Хранително натравяне - същност, симптоми и как да се справим с него

Едва ли има хора сред нас, които никога да не са се сблъсквали със симптомите на дискомфорт в храносмилателния тракт, без значение дали са се справили сами с него или са потърсили помощ от специалист. В тази статия ще разясним какво представлява хранителното натравяне, кога и как се лекува и как да се справим с него.

Често в пролетния и летния сезон се появяват симптомите на дискомфорт в храносмилателния тракт, причина за който обикновено е хранително отравяне. То се развива след прием на храна, която е заразена с бактерии, вируси или съдържа химични субстанции.

Причиненият дискомфорт трае ден-два или в по-тежките случаи води до дехидратация - временна загуба на течности в тялото, която изисква медицинска намеса за бързото и навременно възстановяване на пациента.

На какво се дължи?

Съществуват множество бактерии, които могат да доведат до този дискомфорт и често хората, които са инфектирани със стафилококови бактерии и приготвят храна, я заразяват. В резултат на това тези, които я консумират, получават симтомите на гадене, повръщане или диария.Салмонелата също е специфичен тип бактерии, които най-често се развиват в птичето месо и яйцата, в млечните продукти, в рибата, но и в месо от други животни. Тя води до тежко хранително натравяне, което преминава с обилна диария в продължение на няколко дни.

Химическите отравяния се срещат по-рядко. Те обикновено се развиват след консумация на храни, богати на пестициди или при съхранение на храната в замърсени с химични агенти кухненски съдове. Дискомфортът на пациента може да бъде много лек, но и да доведе до животозастрашаващи изгаряния по хода на стомашно-чревния тракт и интоксикации на организма.

Как да се предпазим?

Човек трудно може да се застрахова, че ще си спести подобни проблеми, но все пак има няколко основни съвета, които ще намалят шанса от дискомфорт в стомашно-чревния тракт:

 • Избягвайте да консумирате хранителни продукти, прекарали повече време на стайна температура в летния сезон;
 • Избягвайте консумацията на морски деликатеси, пиле и яйца в заведения, в чията хигиена на работа не сте сигурни;
 • Избирайте огранични плодове и зеленчуци, при отглеждането на които не се използват пестициди.

Как да се справим с проблема?

Ако все пак сте попаднали в ситуация, в която проблемът вече е на лице, ето ги стъпките, благодарение на които ще се справите с дискомфорта:

 • Най-важно е да се овладее етапът на дехидратация на организма. За целта приемайте често и в малки количества чай или вода;
 • Не прибягвайте до медикаменти, които ще потушат симптомите на диария, защото чрез нея тялото изхвърля токсичните вещества максимално бързо;
 • Доверете се на таблетки, които няма да доведат до запек, но ще спомогнат за абсорбирането на външни и вътрешни активни вещества и продукти на обмяната на веществата. Таблетки, които ще благоприятстват на стомашно-чревния тракт и са предназначени за чревни инфекции и стомашни разстройства. Като Oxy Detox на TeamPro, които представляват хранителна добавка, предназначена за хранителни натравяния от различен произход.
 • Коментирайте първи статията:

  Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
  Можете да влезете и чрез