Храна от планината или какъв е вкусът на истинското месо

Всяко мое пътешествие, освен красива природа, неминуемо включва и храна, като в повечето случаи се старая тя да е качествена и наистина вкусна. В този материал ще ви запозная с ферма Странджа, където на открито в Източния Балкан се отглеждат животни свободно сред зелените пасища на планината.

Фермата е създадена преди 20 години и е разположена на над 10 000 декара площ. Предлага прекрасни условия за спорт и почивка сред природата, и производство на висококачествена био храна. Казват, че когато Бог е решил да създаде Странджа, се е усмихнал. Не знам дали е вярно, но аз се усмихнах широко на всеки детайл от тридневното ми приключение там.

Продуктите, които опитах и които се създават във фермата, не са сред тези, които сте виждали многократно в магазинната мрежа. И това съвсем не е случайно. Те не са за всеки. За тези от вас са, които търсят качеството и за които грижата за здравето е от съществено значение. Следвайки най-новите тенденции в този отрасъл и отнасяйки се хуманно към животните, там е създадено производство, което бих нарекла бутиково. Продуктите са екологично чисти или както е модерно да казваме на „български“ - organic. Това означава, че при отглеждането на животните не са използвани ваксини, антибиотици и хормони, а пасищата на Странджа планина, където свободно се отглеждат животните, не са влагани торове и химикали. Има и друг важен детайл - в радиус от 70 км от фермата няма промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда.

Животните във фермата, които се отглеждат пасищно, прекарват целия си живот в среда, близка до ествествената им, хранят се само с тревата от необработвани от човешка ръка поляни и се радват на свежия планински въздух. От начина, по който те се хранят, зависи качественото съдържание на протеини в месото им. И това е съвсем естетствено, защото не е важно единствено ние с какво се храним, но и с какво се е хранила нашата храна.

Продуктите, за които ви говоря, са месни – от телешко, агнешко и биволско до конско и дори еленско месо. От месо, готово за консумация, съхранено в стъклени буркани, до разнообразни пастети от агнешко, телешко, конско и биволско БЕЗ консерванти, заместители и оцветители, отново съхранени в малък стъклен буркан. От суджук, луканка, пастърма и саздърма до висококачествен чист телешки бульон в буркан, веган готов продукт от дива коприва с ориз и затворени в буркан агнешки дреболии – готови да ги добавите във всяко ястие, което си поискате. И био мед букет с високо съдържание на акация – за тези, на които им се хапва сладичко.

Две неща откраднах за ежедневието си от ферма Странджа – възможността да приготвям телешко по-често у дома, и удоволствието от агнешкия им пастет. Специално внимание отделих на тези два вида продукти, защото ако до вчера да приготвям телешко у дома е отнемало време за варене и трудност да намеря наоколо прясно телешко, което да сготвя в същия ден, то днес имам възможността да прибера в шкафа няколко буркана с телешко месо и телешки бульон и да приготвя любимото ми телешко варено за буквално 10 минути, когато си поискам, и то с качество, с което до сега не разполагах. За телешките ми яхнии със сушени плодове и вино, които вече се приготвят за 15 минути, не смея да ви споменавам – на тях ще отделя друга статия и ще ви дам всички стъпки до постигането на съвършеното телешко ястие. За 15 минути.

В агнешкия пастет също се вгледах внимателно. Защото не съм опитвала нещо толкова вкусно, поставено върху препечена филийка пълнозърнест хляб. А ако хлябът е изпечен на жар... се случва магия с приятели, събрали се около огън сред природата.

И ако след всичко казано до момента, ви се е приискало да опитате тези чисти продукти и да изживеете кулинарния ми ентусиазъм, не ме питайте откъде да си ги купите. Може да ги поръчате онлайн през сайта на Woods Foods (марката на продуктите, за които ви говоря) или да проверите на какво разстояние се намира най-близкия до вас магазин, в който се предлагат.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез