Как да промениш света, докато си пиеш фрапето - лесна рецепта в една стъпка

Едни от най-вредните мисли, които могат да се завъртят в главата на човек, е, че неговите действия не променят хода на света по никакъв начин и няма значение дали ще гласува, дали ще си изхвърли фаса на улицата или дали ще си плати данъците навреме, защото така или иначе „съсипАхте я тая държава“.

Не само държавата, но и света. И все пак, ще ви дам един доста силен аргумент към заглавието на тази статия – докато си пиете сутрешното фрапе, което неминуемо включва и сламка, вие избирате дали да подпомогнете 8 милиона тона отпадъци на година, които замърсяват природата, или да изберете вместо пластмасовата сламка – стъклена или изработена от друг еко материал. Доста е простичко, но в дългосрочен план драстично променя света. Защото малко от вас си дават сметка, че пластмасовата сламка се разгражда за 200 години, и то не напълно.

Всяка година в нашето море се изхвърлят толкова боклуци, че да ни изстрелят в класацията на най-замърсените с микропластмаса водни басейни в света с 5 трилиона (5 000 000 000 000) тона отпадък, които всяка година нарастват с 8 милиона тона. 72,2% от тях са дребни пластмасови боклуци от ежедневието ни. За сламката от фрапето говоря... Пет трилиона!

След тази мрачна статистика, освен простичката рецепта как да промените света, ще ви дам и още една добра новина – от тази година Procter&Gamble пуска нова линия препарат за съдове Fairy, чиято бутилка е изработена от 100% рециклирана пластмаса и пластмаса от океана. Под пластмаса от океана разбирайте боклук, събран от хиляди доброволци от морето, реките, езерата и плажовете. Както бутилката, така и капачката й са напълно рециклируеми.

През септември тази година бутилката ще е на българския пазар като Fairy Ocean Plastic – популярния препарат за съдове, който познавате отдавна. А как се събира тази вече изхвърлена в морето пластмаса? С доста усилия от страна на доброволци, които все пак вярват, че малките камъчета обръщат каруцата и в случая това е за добро.

Екипът на „1001 рецепти“ няма да остане безучастен в доброволческата кампания за почистване на българското черноморие, защото вярва, че да останеш безучастен на лоша постъпка е равно на това да бъдеш съучастник в нея. В средата на септември, заедно с Fairy, ще дадем най-доброто от себе си, за да съберем възможно най-много отпадъци от плажовете ни, които да намерят приложение в новите бутилки на Fairy Ocean Plastic.

Защото малките детайли все пак променят света. А ти ще се включиш ли?

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез