На другия ден...

Големият празник, колкото и хубав да е, винаги носи известен риск за тези, които не умеят да се контролират. Често на сутринта след чудесната вечер едва успяваме да повдигнем размътените си глави. Предлагаме ви 9 стъпки за туширане на синдрома на пиянството.

  • Щом отворите очи и почувствате тежестта на настъпващото утро, изпийте огромно количество вода – най-добре минерална, тъй като тя най-ефективно компенсира недостига на минерални вещества. Дано някой се е сетил да остави пълна кана на нощното ви шкафче.
  • След като преодолеете силата на гравитацията, доберете се до хладилника и утолете изгарящата ви жажда с 1-2 чаши сок от кисело зеле. Той облекчава състоянието на пострадалия от алкохолния излишък. Приятно кисел е, богат на калиеви и магнезиеви йони, помага да се задържат течностите в организма, които така не достигат на препилия. Значително може да преобрази живота ви и течността от маринованите краставички. След това подремнете, а после се възнаградете с порция гореща супа. Повярвайте – животът веднага ще ви се усмихне!
  • Няма да ви попречи и една голяма доза айран – тя душевно помага в такива ситуации. Чудесно действа и студеното прясно мляко. Впрочем – прясно или кисело – няма значение. Отдавна е доказано, че млякото адсорбира най-добре алкохола.
  • Вода е полезно да се приема не само вътрешно, но и външно: продължителният хладък душ, горещата вана (препоръчително със сол) само за половин час ще ободрят тялото ви.
  • Смята се, че медът неутрализира действието на алкохола – затова 2 супени лъжици мед бавно ще действат в правилната посока.
  • Известна е и поговорката „Клин клин избива“. Затова можете да опитате да действате съгласно нея – изпийте чашка от това, на което сте се наслаждавали така безконтролно вечерта. Замезете с маслини или кисели краставички.
  • От опиянението може да ви спаси, ако сте достатъчно смели, чаша студена вода с 4 капки медицински спирт.
  • Говори се, че ако човек изпие две сурови яйца със сол, това веднага ободрява. Можете и вие да опитате. Е, разбира се, ако не ви е страх от птичия грип...
  • Със силна препоръка за такива случаи се ползват портокаловият сок, бавната разходката на чист въздух, наслаждаването на природата наоколо и старанието да не си спомняте за отминалата вечер.

С това може и да се завърши, но вероятно най-важният съвет е: не се напивайте до състояние, когато настъпващият ден ще се превърне в ден за мъчителна разплата и най-искрено разкаяние. Умереността е залогът за здраве!

Национални методи за борба с махмурлука

Всеки народ отдавна е изобретил свой собствен метод за ликвидиране на последиците от пиянството.

В българската традиция се открояват две основни средства: закуска с шкембе чорба и бутилка бира, и зелев сок на корем през останалото време.

Руснаците си приготвят специално ястие, което се нарича „похмелье“ (махмурлук) - смес от ситно нарязани краставички и студено варено овнешко месо, залято с марината от кисели краставички и подправено с оцет и черен пипер. Благодарение на този кулинарен специалитет страдащият организъм от загуба на електролити след бурно прекараната нощ получава всичко необходимо: натрий, калий, калций и магнезий. Освен това компенсира недостига на вода, който всъщност е основната причина за главоболието.

Германците пък предпочитат да закусят с телешко или агнешко, банан и чаша прясно мляко. Те имат обичая да приемат прясно мляко и две супени лъжици зехтин преди празника. И така избягват въобще напиването.

Французите разчитат на прочутата лучена супа. При тях е популярен и един специален коктейл, който се приготвя от малко лимонов сок и равни части бяло вино и газирана вода.

Англичаните на сутринта след празничната нощ си похапват обилно суров спанак, който ги изчиства от токсините. В тяхната аптечна мрежа от 160 години насам се продава специална микстура с оранжево-червен цвят, която ги вдига на крака само за 15 минути.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез