Как да изберем и сготвим вкусен шаран

Шаранът изисква предварителна подготовка преди пристъпването към приготвяне. Подготовката се състои на първо място в избора, за да можете да вземете за вашата рецепта риба, която е прясна, вкусна и качествена.

За да разберете дали шаранът е пресен, трябва да обърнете специално внимание на очите и хрилете. Очите на рибата трябва да са бистри, а хрилете нежно розови до яркочервени. Обърнете внимание и на коремната част на рибата – тя трябва да е плоска, а не подута. Подут корем подсказва за хранене с неподходяща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Когато го натиснете с пръст, то веднага отново възвръща формата си.

Друг отличителен белег, който показва, че рибата е прясна, са люспите. Колкото по-плътно са прилепнали към тялото и колкото са по твърди, толкова по-прясна е рибата и толкова по-трудно се чистят.

Следващата стъпка изисква почистване, изкормване и нарязване. Едва след тази предварителна подготовка шаранът може да се приготви за Никулден под формата на пълнена риба или РИБНИК.

Преди да се пристъпи към изчистването на шарана, той трябва старателно да се измие под струя студена вода.

Когато пристъпите към почистването на рибата, то се започва с люспите. Рибата се хваща с лявата ръка за опашката, а с дясната се държи ножът - с острието срещу люспите. Те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата. Перките се изрязват с ножица.

При чистенето на шарана е добре да се отстрани седефеното копче (кокалче). То се намира на върха на главата, при съединението ѝ с трупа. Оставянето на това кокалче често става причина за неприятния и понякога дори горчив вкус на ястието.

Шаран се чисти през гърба, а не през корема, както е при повечето риби. Разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Ако се изчисти през корема, се "разливат" всички хубави мазнини, които присъстват при един шаран над 2 кг. Затова е важно да се отвори зад главата откъм гърба с отвор достатъчен, за да се отстранят вътрешностите. От там се прави и пълненето, като пространството за пълнене при това разрязване е по-голямо.

Има обаче и друг вариант за изваждане на вътрешностите на шарана и той е през хрилете. За тази цел те се хващат здраво и се издърпват.

След изкормването рибата се измива добре с течаща студена вода. Подсушава се с кухненска хартия и така подготвеният шаран се подлага на кулинарна обработка цял или нарязан на парчета.

За ваше улеснение сме подготвили ВИДЕО от сутрешния блок на БНТ1 ДЕНЯТ ЗАПОЧВА, в което Сандра Алексиева от нашия екип и Благой Цицелков показват тънкостите при избора на шаран и разкриват хитрините в кухнята преди Никулден.

А за да не губите ценно време, сме селектирали всички РЕЦЕПТИ ЗА ШАРАН на едно място, като ви издаваме тайната, че най-вкусната от тях е тази:

Пълнен шаран на фурна за Никулден

Продукти:

 • 1 1/4 кг шаран
 • 200 г ориз
 • 3 глави лук
 • 1 връзка пресен лук
 • 60 г орехи
 • 60 г стафиди
 • 1 ч.л. мащерка
 • 1 щип. черен пипер
 • сол
 • 4 с.л. олио
 • 1 к.ч. вода
 • магданоз

Рецепта:

Стафидите (60 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая - ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно. Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез