Техноемоционална кухня или как да направим домашното готвене гурме приключение

В последните години изкуството на готвенето се разви до такава степен, че днес кухните на много ресторанти могат да съперничат на биологични и химични лаборатории. Молекулярната кулинария възниква, когато готвачи и учени осъзнават, че знаят много повече за физичните закони, отколкото за това как да съхраняват храната, да се възползват по най-добър начин от вкусовите й качества, да правят перфектните ястия без усилия и да променят агрегатните състояния на традиционни деликатеси. С възникването на идеята за молекулярната кулинария започват изследвания и проучвания в областта, които довеждат до днешните резултати. В експерименталната кухня може да си поръчате джин с тоник, който да разрежете с нож и вилица, да вкусите яйца на очи, телешко варено и пиле с ориз в една чиния, като ястията ще са на пластове.

МОЛЕКУЛЯРНА КУЛИНАРИЯ

Преди повече от десетилетие френският учен Ерве Тис решава да намери пресечната точка между кулинарията, химията и физиката и да разгради храните на молекули, за да експериментира със състава им. Днес уменията му са широко известни и разпространени, а неговите ученици са главни готвачи и собственици на едни от най-известните и престижни ресторанти из цял свят – Феран Адриа в Испания със заведението El Bulli, Хестън Блумента от Великобритания с The Fat Duck, Мишел Брас във Франция и Michel Bras, Пиер Ганер с Pierre Garnaire, Анатоли Комм от Русия, който е собственик на ресторанта Anatoly Komm, и други.

ТЕХНОЕМОЦИОНАЛНА КУХНЯ

Най-точното наименование на тази тенденция в готвенето не е точно молекулярна кулинария, а е техноемоционална кухня. Този термин назовава умението чрез техника да създаваш емоция в хората чрез храна. Ето защо техноемоционалната кухня е модерен подход на обикновения човек да създава в домашни условия необикновени неща.

КАК НАМИРА ПРИЛОЖЕНИЕ ВКЪЩИ

Далеч сме от мисълта, че молекулярната кулинария в най-сложната си част ще стане ваше ежедневие. Но съвременния човек, заинтересован от детайлите в храната, неминуемо ще оцени възможността в битови условия с един обикновен пасатор да може да приготви различни текстури – пясък, пяна, въздух, хайвер, спагети и какво ли още не и то от най-неочаквани продукти.

МОЛЕКУЛЯРЕН СЕТ

Наскоро с изненада открихме, че в домашни условия и с минимална инвестиция от 45 лева всеки може да изпробва молекулярната кулинария, благодарение на създадения за ползване в битови условия молекулярен сет на БИОРЕСТ. В него има по малко от основните продукти, нужни за молекулярни експерименти – агар, калций, алгинат, малтодекстрин, лецитин, ксантан и гелбургер. Звучат сложно и твърде химично, но са напълно безвредни и натурално извлечени от природни хранителни продукти. В кутийката на сета има упътване за употреба, което е написано на достъпен и разбираем език, за да може всеки любител на кулинарното изкуство да повиши уменията си, да се вдъхнови от възможностите за употреба и да направи презентациите на своите ястия нестандартни и впечатляващи. Така например можете да направите пяна от магданоз, хайвер от балсамов оцет, спагети от супа, пясък от шоколад, гел от моркови и какво ли още не.

Не пропускайте да тествате този сет в домашната си кухня, защото с него ще преоткриете кулинарията и ще повишите уменията си до степен на модерен шеф готвач!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез