожда с метеоризъм и дисбактериоза. Той трябва да се приема по 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Вместо пресен сок може да се използва настойка от сушени кайсии: заливат се 100 г ситна нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода и се оставят да престоят 6 часа на топло място.
 • При язви и скрити отоци кайсиите са отлично диуретично средство.
 • Кайсиевата смола (сокът, който излиза от естествените цепнатини на стволовете и засъхва на въздуха) се прилага като емулгиращо средство.
 • Ядките от костилките действат като успокоително средство при кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. За приготвянето на лечебна смес се строшават 20 кайсиеви костилки. Ядките им се обелват от кожицата, изсушават се и се стриват на прах. Приема се 3-4 пъти на ден по 1 ч. л. с мляко или чай.
 • При хроничен запек се препоръчва следната рецепта: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките да се смелят. Към тях да се добавят 200 г течен мед и добре да се разбърка. Приема се по 1 ч. л. след вечеря и се изпива 1 ч. ч. топла вода.
 • При аритмия се препоръчва да се пюрират 5 пресни кайсии и да се смесят с 1 ч . ч. айран. Този лечебен „йогурт” се изпива в рамките на деня.
 • Кайсиите имат още едно чудесно свойство. Те ускоряват заздравяването на раните и снемат възпалението на кожата. Меката част на 3 кайсии се смесва с 1 с. л. сметана. Добавя се 1 с. л. зехтин. Тази смес се нанася върху поразените места за 3 часа и половина.
ВНИМАНИЕ !
 • При диабет, заболявания на черния дроб и недостатъчност на функциите на щитовидната жлеза кайсиите са противопоказани.
 • Не бива да се употребяват на един прием повече от 20 г кайсиеви ядки.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Баланс Баланс Силистра

2014-06-26 09:44:23

Всичко това е вярно и при редовна консумация на кайсии човек се чувсва добре.

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез