Как правилно да избираме яйца?

Яйцата са вкусен и достъпен източник на протеини и други важни хранителни вещества. Изборът на яйца включва проверка на техните физически характеристики, тяхното отглеждане и други фактори. Изборът на висококачествени яйца ще направи готвенето ви по-питателно и ценно, както и по-привлекателно визуално.

Искате просто да си купите яйца, но когато стигнете до тази секция, се сблъсквате с безкрайна комбинация от възможности за избор: яйца с органичен произход, отгледани в стопанства, отгледани на пасища, подхранвани с хранителни вещества - списъкът продължава и е доста дълъг. Когато готвите вкусен омлет, бъркани яйца или разбърквате сместа за любимите си палачинки, колко всъщност знаете за това откъде са дошли яйцата, които използвате? Етикетирането на яйцата е объркващо, така че изборът на добри яйца, които да купите за семейството си, е по-лесен за изпълнение с малко знания.

Повечето хранителни магазини са снабдени с два вида яйца: бели и кафяви. Може да си мислите, че яйцата с бели черупки изглеждат по-свежи, по-здравословни и питателни, но истината е, че цветът на черупката на яйцето няма значение за свежестта, вкуса или хранителната стойност. Кокошките с бели пера снасят бели яйца, докато кокошките с кафяви пера - с кафяви яйца. Няма съществена разлика в хранителните и вкусовите качества между двата вида. Цветът е въпрос на генетика и порода. Кафявите яйца обикновено струват малко повече от белите яйца, просто защото кафявите кокошки са по-големи и изискват повече фураж от белите кокошки. Що се отнася до цвета на жълтъка, той варира в зависимост от това, с което е хранена кокошката. Яйцата с ярко оранжев жълтък придават по-плътен и по-добър вкус на всяко ястие, приготвено с тях.

Земеделските производители полагат големи грижи и следват програми и разпоредби за безопасност на храните във фермите. Но след като яйцата бъдат безопасно транспортирани до магазина, зависи от вас да запазите яйцата си в безопасност.

За да сте сигурни, че купувате безопасни, качествени яйца, имайте предвид следните съвети:

 • Винаги купувайте яйца от хладилна витрина – все още има малки магазини, в които яйцата се продават на бройка и са с неясен произход, в найлоново пликче, като мястото им за съхранение не е пред очите ви;
 • Проверете срока на годност – дори да изберете качествени яйца, ако са престояли твърде дълго в магазинната мрежа, а вие не ги консумирате веднага, това може да ви донесе куп неприятности и то изцяло по ваша вина;
 • Проверете за пукнатини - отворете опаковката и се уверете, че яйцата не са се напукали, защото бактериите могат да навлязат през пукнатини в черупката. Стабилната картонена кутия гарантира сигурно транспортиране на яйцата до дома и са по-екологичната опаковка, спрямо яйцата в пластмасова кутия;
 • Изберете най-икономичния за вас размер на яйцата - за някои рецепти, особено сладкарски, размерът в действителност е от голямо значение М или Л, но важно е и колко броя купувате – изберете по-малко количество яйца, но такива, които със сигурност ще бъдат употребени у дома в рамките на няколко дни;
 • Изберете яйца, обогатени със селен – от няколко години на бългаския пазар има яйца, които по естествен начин чрез фуража, с който се отглеждат кокошките, се обогатяват с органичен селен, в резултат на което яйцата са по-здрави, по-вкусни и по-полезни.

Какво ни дават яйцата, обогатени със селен:

 • естествен антиоксидант;
 • силен имунитет;
 • здрава кожа и коса;
 • увеличена мъжка плодовитост;
 • помощ за нормална бременност;
 • по-здраво сърце;
 • по-здрава щитовидна жлеза;
 • oптимален метаболизъм;
 • дълголетие;
 • защита срещу деменция и загуба на паметта;
 • защита срещу рак.

Лична препоръка

Екипът на „1001 рецепти“ се доверява на яйца Багрянка, които са единствените български яйца, обогатени с органичен селен SelSaf на световноизвестната френска фирма Philea. Те се предлагат в почти цялата страна, в София се предлагат в магазини ФАНТАСТИКО, BILLA, ДАР и много други по-малки обекти, а в цялата страна към момента основно се предлагат в BILLA. Опаковката им е картонена и много здрава, така че както и да пренасяте яйцата от магазина до дома, те да останат здрави. Снасят се от кафяви кокошки, така че и самите яйца са с натурална кафява черупка. Жълтъкът е с ярък, наситен цвят, което прави домашните кремове плътни и богати на вкус, а здравословните рецепти стават още по-полезни за тялото ни, защото две яйца Багрянка на ден осигуряват необходимия дневен прием на селен от 50 мКг. Друго предимство на яйца Багрянка е, че този продукт на бъдещето се нарича функционална храна и е най-добрият начин за прием на микроелементи. Усвояемостта на селена от яйцата е в пъти по-добра от тази от хранителните добавки. Единствено обогатените със селен яйца могат да ни доставят толкова ценния микроелемент, без да е нужно да приемаме много калории. Нито една от селеносъдържащите храни не ни гарантира достатъчен прием, тъй като съвременните почви и морета стават все по-бедни на хранителни вещества.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез