Как да направим сладка погача за бебе?

Един от любимите ми обичаи е когато новородените дечица на моите приятелки са на 40 дни и е време да се приготви така наречената сладка бебешка погача. Направила съм десетки сладки питки за бебчета за последните месеци и съм горда, че приятелките ми се доверяват не на бабите си, а на мен в това занимание.

Но какво е всъщност бебешка погача и защо се прави?

Традицията повелява, че в първите дни след раждането на детето, то не бива да се показва навън и да бъде срещано с други хора, освен с най-близките до семейството. Едва на 40-тия ден то се завежда в църквата, където на майката се чете така наречената „очистителна молитва”. След това идва ред на Погачата. На нея е нужно да присъстват само жени и събирането да се проведе по светло. На трапезата преобладават сладките храни, за да има родилката достатъчно кърма и да бъде сладък живота на детето. Всички гостенки, които са и „орисници“ на детето, трябва да донесат дарове, като в тях задължително присъства сладка храна. По време на даряването на подаръците се пожелават най-различни неща на мъничето, като да бъде здраво, умно, да има много успехи и щастлива любов. Важна част от традицията е на трапезата да се поставят орехи, които да се разчупят по време на събирането. Разчупването на орехите се прави, за да бъде детето „отракано“. Обредният хляб, който е в основата на обичая, представлява сладка пита, сладка погача. На нея се поставя бяла кърпа, върху която след ритуала с разчупването, гостенките оставят и пари. Важно е сред тях да има големи и тежки монети с висока стойност, за да е стабилен финансово животът на детето. След това кърпата с първото и второто парче от погачата и с парите в нея се завързват. Възелът трябва да не е прекалено стегнат или прекалено хлабав - така мъничето няма да е нито стиснато, нито пък с широки пръсти. Завързаната кърпа задължително се поставя на най-високото място в дома – символично, за да достигне детето висини и да успее в живота си.

За кого направих тази погача?

Питката, която виждате на снимката, направих на Цветница, по повод 40-тия ден от раждането на сина на моята съученичка Ели Янева, с която сме учили в една съща гимназия и съответно сме имали приблизително едно и също страхотно детство. За да имат и децата ни такова, редно е да се постараем поне толкова, колкото са се погрижили родителите ни навремето. Ели, да сте живи и здрави всички у дома и дано бебчо слуша и расте здрав и усмихнат!

С какво я приготвих?

Направих погачата по малко по-нестандарнет начин от обикновено, като добавих пъдпъдъчи яйца и качествено масло от проверен производител, за да съм сигурна, че погачата хем ще стане вкусна, хем на детенце ще поднесем "нещо по-така", за да е с отношение към храната и да му върви на гурме приключения! Доверих се на GERMA - произовдители, които познавам лично, както познавам и целия им производствен процес и чиито продукти купувам редовно.

Рецептата?

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 150 мл. вода
  • 1 с.л. сол
  • 150 г захар
  • 1/2 опак. мая
  • 3 с.л. масло GERMA
  • 150 мл. разтопено масло GERMA
  • 400 мл. вода
  • 2 жълтъка на кокоши яйца GERMA
  • 12 пъдпъдъчи яйца GERMA

Рецепта:

Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.) и разтопеното масло (150 мл.). Накрая се добавят маята и топлата вода (400 мл.), в която предварително е разтворена захарта (150 г), а също и шест от суровите пъдпъдъчи яйца (останалите се оставят за декорация). Важно е подсладената вода да се добави постепенно.

От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса.

Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и нарязва на седем равни парчета. те се оформят на топчета и се подреждат в намаслена кръгла тава. Отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато тестото удвои обема си.

След това погачата се намазва с разбити с малко количество масло (3 с.л.) жълтъци (2 бр) и се поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез