Арменски приключения с BGmenu!

ПЪТЕШЕСТВИЕТО

В една предишна статия преди броени дни ви разказах как открих алтернативен вариант да сбъдна мечтата си да обиколя света с една страхотна инициатива на BGmenu. “Обиколи света за 30 дни”, като се пренесеш в желана дестинация чрез специалните предложения на подбрани и грижовно селектирани ресторанти в София с различни кухни. И то удобно, без да губиш време – светът (под формата на поръчката ти) ще дойде при теб у дома, в офиса или на парти с приятели. Точно това си поръчах за празниците!

ИГРАТА

Освен това незабравимо изживяване, BGmenu ти дава шанса да спечелиш пътуване до Лондон с половинката ти или с приятел, което включва и вечеря в ресторант на ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР! Единственото, което трябва да направиш е да отговориш правилно на последния въпрос на деня.

ПОСЛЕДНА СПИРКА - АРМЕНИЯ

И ето. 30 дни се изнизаха неусетно. Днес имате последен шанс да поемете на пътешествие с BGmenu. Последната дестинация ни отвежда в палитра от арменски вкусове! Преди да се впуснете в приключението обаче, нeка ви зарибя по арменската кухня с няколко интересни детайла.

Тя е най-древната в Азия и нейните характерни черти са се оформили хилядолетие преди новата ера в периода на формирането на арменския народ. Ястията в националната арменска кухня се отличават с пикантен вкус и острота. Често използвани подправки са пипер, чесън, кимион, различни ароматни зелени растения. От култивираните зеленчуци широко се употребяват картофите, доматите, зелето, патладжаните, чушките, морковите, краставиците, червеното цвекло, спанакът, аспержите, бамята, тиквичките, тиквата, зеленият фасул и др. Много от зеленчуците се употребяват в съчетание с месни и рибни продукти.

Характерна особеност на арменската кулинария е острият характер на ордьоврите. Най-широко се използват телешкото месо и агнешкото, свинско се употребява рядко, за разлика от българската национална кухня, където това месо е приоритет.

През пролетта от пресни лозови листа приготвят толма (сарми) с кайма, ориз и зелени подправки. В менюто на арменците значително място заемат освен зеленчуците и месото, също и ястията от брашно и зърнени храни. От брашното се приготвят своеобразни питчици – аритша, от груxана пшеница се прави каша с пилешко месо – ариса. Особено любими на арменците са различните пилафи от ориз. Значително място в тяхното хранене заема националният хляб – лаваш. Той представлява дълга и тънка, лесна за извиване ивица тесто с дължина около метър.

Един от най-разпространените млечнокисели продукти в арменската кухня е мацунът, който се приготвя от краве, овче и биволско мляко.

Не губете повече време с моите словоизлияния за арменската кухня, защото аз мога да говоря до утре за нея. Вместо това поръчайте Арменска салата с пиле и участвайте в ИГРАТА на BGmenu, благодарение на която можете да спечелите вечеря за двама в ресторант Джейми Оливър в Лондон! Аз вече го направих.

Автор: Сандра Алексиева

Коментари за статията:

Автор Мнение

Зайо Байо

2016-08-15 10:40:43

... бестселъра за здраве - книгата Завещавам Ви Здраве - търси в Гугъл - www . zaveshtavamvizdrave .  com

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез