Ноmo вегетарианец

Сега отказът от месните ястия е мода, синоним е на здравословния начин на живот. Искате ли да се присъедините към обществото на тревоядните? Тогава ще ви бъде от полза опитът на нашата героиня.

Милена Попова, 35 г.

В детството и юношеството си, и въобще в началото на жизнения си път ядях всичко. У дома варяха месни супи, печаха котлети, пълнеха пилета. И нищо не предвещаваше...

Глава първа: Нужна ли ми е воля?

На 22 години взех решение да не слагам месо в устата си. Казана дума – хвърлен камък! Вечерта реших и от следващата сутрин до ден-днешен наистина не погледнах месо. Само с пилешкото ми беше по-трудно. От аромата на печеното пиле напълно губех волята си, също като котката при вида на мишка.

Но постепенно съкращавайки своите пилешки порции, след около месец се отказах и от тази храна. Защо се поставям в такава рамка ли? Ами аз цял живот съм лице в лице с животните. Сега у нас има четири котки, две кучета и три червеноухи костенурки. А също и кокошки! Аз така се асимилирах с животните, че ми се струваше странно да изям някое от тях. Не исках да ям това, което някога бе тичало и скачало. „Месото” го боли, когато го ядат.

Глава втора: На растителна храна

Аз много пътешествам и виждам: вегетарианците от цял свят изглеждат чудесно! А ние не сме малко – приблизително около 10% от населението на Земята, а това прави около 700 милиона души!

В Индия хората се раждат вегетарианци, но у нас стават такива.

Първата причина – хуманното отношение към животните. Втората причина – желанието да поддържаме здравето си. (Някои медици твърдят, че торовете, отлагащи се в растенията са по-малко опасни от антибиотиците и останалата „химия”, с която е натъпкано телешкото, свинското и пилешкото месо в магазините).

Има и други рискови фактори – опасните токсини, които се изработват под въздействието на страха от смъртта в организма на животното – и попадащи в нашите стомаси заедно с пържолите и бифтеците. В отговор на това ние леко се възбуждаме, раздразваме се и въобще завъртаме се на половин оборот. Ето откъде идва нашата невъзпитаност и агресия! Месото буквално събужда звяра у човека. И затова цялото човечество си плаща ясно с какво – със здравето. В скоби отбелязвам: въобще да не ви идва наум да поставите мъжа си на растителна храна! Това едва ли ще направи от него кротко агънце...

Глава трета: Блеех, мучах, кудкудяках...

В пътешествията ми с мен се случват различни вегетариански истории. Вземам веднъж от шведска маса в египетски хотел салата. Питам сервитьора: „No meet?” Той се усмихва: „No, no”. По-нататък аз уточнявам: значи салатата е вегетарианска? Сервитьорът се мръщи: не!... Нищо не разбирам, мисля си: що за салата е това. Оказа се, че е с пуешко месо.

Още по-смешно беше в Шанхай. Там, уви, говорят предимно китайски, и аз обяснявах всичко по десетопръстната система. В местното кафене менюто също е на китайски. Но ми се яде!

И ето какъв спектакъл спретнах на удивения келнер: блеех, мучах, кудкудяках, а след това бърчех нос и казвах “No”.

След това изобразявах плуваща рибка и вдигах палеца на едната си ръка нагоре, което трябваше да значи: щом е риба – всичко е наред! Съвсем ясно е, че посетителите на кафенето бяха във възторг от този спектакъл. Затова пък на мен ми поднесоха чудесна риба в сладко-кисел сос.

Глава четвърта: Змия в пазвата

Има няколко основни „страхове” за хората, водещи „зеленчуков” начин на живот.

  • Чести респираторни заболявания, поради липсата на протеини от животински произход. Но мен това лично не ме засягаше, тъй като аз ям яйца и риба. Накратко – рядко настивам.
  • Наднормено тегло. Наистина във вегетарианската храна има много въглехидрати и аз не съм „кожа и кости”: ръст – 176 см, тегло – 69 кг. Но вие можете да видите от една страна йогите, а от друга онези, които се хранят с „хартиени” кренвирши и месен фастфууд.
  • Затормозяване на интелекта. Американски лекари твърдят, че липсата на холестерол (а това е маслото и месото, например) се отразява крайно негативно върху умствената дейност. Може те да са прави, а аз да не съм. Но засега след 13-годишен стаж във вегетарианството не забелязвам понижение на моето IQ.
  • Нарушение в детеродната функция. Засега деца нямам, но се надявам, че това ми предстои. Наистина чувала съм, че недостигът именно на животински протеини намалява скоростта и подвижността на сперматозоидите. Но защо тогава индийците така добре се плодят и размножават?

Мен може да ме причислите към групата на нестрогите вегетарианци. Аз ям всичко растително – зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки. Много обичам мляко, сирене и прочие производни от живата крава. Рядко си позволявам риба, морски дарове, яйца. И категорично не ям нищо топлокръвно.

Теоретично бих могла да употребявам змии и жаби. Но тук веднага си спомням: „Ти си това, което ядеш.” Остава само съпругът ми да каже: „Ама че змия съм си сложил в пазвата!”

Епилог: Живот без крайности

За вегетарианеца е важно да не му отнесат покрива. Аз съм човек на компромисите и не се отказвам от животинските протеини – от рибата и яйцата. Вероятно веганите (съвършените вегетарианци) ще се възмутят, но според мен пълният отказ от храната с животински произход не е полезен за организма. Зад гърба си имам 13-годишен стаж вегетарианство и животът ми тече нормално!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез