10 най-добри ястия на тайландската кухня

На какво ухае Тайланд? Неговите особени аромати на джинджифил, кокосово мляко и куркума пронизват всяко ъгълче на страната. Може би по тази причина в това приказно кралство удоволствията вървят едно след друго не само след морската вълна, пясъка и секса, но и с добрата храна. От всичко в тази екзотична кухня избрахме специално за вас 10-те най-изискани и вкусни блюда. Пригответе се за силни усещания!

Ориз с къри и парченца свинско
Ориз с къри и парченца свинско

Оризът – над всичко

Този най-важен продукт за хранене в Тайланд съществува в два сорта: бял и отделящ се на зрънца (Кхао Съау), който е любим на жителите на централната и южна част на страната; и жълт и лепкав (Кхао Ниау), който е предпочитан от тайландците в северните и североизточните райони. Признатият като фаворит сред блюдата, приготвени от Кхао Съау, е Кхао Пат. Това е пържен ориз с яйца, зеленчуци, скариди и други морски дарове. Поднася се с пресни парченца краставица и лайм. На вкус лакомството е сладко-кисело. Именно с него се препоръчва да се започне запознаването с тайландската кухня. А Кхао Ниау – прясна шепа ориз, която се яде с ръце на неголеми порции, той не се разглежда като самостоятелно ястие. Обикновено го поднасят в плетени кошнички като гарнитура към салатите и супите, за да тушира лютивината им.

Морските дарове

Тайланд се слави с тях. Трапезите изобилстват с разнообразна морска и сладководна риба, скариди, стриди, калмари, раци. Морските дарове се приготвят предимно на пара, върху въглища или се варят. В тази категория си струва да се опита Пла Мък Тхот Кратиен – парченца калмари, пържени с чесън, и Пла Чонг – змиеглава риба, печена цяла на фурна или на грил. И двете ястия се поднасят със сладък сос.

Спагетите – гордостта на Тайланд

Тайландски спагети с месо и зеленчуци
Тайландски спагети с месо и зеленчуци
Колкото и странно да звучи, но спагетите са визитната картичка на Тайланд. Дори най-заклетите макаронджии - италианците, признават превъзходния вкус на този тайландски продукт. С популярност тук се ползват тънките и дебелите оризови спагети, които са основа за кулинарните фантазии на местните готвачи. Необикновените вариации с компоненти от различни ястия раждат изразителната хармония на петовкусието: солено, сладко, горчиво, кисело и люто.

Истинските гурмани задължително ценят Пат Тай - лакомство от пържени спагети в специален сос със скариди, фъстъци, соеви кълнове и зелен лук.

Супи – глезотии

Том Ям Кунг
Том Ям Кунг
Без съмнение в тази категория на почетните места стоят две знатни ястия. Том Ям Кунг – вряща кисело-люта супа със скариди и гъби, и Том Кха Кай – вряща люта супа от кокосово мляко и пилешко месо. Обикновено те се поднасят в специални глинени или метални гърненца с огън под дъното им. Именно оттук идва и толкова „говорещото” им наименование.

Ястията не се изяждат веднага, а по няколко лъжици в продължение на цялата трапеза заедно с другите блюда. Тези истински кулинарни шедьоври поразяват не само с необикновената си хармония на подправките и листните зеленчуци, но и с лечебните си свойства.

Според учените Том Ям предотвратява развитието на онкологичните заболявания – в тази супа идеално се съчетават местните натурални подправки и билки: галанга, лимоново сорго, листа от лайм.

Посочените компоненти изработват „антиракови” вещества, които според специалистите са по-ефективни от световно известните антиоксиданти и бетакаротина. Освен това лечение на стомашно-чревни заболявания, включително язва.

Месото – под слой златиста коричка...

Тайландците приготвят месните ястия обикновено на пара или на въглища. Оттук идва и необикновеното разнообразие на златистите оттенъци на тези вкуснотии. В своите кулинарни шедьоври тайландските готвачи използват всичко. В ресторантите може да се поръчат и крокодил, и акула, и жаби. Няма нищо необичайно в това да се срещнат в менюто ястия от няколко вида месо едновременно. Само че на особено предпочитание се радват патешкото и пилешкото месо. Тези птици в Тайланд, поради благоприятните климатични условия и особеностите на храненето им, се отличават с удивително нежен вкус.

Любимите месни ястия на тайландците са Каи Пат Мет Мамонг и Гет Пхет Пет Янг. В първия случай става дума за ситно нарязани парченца пилешко, задушени с кашу и зеленчуци. Блюдото се поднася не много горещо.

Салата Сом Там
Салата Сом Там
Неговият нежно сладникав вкус приятно ще учуди дори най-капризния гурман. Пържената патица с къри (второто ястие) обаче трябва да се яде внимателно. В противен случай нейната пареща лютивина може да се запомни за дълго. За да не се случи това, се препоръчва добавката от споменатия вече ориз Кхао Ниао.

Салатите

В Тайланд е невъзможно да се откажете от две зеленчукови салати: Сом Там и Ям Нъа. Първата е много добра за началото на трапезата. Настърганите на тънки сламчици моркови и зелена папая, нарязаните на парченца домати лесно се разбъркват с подправките, сушените скариди и ядките в специален дървен съд. Така ястието се овкусява със собствения си сок. Ям Нъа е ястие от парченца пържено телешко месо, листни зеленчуци и подправки, овкусено със сладко-кисел и леко лют сос.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Апостол Апостолов

2012-12-28 14:06:51Какво ви готви съдбата през 2013 година?... Това ще узнаете
САМО от www.SuperAstro.net!

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез