Закуска яйчен облак - как да я приготвим лесно и бързо

Ако стандартните предложения за закуска с яйца са ви омръзнали или киселото мляко с овесени ядки и плодове е познато до болка, ето ви решение за бърза и здравословна закуска, която отнема наистина малко време. За да направите Яйчен облак е нужно само да разполагате с пресни яйца и щипка сол.

Разбира се, и най-простата рецепта има своите тънкости. В случая те са две - изборът на качествени яйца и солта.

Тънкост #1:

На пазара може да намерите десетки видове яйца - бели, кафяви, дребни, едри, но тези, които ще направят закуската ви наистина полезна, са яйцата, обогатени с органичен селен. Такива са българските яйца Багрянка. Те се предлагат в почти цялата страна, в София се предлагат в магазини ФАНТАСТИКО, BILLA, ДАР и много други по-малки обекти, а в цялата страна към момента основно се предлагат в BILLA. Това, което органичният селен ви дава, е:

  • силен имунитет;
  • здрава кожа и коса;
  • увеличена мъжка плодовитост;
  • помощ за нормална бременност;
  • по-здраво сърце;
  • по-здрава щитовидна жлеза;
  • oптимален метаболизъм;
  • дълголетие;
  • защита срещу деменция и загуба на паметта;
  • защита срещу рак.

Яйцата са с ясен произход, гарантирано качество и са обогатени със селен по естествен път, като органичният микроелемент се добавя във фуража на кокошките, които снасят. Яйцата са с ярко оранжев жълтък, който е плътен и засищащ, а стабилната картонена кутийка с 6 броя в нея е лесно разпознаваема в магазина.

Тънкост #2:

На българския пазар вече има разнообразие от видове сол - от най-обикновена готварска сол през розова хималайска, сива келтска, едра морска сол и сол Малдон. Последната е особено интересна, защото е люспеста, бързо разтворима и се произвежда в Англия от края на XIX век. Има разновидност, която все още не е широко разпространена у нас, но може да бъде намерена в МЕТРО или онлайн. Нарича се пушена морска сол Малдон и е чист продукт, при производството на който се използват само традиционни и естествени методи на опушване с леко студен дим на кристалите на солта. Това гарантира един наистина вълнуващ вкус! Пушената сол Малдон е особено подходяща при печене на големи късове месо, при приготвяне на сосове и маринати, а също и за финал на тази на пръв поглед обикновена, но толкова нестандартно поднесена закуска.

Рецептата:

Най-напред внимателно отделете белтъците от жълтъците. Белтъците поставете в купата на миксера и разбийте до получаването на гъста пяна.

Поставете хартия за печене на дъното на огнеупорна тава и върху нея разположете белтъка на купчинки, подобни на облак, с помощта на лъжица.

Оформете вдлъбнатини в центъра на всеки облак, за да можете внимателно да разположите жълтъците в тях.

Поставете яйчените облаци в предварително загрята фурна при 180 градуса и печете 10 минути.

Извадете закуската от фурната, поръсете с пушена сол Малдон, декорирайте с листенца пресни билки по избор и поднесете.

Закуската е готова само за 10 минути!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез