РЕЖИМЪТ НА САНДРА - Как свалих 7 кг за 1 месец?

ИНТРО

Аз съм онова пораснало дете, което в детството си беше пухкаво, имаше бузи за щипане в целия си тийнейджърски живот и успя леко да поотслабне в по-зрялата си възраст около 25. Това е моето минало.

Моето доскорошно настояще включваше две собствени фирми, пълен списък с ангажименти, телевизионна рубрика, рубрики в печатни и онлайн издания, ангажименти от понеделник до неделя без почивен ден. В следствие на този начин на живот през последната една календарна година, пълен с готвене на апетитни ястия и липса на спорт, килограмите се възстановиха и аз рязко заприличах на детето с пухкавите бузи и голямото дупе. Нищо фатално – все пак се занимавам с кулинария и винаги мога да изляза от положение с оправданието, че излишните ми килограми са доказателство за моя професионализъм.

И все пак – те тежат. Карат те да нямаш сили и енергия, заради тях се чувстваш уморена, макар че си в абсолютния разцвет на силите си и не ти позволяват да влезеш в роклите, които заслужаваш. Онези рокли, в които преди година се пъхах с лекота...

ПРОБЛЕМ

В своите очи, според своето светоусещане и възглед за красивото, аз бях дебела. Бях непростимо дебела! Бях минала всички граници на допустимото и за своя скромен ръст от 158 сантиметра бях стигнала заветните 62 килограма, които според моите критерии са дори не със 7, а с над 12 килограма повече от необходимото. Никога в живота си не бях виждала кантара под краката ми да отброява над 60. Доплака ми се. Уморих се да гледам старите си професионални снимки, в които съм във форма, и да мисля за това как днес само онлайн съм слабичка, а на живо...

РЕШЕНИЕ ЗА ПРОМЯНА

Беше след 20:00 часа в петък вечер, бяхме с оператора и продуцента ми в студиото, пиехме вино на голямата бяла маса и пушехме цигара след цигара. Продуцентът ми – тази велика личност, от която съм научила толкова много, ни разказваше колко е щастлив, че напоследък спортува и се храни здравословно и в следствие на това биреното коремче е в миналото и сега е елегантен и подмладен. Да, това се виждаше и промяната при него се отрази не само на физиката му, но и на тонуса, настроението и самочувствието му. Прииска ми се да съм на негово място. Прииска ми се и аз като него да можех категорично да откажа да опитам собствените си топли и току-що приготвени кюфтета с кайма, мащерка и жито. В този момент, докато той ни разказваше за постигнатите резултати чрез спорт и балансирано хранене, аз осъзнах, че ако точно в тази секунда не направя нещо кардинално, ще си остана неудовлетворена от себе си до края на живота.

МОЯТ ТРЕНЬОР

И друг път съм сваляла килограми, познавам тялото си много добре, знам, че свалям и качвам килограми бързо и знам, че спорт с разделно хранене при мен действа безотказно. Но този път исках цялостна промяна на начина на живот, а не просто да положа усилия, за да постигна желания резултат, който в последствие да се окаже временен.

Никак не харесвам хората, които все си мислят, че разбират от всичко. Затова както аз не позволявам да се бъркат в моята работа и професионална дейност, така и аз не споря с професионалистите. Затова реших, докато пуша на масата, отрупана с храна, да си намеря треньор, който да ми помогне, да ми даде най-точните съвети и да поеме отговорността за моето здраве в процеса на промяната, която исках.

Имам един страхотен приятел, създател на SILABG - един от най-популярните онлайн магазини за хранителни добавки, който винаги е готов да помогне на близките си. Въпросният Николай Керелски, когото много уважавам, получи съобщение от мен с казуса „Ник, спешно искам да сваля килограми, спешно ми трябва треньор, спешно ми трябва помощ!“. След няколко минути Ник ми изпрати координатите на някакъв треньор и ми написа „Той е страхотен, отзивчив и много си разбира от работата.“.

В същата тази петък вечер, във Facebook, аз се запознах с препоръчания ми от Ник треньор - Александър Кирилов. С него обсъдихме моя казус, начина ми на живот, хранене, физика и желани резултати, и се разбрахме, че в понеделник в 7:50 трябва да съм в JK Fitness на бул. България. Тази уговорка беше с изричното допълнение, че целта на присъствието ми в залата е да докажа, че съм войник, когато си поставя цели; да сменя начина си на живот от гледна точка на физическа активност и хранене; и да променя из основи начина, по който възприемам стресовите ситуации, които аз сама допускам да ме докарат до състояние с наднормено тегло.

МОИТЕ ТРЕНИРОВКИ

Сутрин денят ми започваше в 6:30 с душ и 25-минутен крос до фитнеса. След това ме очакваха 60 минути упражнения под контрола и напътствията на Алекс, а накрая – 40 минути кардио, което се състоеше в ходене бързо или тичане на пътеката. Това продължи всеки божи ден в продължение на 4 седмици.

В началото ми беше трудно и изпитвах непрекъснати болки в мускулите, едва се справях със сериите упражнения, дадени от моя треньор, и в определени моменти в залата си мислех, че ще издъхна.

Когато човек вземе решение за подобна промяна обаче, то е винаги от любов към себе си. Обичах се - не можех да се откажа просто така, независимо колко ми беше трудно.

Крайният резултат след 1 месец в залата с Алекс беше, чe...

  • свалих първите 7 килограма, които никога не са ми били нужни
  • намалих всичките си обиколки с достатъчно сантиметри, за да се пъхна в по-тесните си дрехи и в момента да съм в процес на желание да се пъхна е най-тесните
  • имах повече енергия в ежедневието си, в следствие на което бях по-продуктивна и генерирах по-високи резултати
  • започнах да се справям все по-добре с разнообразните упражнения, които треньорът ми даваше - тичах по-бързо, ходех по-бързо, всяка физическа активност в ежедневието ми вече ми се струваше лесна
  • спрях да се ядосвам за каквото и да е - без значение проектите, които движех, без значение отговорностите, които имах, аз най-накрая се научих да изключвам съзнанието си и да не се вълнувам от неща, които не ми носят пряка полза
  • за пръв път фитнесът се превърна в много интересно и забавно място, което посещавах с удоволствие

Тук е моментът да вметна, че винаги съм живяла с мисълта, че фитнесът е много скучен, че в него има само хора, с които имам твърде малко допирни точки. Безкрайно съм благодарна, че още в първия ден в залата разбрах, че съм живяла с грешна представа за тази среда. От ден първи имах възможността да установя, че една не малка част от спортуващите в JK Fitness на бул. България всъщност са хора, от които мога да науча любопитни неща не само за спорта и храненето, но и за много други сфери от живота.

МОЯТ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

Още в първия ден с Алекс се разбрахме, че ще се науча да пия по литър – литър и половина вода на ден и ще се храня само със зеленчуци и протеини - печено или варено месо, риба, но не пържена, и белтъци на твърдо сварени яйца. Абсолютно нищо друго и така в продължение на 4 седмици. Освен това трябваше да намирам по 5 пъти в натовареното си ежедневие време, за да си разпределя дневната доза храна на 5 приема по малки порции, за да не съм нито гладна, нито преяла.

В началото това ми се видя доста трудно постижимо, а и като се има предвид, че аз съм лакома и обичам да си похапвам – да ям скучна храна ми се стори чисто наказание. Затова ми хрумнаха няколко идеи.

Първата беше да започна най-сетне да използвам страхотните кутии за обяд Lunch Box, които са ми специален подарък от вносителите на въпросните кутии, и така да реша проблема с 5-дневния прием на храна. Кутиите са мултифункционални, изключително практични и качествени и ми дадоха възможност да се храня в таксито, в студиото, на пейката пред блока, между две служебни срещи, в офиса и на всякакви други нестандартни места.

Другата идея, която ми хрумна, беше да се постарая да си измисля интересни и разнообразни рецепти според правилата на Алекс, за да мога хем да се храня правилно, хем да не ми е безвкусно. Все пак аз не съм от тези, които биха яли цял месец пилешко филе на тиган със зелена салата, а убедена съм - и вие.

Така постепенно изготвих меню от 45 здравословни рецепти, като готвех по една-две рецепти на ден, и ги снимах с ясната цел да ги кача в сайта и да напиша тази статия. До голяма степен вие, които четете този текст в момента, бяхте мой стимул и мотивация да измислям рецепти, да готвя, да снимам и да не се отказвам. Приех промяната си като предизвикателство, с което ще мога да помогна не само на себе си, но и на още стотици хора, които ще прочетат статията ми и поредицата последващи статии, които планирам. Все пак фен страницата на 1001 рецепти има четвърт милион фена – ако достигна до всеки един нещата стават доста по-различни от това да помогна само на себе си. Това е помощ за още четвърт милион души!

МОИТЕ ПРОДУКТИ

Когато обсъждахме режима ми на хранене, Алекс ми каза нещо много важно - „Избягвай пилешко месо, освен ако не си наистина сигурна в източника и начина на отглеждане.“. Тогава се замислих, че аз всъщност не съм сигурна в отглеждането на абсолютно нито един продукт на пазара – нито свинско, нито телешко, нито дори плодове и зеленчуци. Тогава ми се прииска да сме все още в първия сезон на „Хапка свежест“, където обикалях био фермите и готвех чиста храна за рубриката си по БНТ1. Едновременно исках да се върна в този период, заради био фермите, но и да се отдалеча от него, защото въпреки храната от проверени производители, стресът в моя живот тогава си каза думата и аз бях в пика на своето напълняване.

Нямаше как да отделя време да отида до тези ферми, от едната да си взема едни продукти, от друга други... И тогава се сетих за Farmhopping, които дотогава все още не бях използвала. Те имат уебсайт, в който всеки потребител като мен може да влезе и да си избере най-различни продукти от био ферми и те да му бъдат доставени до вкъщи. Много удобно в моята ситуация.

Започнах да ги използвам. Първо опитах с поръчка само на няколко продукта, после започнах да купувам всичко от тях. Едната от био фермите, с които работят, се казва "Софина" – била съм там, познавам собствениците, виждала съм как отглеждат зеленчуците си и им имам доверие – там снимахме голяма част от епизодите на „Хапка свежест“.

Месото и рибите поръчвах от други ферми, но всичко под шапката на Farmhopping и само с един клик. Това спести много, наистина много от времето ми, което иначе трябваше да отделя в тичане около София между различните био ферми - време, с което не разполагах.

МОИТЕ РЕЦЕПТИ

Тъй като прекарвах по два часа на ден във фитнеса, нямах възможност да готвя по два или три пъти дневно. Планирах менюто си за дни напред и правех заявка до Farmhopping. Готвех веднъж дневно, като разпределях храната на 5 порции и ги прибирах в кутиите на Lunch Box. Така ангажиментът ми за храна беше сведен до минимум.

МОЯТА ЦЕЛ

Това, което аз исках да постигна за себе си, е вече постигнато за периода от време, с който разполагах. Но това е едва началото. Планирам да продължавам и всеки месец да ви споделям какво съм променила в начина си на живот, с какво съм обогатила менюто си, как съм подобрила здравето си и как съм направила живота си по-качествен. Моята цел е много по-мащабна от това да продължавам да помагам на себе си. Моята мисия е да поставя началото на един едногодишен проект под мотото РЕЖИМЪТ НА САНДРА, в който всеки месец на части ще ви споделям начина си на хранене и спорт, давайки ви стимул и конкретни решения за промяна към по-добро здраве и начин на живот. Следете тази рубрика и вървете успоредно с мен - започваме в понеделник!

СТАРТ

Всяка седмица ще ви давам меню, което да е достъпно и адаптивно към ежедневието ви, но за да ви дам равен старт, ви подарявам една седмица бонус, в която да осмислите горе-написаното и да заредите хладилника си с качествени продукти от Farmhopping. Сега ви споделям първите 7 рецепти, за да имате време да се снабдите с нужните продукти, да планирате времето си, да намерите подходящ треньор за себе си, както аз намерих Алекс, да планирате новия си начин на живот и в понеделник - 25-ти януари, да започнете на ново вашия живот. Защото той минава малко по малко и ако не решите да го живеете по най-добрия възможен начин и с всеки изминал ден да ставате все по-добра версия на себе си, той ще отмине неудовлетворително за вас самите.

МЕНЮ - СЕДМИЦА ПЪРВА

ДЕН 1

Трудно начало, като всяко друго такова досега. Все още не бях открила Farmhopping и пилето, което си сготвих, не беше съвсем истинско, но рецептата много си заслужава - Пилешки бутчета с карфиол на тиган.

Комбинирах това ястие със Салата айсберг с моркови и репички и в този ден (както и във всеки следващ) изпих литър и половина вода. След 19:00 храненето ми приключваше, а закуската ми се състоеше само от зелен чай и кафе без захар с малко мляко.

ДЕН 2

Денят ми започна с тренировка и ужасна мускулна треска от предходния ден. Приготвих си Пилешки рулца с мариновани сушени домати и тичах по задачи, защото графикът ми все още не беше свикнал да отделя по 2 часа за спорт.

Комбинирах ястието си с Градинарска салата и установих, че ДЕН 2 е най-трудният. Не ден първи, ден втори е наистина труден!

ДЕН 3

Tъй като според треньорт ми каза, че рибата е чудесен избор за моя режим, реших да въведа и нея в режима ми. Направих си Печен лаврак с пипер на тиган и забравих, че това е режим на хранене. Беше твърде вкусно, за да усетя, че се лишавам от каквото и да е.

Тъй като рибата не ми беше достатъчна, си направих засищаща Гръцка салата с патладжани и прецених, че оттук нататък една рецепта с основно ястие и една лесна салата са напълно достатъчно усилие в кухнята и не е проблем да обядвам една и съща храна през целия ден, разпределена на порции. Закуската, както вече казах, беше само от чай и кафе без подсладители.

ДЕН 4

Това беше първият ден, в който тялото ми започна да свиква с тренировките, да става по-издръжливо на натоварването в залата, а аз за пръв път се почувствах по-лека. Не посмях да се кача на кантара, а вместо това продължих с рибата. В този ден си сготвих Печена сьомга с подправки, лимон и мента.

Комбинирах я с Морковена салата, тъй като салатата, която бях направила за гарнитура към основното не ми беше достатъчна. Продължих да използвам кутиите Lunch Box, с които пренасях храната си където трябва, когато трябва.

ДЕН 5

Краят на работната седмица и първият ден, в който треньорът ми каза, че на следващия ден ще тренирам само кардио и без неговите напътствия и съвети. Това беше почти отпуска за моето тяло - оттогава започнах да ценя уикендите по друг начин. В този петъчен ден си направих Глазирано пилешко филе с зеленчуци на тиган и това беше първият път, когато не ми остана време за салати, затова прекарах деня само с това ястие. Следобед ядох ябълка, но само една и с ясната идея, че плодовете имат фруктоза, която не е най-добрият ми приятел в режима ми на хранене.

ДЕН 6

В първата ми събота реших освен кардио, да отида и да поплувам, защото много отдавна не бях ходила в закрит басейн да се раздвижа. Груба грешка. Тялото ми беше толкова уморено и отпаднало след този ден, че провалих треноровката на следващия. Тогава се научих да слушам треньора си, когато ми казва, че имам нужда от възстановяване и покой за тялото. В този ден заради двете тренировки и разходките навън не ми остана време да готвя, затова си направих една салата и отбелязах този ден като некулинарен. Салатата с пилешко филе обаче си беше съвсем кулинарна!

ДЕН 7

В първата ми неделя след шест интензивни дни на тренировки, тялото ми изпитваше болка в мускулите по начин, който категорично ме отказа от каквато и да било физическа активност. Този ден прекарах у дома в пиене на зелен чай, вода, едни бързи Телешки кюфтенца с доматен сос, които много обичам, и сън. В този ден спах общо 14 часа, защото бях уморена, но само физически. Духът ми беше по-бодър отвсякога.

Бъдете разумни и започнете да се грижите за себе си още от днес. Утре ще ви дам още детайли относно новия ми начин на живот, а вие се подгответе за следващия понеделник, когато този така наречен РЕЖИМ НА САНДРА ще стане част от ежедневието на много от читателите на 1001 рецепти :)

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез