Телешкото месо – защо и как у дома?

Телешкото месо не е най-често използваното в българското домакинство първо заради по-високата му цена, второ заради по-малкото традиционни рецепти с него и трето – защото отнема повече време за приготвяне и има своята специфика при създаването на наистина апетитни рецепти.

То обаче е богат източник на ценен протеин с високо качество, а също и на редица минерали и витамини. Ако животното е добре отгледано в чиста и натурална среда, месото му е чудесна част от здравословното ни хранене, защото е един от най-полезните продукти, които спомагат за правилното функциониране на човешкото тяло. Поддържа мускулната маса и предотвратява анемията.

Какво обаче означава животното да е правилно отгледано? Проучванията доказват, че най-сигурният начин телешкото месо да разгърне всичките си ползи за тялото ни, е да е от животно, отгледано изцяло пасищно, тоест да не е хранено с нитрати или зърно, а да е пасло свободно в естествената си среда. Да не са използвани антибиотици или хормони на растежа при неговото отглеждане.

Качествено месо не се намира лесно и навсякъде у нас. Но се намира! Такова е телешкото месо от отгледаните животни във ферма Странджа. В предишен материал ви разказах за посещението си във фермата и различните био продукти, които се произвеждат там, но в тази статия ще обърна специално внимание на телешкото месо, защото знам колко време отнема да се приготви, колко е трудно да откриете крехко и прясно месо и съм наясно как в забързаното ежедневие телешкото е удоволствие само за онези дни, в които наистина имате време в кухнята.

ТЕЛЕШКО МЕСО

Три любими мои продукта от телешко месо ще направят ежедневието ви богато на протеини само за няколко минути. Консервираното телешко месо в собствен сос е ценно с това, че в буркана има парчета месо от всяка мускулна група на животното, а не само от джолан например, който е сред евтините суровини за създаване на буркан с консервирано говеждо. Продуктът е екологично чист, без консерванти, без оцветители и без заместители. Може да се консумира директно от буркана, напълно крехко е и с него може да приготвите за няколко минути от телешка яхния с моркови до гулаш или телешко варено. Всичко ще бъде готово за същото време, в което ще нарежете салатата за вечеря...

ТЕЛЕШКИ БУЛЬОН

Другият наистина ценен продукт е напълно натуралният телешки костен бульон. Не си представяйте прахообразно кубче. Говоря за стъклен буркан с прецеден вкусен бульон, който е богат на желатин, колаген и аминокиселини, които са важни за здравето ни. Качественият телешки костен бульон подобрява храносмилането и нормализира недостиг и излишък на солна киселина в стомаха. Полезен е за стави, кости и хрущяли, укрепва имунната система и значително подобрява състоянието на кожата, костите и косата. Не случайно се препоръчва при възстановителни режими след тежко заболяване.

Приготвя се от кости на пасищно отглеждани здрави животни и е наистина ценен за тялото ни, когато е сварен правилно. Това означава след завиране на костите да се остави да къкри в продължение на 24 часа, след което да се прецеди. Точно такъв е бульонът, който ви показвам. Съхранението му е лесно – може да го приберете в шкафа след закупуване, а след отваряне – да го държите в хладилник за няколко дни. Стерилизиран в буркана може да остане до една година, а замразен след отваряне - 6 месеца.

ТЕЛЕШКИ ПАСТЕТ

Пастетите в днешно време са с особен състав и е важно при избора на такъв продукт да четете етикета много внимателно. Този телешки пастет съдържа единствено българско охладено телешко месо (70%), телешки черен дроб (17%), фермерско краве прясно мляко, кромид лук, готварска сол и микс от натурални подправки. Не съдържа оцветители, подобрители на вкуса, заместители или консерванти. Всички хранителни качества, аминокиселини и витамини са запазени, тъй като стъклените буркани са стерилизирани в автоклав под налягане. Това прави този пастет освен вкусен, и наистина полезен за здравето.

Телешкото вече не е трудно нито за приготвяне, нито за намиране. Може да е част от седмичното ни меню с лекота. Може да се поръча и онлайн през сайта на Woods Foods или да се намери в най-близкия до теб магазин.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез