Как да запазим здравето си по време на празниците

За най-издръжливите той ще започне всеки момент и ще приключи чак към края на януари или дори началото на февруари. Това е изпитание за здравите и голям проблем за хората с хронични заболявания. Как да преживеем този период, без да разбием устоите на личното си здраве?

Основният съвет на лекарите звучи така: “Станете по това време гурмани.” - Ако се храните с мисъл, анализирайки вкуса на всяко ястие, наслаждавайки му се, е трудно да се погълне голямо количество. Това е мнението на всички гастроентеролози не само в България, но и по света.

За хората с някои хронични заболявания традиционната коледна и новогодишна трапеза е много опасна, а за определени пациенти дори може да бъде смъртоносна. При хроничен холецистит и болести на черния дроб е опасно да се набляга на мазната, пържената, маринованата и пикантната храна. За обострянето на болестите за мнозина е достатъчна една такава трапеза, а ако се натоварят и няколко пъти подред, то тези дълги празници най-вероятно ще приключат в болницата. Най-зле ще бъдат онези, които имат камъни в пикочния мехур. Ако те станат от мястото си и заклещят жлъчните си протоци, трудно ще се разминат с незабавната операция. Такива блюда са крайно опасни за хората с хроничен панкреатит - възпаление на задстомашната жлеза. Който вече е имал пристъпи на тази болест, алкохолът му е разрешен само в хомеопатични дози.

Както показва опитът, найправилно поведение на трапезата имат диабетиците, а сърдечно болните незнайно защо бързо забравят за разумната диета. Когато това се случва системно, както би могло да се окаже в предстоящите празнични дни, състоянието на тази група хора доста ще се влоши. Болните от сърдечна недостатъчност се декомпенсират - при тях възникват отоци и задъхване. Хипертониците получават такива кризи, че блокират тонометрите. Често това приключва с инсулт или инфаркт.

Но дори и да сте здрави, хроничният празничен “пантагрюелизъм” не преминава безследно. Черният дроб, задстомашната жлеза и червата работят над предела. В такава ситуация те се нуждаят от помощ.

В случай че преяждането не може да се избегне, приемайте препарати с ферменти.

Най-добре е да ги избирате, като отдавате предпочитанията си на класическите средства. Сега има много препарати от този тип, приготвени от растения, но все пак по-добри са ферментите, произведени от животни, тъй като за тях работата в условията на стомашно-чревния тракт е нещо съвсем обичайно.

Нашите приятели бактериите, които населяват стомашно-чревния ни тракт и страдащи в този период не помалко от нас самите. Може да се приемат всякакви препарати с бифидобактерии, лактобактерии и други полезни микроорганизми.

Те се продават без рецепти. Има и кисели млека, обогатени с бактерии или лактулоза. Можете да се възползвате от активния въглен, алгиновата киселина, симетикона и други сорбенти, които успокояват стомашните “бури”.

Ако в празничните дни ви се наложи да пиете лекарства, бъдете особено внимателни с алкохола. Фармакологията, комбинирана с него, създава адска смес. И от нея не само ще отлети “покривът” ви (така се случва при приема на сънотворни и всякакви други средства, които влияят върху психиката), още по-страшно става, когато се уврежда черният дроб. А това може да стане при съвместна употреба на загряващо с парацетамол, препарати за лечение на гъбични инфекции и много антибиотици. Опасно е съчетаването на алкохола с лекарства, които се използват за лечение на инфекции. И това не е целият списък с лекарствата провокатори. Затова, ако имате намерение да гълтате таблетки през празничните дни, седем пъти прочетете инструкцията им преди да ги поднесете към устата си.

6 правила за безопасна празнична трапеза

Според мнението на учените неголемите промени в ястията може да останат незабелязани от гостите и за сметка на тях храната да стане по-малко калорична и много по-полезна за здравето.

  • Ако в храната трябва да се добави чаша захар, сложете три четвърти. Аналогично постъпете и със солта.
  • Заменете обикновеното бяло брашно с пълнозърнесто.
  • Използвайте нискомаслено мляко.
  • Заменете сметаната със сгъстено мляко, маслото - с обезмаслен бульон, вместо яйца в сладкишите ползвайте кисело мляко.
  • Вместо бяла захар ползвайте кафява.
  • Вместо да пържите част от продуктите, пригответе ги на пара.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез