Шеф Милен Панев - за храната като благотворителност

На 11 януари предстои първото по рода си кулинарно благотворително събитие, организирано от Българската Асоциация на Професионалните готвачи (БАПГ). Първото събитие от този нов проект, свързан с организирането на благотворителни вечери в цялата страна, ще се проведе в SPA хотел "Двореца" във Велинград, а средствата, събрани от кувертите за вечерта, ще бъдат предоставени на Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Велинград. Събитието заслужава внимание и поради още една причина - най-добрите кулинари на България ще вложат време и опит, за да приготвят изисканото меню за гостите. Повече за вечерята разказва шеф Милен Панев - част от организаторите на благотворителната кампания.

Шеф Милен Панев
Шеф Милен Панев

Как се роди идеята за това благотворително събитие и каква кауза подкрепя?

Докато готвех за голямо мероприятие ми хрумна идеята, заедно с Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), да направим социално ангажирано събитие, което да подпомага хора, които имат нужда, деца или домове за стари хора. Споделих идеята си с колегите и те веднага я приеха присърце.

Шеф Милен Златев
Шеф Милен Златев

Чии усилия стоят зад този проект?

Усилията са наши - на мен и на колегите ми от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), а също и на нашите партньори и фирмите, с които работим в различните региони на България. Аз в ролята ми на капитан на Националния отбор по кулинария на България прецених, че заедно с момчетата трябва да анонсираме менюто за това специално събитие. Хората, които най-много работиха върху вечерята са Георги Ерменков, Кирил Спасов, Милен Златев, като Георги Ерменков се включи активно с преговорите с нашите спонсори, благодарение на които събитието се случва. Част от тях са Крина, Брадърс Комерс, винарска избра Four Friends, минерална вода Велинград, Garo M, Хелас Хем АД и Green To Go.

Шеф Георги Ерменков
Шеф Георги Ерменков

Планирате ли да превърнете тези събития в традиция?

Да, планираме това благотворително мероприятие да стане част от една по-мащабна благотворителна цел, като тези вечери да се организират в големите градове в България, където Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ) има регионални клубове и колеги, които са готови да работят за тази кауза.

Кои градове в България най-много се нуждаят от подобни инициативи?

Мисля, че няма населено място в България, което да няма нужда от подобен тип благотворителност. Ние се стремим в избора на локация да съберем възможно най-много средства, които да отидат при наистина нуждаещи се хора.

Защо Велинград е първият град, в който организирате тази благотворителна вечеря?

SPA хотел
SPA хотел
SPA хотел
SPA хотел

Избрахме Велинград за начало на тази хубава инициатива, защото имаме добра местна структура и защото Велинград е SPA столицата на България. Като локация е подходяща за нас, а също и за фирмите, които спонсорират инициативата с продукти и подхождат с разбиране към това събитие.

Какво да очакваме на събитието?

От събитието се очаква да се поднесе красива и вкусна храна, заедно с добре селектирани вина, които също са предоставени от наши партньори. Всички хранителни продукти за вечерята са дарени от наши партньори безвъзмездно - от салатата до десерта.

Можеш ли да ни разкажеш подробности за менюто?

Менюто е подбрано и направено от мен и колегите от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), като изпълнението му ще се извърши от Националния отбор по кулинария. След като разгледахме списъка с предоставени от спонсорите продукти разработихме интересно меню, като се постарахме то да е разбираемо за гостите, със сезонен характер и да дава възможност да покажем, че добре приготвената храна може да бъде не само вкусна, но и красиво поднесена.

Менюто е четиристепенно и включва:

  • Микс от хрупкави салатки с поширано яйце и френски винегрет;
  • Ризото със спанак, зряло италианско сирене и печени лешници;
  • Бавно готвено свинско с полента, конфи от червен лук и пюре от тиква;
  • Класически десерт Брауни с орехи и шоколадов мус.

Освен апетитната храна, какво още се явява мотив за хората да си закупят куверт?

Шеф Кирил Спасов
Шеф Кирил Спасов

Смятам, че всеки сам трябва да намери причина, заради която да подкрепи тази инициатива и причината зависи изцяло от ценностната система на човек. За някои мотив ще бъде желанието да подкрепят хора, които нямат никакви финансови възможности и живеят трудно, други ще присъстват предимно заради удоволствието от вкусната и добре поднесена храна, а трети ще се присъединят, защото имат нужда да са съпричастни и отдадени към определена кауза. Четвърти ще закупят куверт, заради многобройните популярни колеги, които ще им сготвят пред тях самите. Каквито и да са мотивите обаче, а те не са никак малко, всеки е добре дошъл на благотворителната ни вечеря.

А относно колегите ми от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ) искам да споделя, че са хора с широки усмивки и още по-големи сърца. Благодарен съм, че животът ме е срещнал с тях. След толкова години в бранша - вече над 20, знам с абсолютна сигурност, че човек нищо не може да направи сам, трябват съмишленици и хора с твоя акъл, или както е в нашия случай - еднакво луди. Щастлив съм да работя с тях и приканвам всеки, който иска да опита от шедьоврите ни да заповяда на 11 януари в SPA хотел "Двореца" във Велинград.

Снимки: Стоян Георгиев, Илиян Илиев, личен архив

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез