10 най-смъртоносни деликатеси в света

Кой ли е най-смъртоносният деликатес?
Кой ли е най-смъртоносният деликатес?
В края на януари семейство посетители в ресторант в северозападната част на Япония е хоспитализирано, след като похапнало парченца суши с риба фугу. Както се разбрало от изследването, готвачът, направил деликатеса, нямал лицензия за приготвянето на това ястие. А, според японските закони, той бил задължен не само да положи изпит по правилното транжиране на рибешкото тяло, набучено с игли, но и системно да посещава курсове за „повишаване на квалификацията”. Както е известно, нервният токсин, който се съдържа във вътрешните органи на рибите фугу, води до парализа на мускулите и спира дишането. А противоотрова не съществува. Единственият начин да се спаси пострадал е поддържането на работоспособността на белите дробове и сърцето, докато не приключи действието на отровата. Но злополучният готвач, поднесъл на посетителите зле приготвената риба, се оказва късмет – полицията го арестува, макар че според местните обичаи, той трябва сам да изяде остатъците от блюдото. Освен фугу, в кухните на различните страни съществуват и немалко други отровни риби и вероятността от отравяне дори при идеалното им приготвяне винаги присъства. Впрочем не само рибата, но и някои зеленчуци и плодове, поднасяни на трапезата в някои страни по света, съдържат в себе си едно или друго количество отрова, която може да доведе до летален изход. А много от тези продукти се смятат за местни деликатеси. Изданието Hotel Resort Insider състави рейтинг на най-смъртоносно опасните продукти в света.

Рибата фугу

Япония

На първо място, разбира се, се оказа всеизвестната риба фугу. В Европа нейната консумация е абсолютно забранена. На търсачите на силни усещания ще им се наложи да пътуват до Япония, Тайланд или Корея, за да почувстват лекия наркотичен ефект, който предизвиква дори правилно приготвеното ястие. Впрочем отровността на бодливката зависи от това с какво се храни тя, и японските фермери отдавна са се научили да отглеждат напълно безопасни риби, само че тази разновидност не се ползва с особена популярност.

Черен бъз

Десерт от черен бъз
Десерт от черен бъз
Европа и Северна Америка

Дребните му плодчета нерядко се добавят във фиточайовете, сладката, десертите. Според слуховете извлекът от тях влиза също и в състава на самбуката – италиански анасонов ликьор. Черният бъз се добавя в него, за да потисне вкуса на анасона.

Само че да се провери тази информация е доста сложно, дори невъзможно, тъй като рецептата на напитката се пази в тайна. Освен това въпреки че зрелите плодове на черния бъз се смятат за безопасни, в недоузрелите може да се съдържа цианид.

Рибата скорпена

Австралия и Нова Зеландия

Среща се край скалистите брегове на източното крайбрежие на Австралия. Смята се за деликатес, тъй като нейното месо по вкус и консистенция много напомня това на раците. Отровата се съдържа в бодличките и костните шипове, разположени в „капачетата” на хрилете. Затова нейното приготвяне изисква известна ловкост и познания у готвача. За щастие за отровата на тази опасна риба има антидот.

Маниока (касава)

Африка, Карибите и Южна Америка

Деликатеси с маниока
Деликатеси с маниока
Грудковите корени на този бързорастящ храст са важен хранителен продукт в Африка и в страните от Карибския басейн. В суров вид кореноплодите са силно отровни, поради съдържащата се в тях циановодородна (синилна) киселина. Затова те се подлагат на термична обработка. Друг начин за отстраняване на отровата са смилането и сушенето на кореноплодите. От полученото брашно след това се пекат тънки питки. Само че в угода на икономията корените невинаги се смилат достатъчно ситно, а така синилната киселина не се отделя напълно. Еднократната консумация не води до смъртоносен изход, но в резултат от ефекта на натрупването може да си навлечете достатъчно неприятни спастични пристъпи.

Блигия (аки)

Ямайка

Националният ямайски плод е безопасен само на определена степен на зрелост. Ако се яде недоузрял или обратното – презрял, тогава е напълно нормално да започнете да повръщате и дори да получите припадък.

Сребрист тесноуст

Индийски океан

Още една деликатесна риба, роднина на фугу, годна за консумация само ако готвачът я приготви грамотно, т.е. преди това е отстранил черния й дроб и репродуктивните органи. Нейната отрова предизвиква парализа и проблеми с дишането.

Торна гъба
Торна гъба

Торна гъба, сива копринка

Гъбата, която категорично е противопоказано да се употребява с алкохол. В съчетание дори с вино тя може да доведе до тежко заболяване. Веществата, които се съдържат в нея, са толкова реактивни по отношение на алкохола, че дори ароматът на парфюм след консумацията й може до доведе до лошо самочувствие.

Жаба-бик

Намибия

Този африкански деликатес е напълно безобиден, ако се употребява в дъждовния сезон. Но ако жабешкото блюдо се вкуси до третия пролетен порой, тогава е вероятен временен отказ на бъбреците или цистит.

Риба-камък
Риба-камък

Риба-камък

Тихи и Индийски океан

Смята се за най-отровната риба в света. Само едното докосване до нея може да бъде фатално за човека. Смъртоносната отрова се съдържа в шиповете на гръбначния плавник, което обаче не пречи на готвачите в Япония и Хонконг да приготвят за клиентите сашими от тази риба, наистина, след като предварително са отстранили отровния плавник.

Cazu Marzu

Сардиния

Деликатесният сардински овчи кашкавал е забранен за консумация, поради опасността за здравето. Продава се само нелегално. На определен етап от зреенето му в него се слагат личинки на насекоми, които ускоряват процеса на ферментацията и създават изключително мека консистенция на готовия продукт. При поднасянето на трапезата той изглежда като пита кашкавал с виещи се вътре полупрозрачни червейчета с дължина около сантиметър. Именно те са причината на проблема, тъй като категорично се отхвърлят от човешкия организъм и могат да предизвикат повръщане и силно стомашно разстройство.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез