Нужно ли е да забравим мазнините

В опитите си да отслабнат хората се стараят напълно да изключат от своето меню мазната храна. Правилно ли е това?

Позицията на науката

Преди се смяташе, че маслото и сланината са вредни, а растителните масла – полезни. И въобще концепцията без никакви мазнини - отлично здраве, тържествуваше по света. Само че през последните години някои постулати на диетологията бяха опровергани. Най-мащабното изследване по изучаването зависимостта между здравето и употребата на мазнини започна в САЩ през първата половина на XX век. То продължава и досега. Само че учените вече стигнаха до извода, че най-здрави и физически активни са хората, които са на смесена диета. В менюто им има и животински, и растителни мазнини.

Няма смисъл напълно да се отказваме от мазнините. При техния недостиг организмът започва да превръща въглехидратите в мазнини. За последните 10-15 години масовото използване на обезмаслени продукти в СА Щ не доведе до намаляване броя на затлъстелите хора. Американците с наднормено тегло стават все повече и повече. Диетата без мазнини е не по-малко вредна от постоянната злоупотреба с мазна храна. Недостигът на мазнини води до общо нарушение на обмяната на веществата.

Още едно достатъчно популярно убеждение: маргаринът е по-полезен от маслото – също не издържа проверката на времето. В маргарина наистина няма холестерол. Затова пък в него се съдържат трансмазнини - „счупени“ мастни киселини, които не са характерни за нормалните продукти.

Неотдавна във влиятелно английско медицинско списание бяха публикувани удивителни резултати от дългогодишно наблюдение на 80 000 медицински сестри. Оказало се, че при любителите на трансмазнините значително нараства смъртността от исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда.

Енергията от мазнините

Мазните продукти са източник на енергия. Те участват в затоплянето на тялото. В екстремни ситуации запасите от мазнини позволяват достатъчно дълго да минем и без храна. Особено необходими са мазнините за жителите на северните ширини.

При ниска околна температура си заслужава всяка сутрин да се изяжда неголямо парче масло или някаква друга засищаща храна. Натрупвайки се в подкожната тъкан, заобикаляща вътрешните органи, мазнините осигуряват топлоизолацията на организма. Така се намалява рискът от преохлаждане. Неслучайно в основата на менюто на много северни народи е мазната риба. Народите на Крайния Север по-рядко страдат от атеросклероза и хипертонична болест, макар и да употребяват много мазна храна през целия си живот. Учените свързват този факт с ползата от рибешките мазнини.

За ума и красотата

Мазнините влизат в състава на клетките и са необходими за тяхното обновяване. Особено много мастоподобни съединения има в нервните тъкани и главния мозък. Затова оскъдното хранене в ранното детство нанася непоправима вреда на интелекта. При недостатъчната употреба на мазнини при учениците може да се наруши концентрацията на вниманието и да се намали успеваемостта.

Холестеролът е незаменим за изработването на биологично активни вещества: жлъчни киселини, полови и някои други хормони. Ако в организма на жената не достигат мазнини, месечният й цикъл изчезва и зачеването става невъзможно. Най-често анорексичките имат този проблем.

Само с мазната храна се усвояват мастноразтворимите витамини – А, Е, D, К. Витамините и мазнините са необходими, за да расте косата, а кожата да бъде здрава, красива и гладка.

Незаменими киселини

Някои мастни киселини са незаменими. Ние непременно трябва да ги получаваме с храната, тъй като организмът ни не може да ги изработи. Такива незаменими мазнини се съдържат в рибата и рибешката мазнина, в лененото масло и някои други растителни продукти. Правилното съотношение на незаменимите мазнини се съдържа в средиземноморската диета, която включва зехтин и морски дарове. Незаменимите мастни киселини регулират обмяната на холестерола и са необходими за кръвоносните ни съдове.

За ползата от пищните форми

Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При някои много слаби жени има риск от смъкване на бъбреците. Нали нашите вътрешни мазнини точно като възглавница поддържат органите ни и облекчават ударите подобно на амортисьори. Доказано е, че при слабите жени остеопорозата и счупванията се срещат почесто в сравнение с останалите. Затова при недостиг на маса на тялото ежедневно трябва да се яде храна, която съдържа лесно усвоими млечни и растителни мазнини.

Натуралното е полезно

Много важен е и съставът на мазната храна. Ако ще получаваме своята „норма“ от черен дроб, шишчета и рафинирано растително масло, особена полза за здравето ни няма да донесем.

Основният принцип на съвременната диетология е съвсем простичък: колкото по-натурално, толкова по-добре. Това означава, че най-добри си остават мазнините, които не са преминали никаква обработка.

Това са растителните мазнини в състава на семената, мазната риба, натуралната сметана. В този случай човек е застрахован от неполезните добавки и получава всички необходими съставки от всяка от мазнините.

Затова не се увличайте по продуктите с трансгенни мазнини. Те изобилстват в бонбоните, чипса, пържените картофи, крекерите, бисквитите и други сладкарски изделия. В някои от тях от тези молекули може да има от 30 до 50%.

„Тежък“ продукт за организма и в частност за черния дроб е палмовото масло. То влиза в състава на някои сортове шоколад. Затова продуктите с палмово масло не бива да присъстват на нашата трапеза.

Какво да избираме?

Животинската мазнина, от която не бива да се отказваме, е млечната. В нея се съдържат около 20 мастни киселини с висока биологична ценност. Най-добре е да се усвояват млечнокисели продукти с нормална масленост.

Много полезни са продуктите, богати на киселини от семейство Омега-3, лененото масло, морската риба. Доказано е, че Омега-3 киселините са важни за профилактиката на атеросклерозата. Постарайте се поне два пъти седмично да ядете риба. Добавяйте в храната смес от растителни масла, за да получавате разнообразни мастни киселини. Смесвайте зехтина, слънчогледовото и царевичното масло непосредствено преди да подправите салатата.

Най-полезно за здравето е нерафинираното произведено със студена обработка растително масло. Ако не ви харесва неговият вкус, можете просто всеки ден да ядете маслини, авокадо, семки или орехи.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез