Околосветско пътешествие с BGmenu

МОЯТА МЕЧТА

Винаги съм си мечтала да обиколя света и не само за да опозная чужди земи и да поприключенствам, а за да опитам най-различни национални кухни, да пробвам нечувани и невкусвани подправки, да си открадна от тях, да взаимствам рецепти, да опозная вкусовите рецептори на другите народи.

Тъй като тази моя мечта е трудно изпълнима от финансова гледна точка, реших да намеря алтернатива на тази мечта, така че да изпитам същото удоволствие, дори и непрекосявайки границата на държавата си. Какво измислих ли? Аз конкретно нищо, измислиха го BGmenu.

ОБИКОЛИ СВЕТА ЗА 30 ДНИ

“Обиколи света за 30 дни, като се пренесеш в желана дестинация чрез специалните предложения на подбрани и грижовно селектирани ресторанти в София с различни кухни“ е основната идея на BGmenu. И то удобно, без да губиш време – светът (под формата на поръчката ти) ще дойде при теб у дома, в офиса или на парти с приятели. Какъв по-хубав предколеден подарък можех да намеря за себе си в интернет? :)

ИГРАТА

Освен това незабравимо изживяване, BGmenu ти дава шанса да спечелиш пътуване до Лондон с половинката ви или с приятел, а също и вечеря в ресторант на ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР! Единственото, което трябва да направиш е да отговориш правилно на на въпроса на деня.

ИНДОНЕЗИЯ

Аз самата се включвам късно в тази кампания, но няма да пропусна и ден, като планирам да започна с не коя да е дестинация, а със страната на островите и подправките – Индонезия, и мисля да го направя още днес! Но преди да ви разкажа за ястието, което планирам да опитам, нека ви споделя малко интересни факти за индонезийската кухня.

ОРИЗЪТ КАТО ТРАДИЦИЯ

Основната храна на индонезийците е оризът, защото тази култура се смята за храна на боговете и дори на държавния герб на страната са изобразени оризови класове. С ориз се посипват младоженците с пожелания за благополучие, а пък те на свой ред, полагайки клетва за вярност, се угощават един друг с лепкав ориз.

ОРИЗЪТ СРЕЩУ СМЪРТТА

При племето на батаците в Суматра с варен ориз задържат душата на болното бебе. Те смятат, че оризът е така вкусен, че като го опита, душата вече няма да иска да напусне детето, и то непременно ще оживее.

ОРИЗЪТ - ВАРЕН, ПЪРЖЕН, СГОТВЕН НА ПАРА

Най-типичното ястие се нарича „наси горенг“, т.е. „пържен ориз“. Ястието представлява люто месо с ориз, скариди и зеленчуци. Ядат го и на закуска, и на обяд, и на вечеря. Сред местните блюда най-популярното е сате. Това са шишчета на дървени шишове, които се приготвят от пиле, риба, скариди, телешко или свинско месо в различни маринати и сосове, от които най-традиционният е фъстъченият. Струва си да опитате и пилешки дробчета по индонезийски. Трябва да се каже, че доколкото Индонезия е предимно мюсюлманска страна, свинско месо се готви много рядко, макар и да се срещат рецепти на ястия с него. Разбира се, най-много са блюдата от риба и морски дарове, при това често в необичайни съчетания с екзотични плодове.

Други популярни ястия са пържено пиле или риба, запечена в бананов лист. От рибите и морските дарове (лангуста, раци, калмари) също приготвят най-разнообразни блюда. Например от големите морски костенурки приготвят рагу, като го овкусяват с подправки и соев сос, скаридите ги пържат със соево брашно и голямо количество пипер и ги поръсват с лютите подправки „гадо-гадо“.

ЛЮТ СОС ОТ ЧЕРВЕНО ЧИЛИ

Самбалът понякога се приготвя от предварително осолени люти чушки чили с добавка на печени ядки и паста от скариди. Ако храната е прекалено люта, тя се консумира с чаша студена вода с лед, кокосово мляко, захарен сироп със счукан лед и зрънца, напитка от сока на захарна тръстика или джинджифилов чай. Традиционно храната се поднася върху бананов лист и се яде само с дясната ръка. Преди и след хранене тази ръка се измива в специален съд с вода и парченца лимон. На европейците могат да поднесат лъжица и вилица, но не и нож. В страната расте множество видове зеленчуци и плодове, за които дори не сме чували. Но най-любими за индонезийците са бананите и дините, които се ядат през цялата година.

СЛАДКОТО

Жителите на Индонезия са ценители на сладкото, така че покрай плодовете за десерт те ще ви предложат различни сладкиши и торти. Още едно характерно лакомство е младият кокос, на който срязват връхчето и добавят в кокосовото мляко лимон, захар и лед.

КУЛИНАРНИ ТРАДИЦИИ

През вековете в индонезийската кухня са се наслоили една върху друга най-различни кулинарни традиции. Във всяка провинция съществуват собствени кулинарни идеи и особености, различни начини за приготвяне и съставки на ястията. Островите на Индонезийския архипелаг по право се наричат островите на подправките. Черен и бял пипер, тамаринд (индийска фурма), индийско орехче, канела, люти червени и люти зелени чушки, фъстъци, джинджифил, соя, чесън – това са задължителните компоненти на лютите ястия, които местните жители използват в своята кухня.

Популярни ястия са също пържена саранча (главно при бежанците от Югоизточна Азия), лястовичи гнезда в пилешки бульон, „ваби“ - омлет с ядки и зелени подправки. Балийската кухня е сладка и не много люта. Тук се различават балийска храна – традиционните балийски блюда, приготвяни у дома и в обикновените кафенета „варунг“, и балийската кухня – цял набор блюда, традиционни и заимствани, които се поднасят в ресторантите на острова. Истинско балийско ястие е пърженото млечно прасенце „баби гулинг“, „бебек туту“ - патица в бананови листа, готвена на бавен огън цяла нощ с коричка от ориз, „лавар“ - ситно нарязано месо или зеленчуци с кокос и подправки, оризови банички „джаян“ и „руджак“ - пресни плодове в сос от палмова захар.

Приготвянето на храната при индонезийците се съпровожда с множество поверия. Например смята се, че на млада девойка не се препоръчва да пее по време на готвенето – в противен случай ще се омъжи за старец, или, че от силното парене в устата след люта храна можете да се избавите с многократно въртене на чинията.

Вие не слушайте индонезийските поверия, а вместо да губите време, поръчайте вкусния индонезийски сандвич “Сате Понорого” от UVU и участвайте в ИГРАТА, за да спечелите вечеря за двама в ресторант Джейми Оливър в Лондон! Аз това направих!

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез