Полската кухня

В кулинарията на Полша присъстват елементи от традициите на много народи, живели векове наред в съседство - евреи, украинци, белоруси, литовци, образувайки богатата многонационална култура на тази страна. Голямо влияние е оказала и близостта с Русия, Германия, Чехия и Австрия. Освен това няма как да се пренебрегнат повеите от италианските, френските и близкоизточните кулинарни традиции. Полша се слави преди всичко със своите много вкусни месни пушени деликатеси, които се ценят в цял свят. Колбасите се приготвят по старинни рецепти, като се използват методи на опушване над дима на хвойнови клонки или ароматни плодови дръвчета. Едва ли някой би съжалил, ако опита полската ловджийска наденица, подправена с плодчета хвойна, или лисецкия колбас, обилно овкусен с много подправки, между които и важно място заема вездесъщият чесън.

Традиционна полска супа с яйце
Традиционна полска супа с яйце
С не по-малък успех се ползва великолепно приготвената шунка в различни варианти, пушените меса, рула, бабеци и свински гърди. Струва си човек да обърне внимание и на многобройните видове пастети от различни меса, включително и от дивеч. Полша е специализирана и в печенето на хляб. Особено добър вкус имат ръженият с ядки. Чудесни и много полезни за здравето са и полските диетични продукти.

Нито един полски обед не минава без първото ястие. Към традиционните супи се отнасят боршът от червено цвекло чиста отвара от червено цвекло с подправки, която се подава с така наречените “ушки”, т.е. с малки пелмени с гъбен или бобен пълнеж. Много вкусна е и супата жур или журек на основата на квас от едромляно брашно. Журек често се приготвя с гъби, а се поднася като правило с варени картофи, нарязани на кубчета, пушено месо и твърдо сварени яйца. Високо се цени гъбената супа с фиде, подправена със сметана. Другите популярни супи са: зелева, крупник, картофена или доматена.

Особено внимание заслужава прозрачният като сълза бульон от домашна птица или телешко месо, с макаронени изделия, гъсто поръсена с пресни зелени подправки.

Крокети
Крокети
Месото в Полша се приготвя по различни начини: пече се, задушава се, пържи се на тиган или се пече на грил. Месните ястия се поднасят топли - с вкусни сосове, чийто брой е невъзможно да се изчисли, или студени под формата на студени ордьоври - с горчица, хрян, мариновани гъби или солени краставички.

Класическо месно блюдо е панираната свинска пържола с картофи и зеле. Много вкусни са също и печените свински гърди със сушени сини сливи.

Към ползващите се с особена попяларност ястия от свинско месо си струва да се добавят печената и варена свинска плешка, както и “кашанката” - вид кървавица. Някога “кашанката” била смятана за типично селско домашно блюдо, но днес се поднася като деликатес в най-добрите ресторанти с традиционна полска кухня. Същата главозамайваща кариера е направил и смалецът - топена свинска мас с парченца месо, подправки, лук и чесън, черен пипер, сол и ароматни треви. Едно от най-вкусните полски ястия е зразите - навити на рулца парченца месо от телешко месо с разнообразен пълнеж, включително и с краставички. Обикновено зразите се поднасят с елда или перлова каша. Не бива да се забравя и за задушената с гъби патица по краковски, към която като гарнитура поднасят каша.

Варенки
Варенки
Като празнично блюдо се приготвя прасенце, печено цяло или пълнено с елда, овкусена с пикантни подправки.

Човек трудно може да си представи полската кухня без варениките с плънка от месо, зеле с гъби, както и с извара и плодов пълнеж. С особена популярност се ползват варениките, които в Полша ги наричат “руски” (с пълнеж от извара, картофи и пържен лук). От тестените ястия на голям успех се радват палачинките, пълнените “пизи” и кнедлите.

За национално полско ястие се смята бигосът от задушено кисело зеле и пресно бяло зеле с различни видове месо, пушени колбаси и гъби. Трябва да се каже една добра дума и за зелевите сарми, пълнени с месо и ориз или каша. Сармите обилно се поливат с доматен или гъбен сос.

Най-любимият ордьовър на поляците е сельодката, приготвена по различен начин - с лук, ябълки и сметана.

Към традиционните полски десерти се отнасят пирожките - най-често с тесто, замесено с мая, както и разнообразните рула с мак, стафиди, орехи и сушени плодове, мазурките, ябълковите, изварените банички и бисквити. Едно от любимите полски лакомства са поничките, пълнени с повидло от дива роза.

Пирожки с ягодов пълнеж
Пирожки с ягодов пълнеж
Най-типичната полска алкохолна напитка е чистата водка, ароматизирана с различни билки. Към най-оригиналните водки се отнася зубровката, в която се поставят стъбълца от растения от Беловежката пуст, с които се хранят зубрите. На свой ред гданската водка Goldwasser е обогатена с миниатюрни частици чисто 22-каратово злато. Любителите на бирата в Полша също няма да остонат разочаровани: полската бира е със същото отлично качество, както и чешката, а пивоварните в такива градове като Живец, Варка или Елблонг имат вековни традиции в приготвянето на тази напитка. Когато е студено, поляците пият с удоволствие затоплена бира или вино с мед подправки от ароматни корени.

От най-силните алкохолни напитки достойни за внимание са плодовите напитки или билковите настойки. Техният избор в Полша е много голям: от лечебни и загряващи напитки и настойки до разгорещяващи, които се употребяват изключително заради вкусовите им качества. Не бива да се забравя и за ликьорите, течният мед или кремовите коктейли с добавка от алкохол, приготвени от яйчни жълтъци, винилия или шоколад. Тези кремове се прилагат и за приготвянето на различни десерти.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез